Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Панкратіон: Охтирчани перемагають у Європі
Панкратіон: Охтирчани перемагають у Європі Печать
Автор Админ   
26.06.2018 г.
ImageСергій Середа - вчитель Охтирської гімназії ось вже як 2 роки поспіль веде у школі №5 секцію панкратіону. Якщо бути точним, історія секції розпочинається з 2013-го, але дислокацію доводилось змінювати бійцям не раз. Зараз в Охтирці займаються цим давнім олімпійським видом єдиноборств 20 юнаків та дівчат. Серед вихованців Середи чемпіони області, України, Європи. 

- Сергію Васильовичу, чим унікальний цей вид єдиноборств?

- Панкратіон дуже популярний у Греції ще з прадавніх античних ігор. Предок багатьох двобоїв - не для слабких духом. Панкратіон відомий тим, що одного разу перемогу в поєдинку здобув мертвий атлет, тому що його суперник здався. Монумент героїчному Аріхіону вважається однією з найдавніших відомих статуй на честь переможця Олімпійських ігор.

Панкратіон поєднав боротьбу і кулачний бій. У другій половині минулого сторіччя бойове мистецтво розпочало нове життя, поширившись далеко за межі Греції. Передумовою стали заходи щодо принципового зниження травматизму. Зараз поєдинки проводяться з обмеженням часу, використовуються надійні захисні знаряддя, які дозволяють демонструвати техніку вільного бою.

Панкратіон - визнаний в Україні на офіційному рівні. Він представлений на Всесвітніх іграх з єдиноборств. Популяризацією цього виду спорту в нашій державі займається Федерація панкратіону України.

- Як з'явився панкратіон в Охтирці?

- З дитинства вивчав різні види єдиноборств. У 2013 році, коли я працював учителем фізкультури в школі №11 друзі мені порадили створити гурток двобою. На той час я захоплювався панкратіоном. Так у мене з'явилося перших 8 учнів.

Тренувалися в спартанських умовах. Було всього 6 матів. Але якось усі ми сповнювалися ентузіазмом, горіли новою справою. Вже у перший рік занять Михайло Бордун на обласному турнірі з панкратіону виборов відразу ІІІ місце, а наступного року - І місце. Олег Довгих - ІІІ місце, а на наступних змаганнях - друге в Чемпіонаті Сумської області (ЧСО). Леонід Ткаченко там же посів ІІІ місце.

Не пасуть задніх і дівчата. У 2014 чемпіонкою області стала Олександра Лигіна, а через 2 місяця вона виграла Чемпіонат України (ЧУ).

- Як же ж дівчинці вдалося проявити себе в жорсткому виді спорту?

- Характер вона має залізний, відважна. У 2015-ому попри вимушену перерву в наших заняттях вона швидко увійшла в тренувальний процес і добре підготувалася до всеукраїнських змагань. Двічі з Білої церкви вона привозила нагороди - спочатку «золото», потім «срібло». Наприкінці року з ЧУ, що відбувався в Броварах, привезла дві медалі вищої проби і одну «срібну». Коли ми у 2015-ому відновлювали тренування, все почалося робити з нуля. В тому числі й шукати нове приміщення.

- Де ж знайшли притулок секції?

- Півроку займалися в адмінбудівлі «Нафтопроммашу». Не зовсім було зручно. Планував перебратися у мікрорайон Дачний. Знахідкою стала пропозиція від Галини Григорівни Шишкової - директора школи №5. Тепер це наш дім. Просторий зал дозволяє мати вкладати стаціонарно. Тут ми можемо ефективніше оволодівати новими техніками, отримувати загальне фізичне навантаження.

- Після переїзду відразу з'явилися нові спортивні здобутки?

- Майже відразу. У 2016-ому брали участь в ЧУ. 13-річна Лигіна забрала головний трофей. Денис Зеленський (17) років, на обласних змаганнях зайняв ІІІ місце, а Лигіна знову стала першою. Крім панкратіону ми успішно виступали у паралельних видах спорту.

На чемпіонаті Полтавської області по ММА Зеленський узяв 2 місце, Валерій Дроздов (12 років) став чемпіоном. На ЧУ по карате в Харкові Лигіна і Дроздов  - найсильніші.

В 2017-ому студент І курсу Сум ДПУ Зеленський переміг спочатку на обласних змаганнях, потім на ЧУ  та узяв Кубок України по козацькому двобою.

Були наші призери на Чемпіонаті Харківської області - Артем Заїкін зайняв другу сходинку п'єдесталу, а Андрій Шевченко - третю.

Врожайним на нагороди видався ЧСО в Лебедині. Два «срібла» - Михайло Бабич і Богдан Курило (у віковій категорії (2010-09 р.н.) та одне «золото» Максим Садовський (2007-08 р.н.). А потім ЧСО в Сумах. Нікіта Коростошенко (2002-2001 р.н.) - ІІ місце, Дроздов - переможець.

- А тепер перейдемо до самого успішного року для охтирського панкратіону - 2018-го.

- Так, дійсно, для нас поточний рік є знаковим. Квітневий ЧУ у Тернополі Дроздову подарував відразу три «срібла». У розділах грепплінг ГІ  (двобій в кімоно), грепплінг  НОУ-ГІ (без кімоно) та в панкратіоні. Юлія Чайка також має «срібло» в панкратіоні.

А далі золотий час Зеленського - в Трускавці на Міжнародному турнірі по хортінгу - І місце, в Кубку України по козацькому двобою - І місце і на нещодавньому чемпіонат Європи в Сербії також І місце.

Зеленський наш перший чемпіон Європи по панкратіону серед юніорів (18-20 років) у розділі «традішн» і віце-чемпіон у розділі фулл.

- Вітаємо вас і ваших вихованців та бажаємо подальших перемог!

- Зробимо все, що від нас залежить!

 

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg