Головна
Увага: Шахраї! Печать
Автор Охтирська місцева прокуратура   
25.06.2018 г.
Охтирським ВП ГУ НП в Сумській області з початку року зареєстровано 8 кримінальних проваджень за фактами шахрайських дій. За 6 місяців 2018 року Тростянецьким ВП ГУНП в Сумській області зареєстровано вже 16  кримінальних проваджень вказаної категорії.

Постійно збільшується кількість способів вчинення цих злочинів. Найпоширенішими видами є шахрайства із використанням реквізитів банківських карток, обміну грошей або під приводом купівлі цінних речей тощо, інтернет-шахрайства із розміщенням неправдивих оголошень, вчинення відповідних злочинів псевдо-поліцейським, соціальними працівниками, електриками.

Яскравим прикладом нехтування злочинцями всі моральних норм на шляху збагачення є вчинення кримінальних правопорушень вказаної категорії відносно осіб похилого віку, бо вони найлегше піддаються обману.

Останній випадок не є винятком.

Так, три жінки з м. Конотоп, попередньо домовились про здійснення крадіжок майна та коштів невизначених громадян, проживаючих на території Сумської області, попередньо розподіливши між собою обов'язки.

З цією метою в кінці травня 2018 року вони вийняли автомобіль та приїхали до одного із сіл Тростянецького району. Залишивши машину на початку вулиці одна із жінок з ціллю відволікти жінку похилого віку, 1927 року народження, зайшла до її будинку та викликала на розмову у двір відвівши ближче до городу, щоб відволікти її увагу та завела розмову щодо продажу останньою старовинних речей, а в цей час інша із жінок зайшла непомітно до будинку та з шафи викрала грошові кошти в сумі 7 тис. грн. Третя жінка в цей час перебувала за подвір'ям господарства та слідкувала щоб ніхто сторонній не викрив їх злочинні дії.

На даний час особи даних жінок встановлені, кримінальне провадження відносно них направлено до суду з обвинувальним актом.

Ще один випадок заслуговує на увагу, а саме в середині травня 2018 року близько 12 години навпроти багатоквартирного будинку на одній із вулиць в м. Тростянець до гр. Р., 1946 р.н., підійшли дві невідомі жінки, які представились представниками «Приватбанку», та вказали, що проводять рекламну акцію із залучення нових клієнтів, нараховують і видають людям відсотки на їх гроші. При цьому розіграли ситуацію: залучили ще одну жінку, яка на очах гр.Р., передала їм 300 доларів США і отримала назад в якості «відсотків» 200 гривень. Будучи введеною у оману, гр.Р. передала шахраям грошові кошти загальною сумою 18000 гривень, а ті зникли у невідомому напрямі.

Досудове розслідування за вказаним фактом на даний час триває.

Шановні громадяни, будьте пильними, ніколи не спішіть ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку й впевніться у тому, що інформація запитується дійсно його представниками і в обґрунтованих цілях. Будьте пильними та уважними, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям. 

Перший заступник керівника Охтирської місцевої прокуратури Шилов В.В.