Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Як маленька Соломія побула Іванком
Як маленька Соломія побула Іванком Печать
Автор ГородА   
14.05.2018 г.
«О-о-о-такий концерт! Обалдєнний...», - гомоніли між собою дві літні жінки, залишаючи переповнену залу будинку культури. Щойно закінчився творчий звіт. Як у самій залі РБК, так і в фойє, і на вулиці - купа людей, і вже й не розбереш, хто тут артист, а хто - глядач. За офіційною інформацією у заході під назвою «Міцна Україна коріннями роду» взяли участь понад півтисячі охтирчан віком від 2 до 80 років. 

Творчий звіт відбувся в Охтирці 4 травня у рамках обласного фестивалю народної творчості «Квітуй в любові і добрі, Сумщино, край благословенний!». Фестиваль присвячений 80-й річниці утворення Сумської області, триває два роки (2017-2018) і має на меті, як заявлено упорядниками: популяризацію аматорської творчості, організацію змістовного дозвілля, сприяння відродженню осередків традиційної народної творчості,  виховання почуття патріотизму і любові до рідного краю. Про це голова обласної державної адміністрації підписав розпорядження ще 10 жовтня 2016 року.

Протягом фестивальних заходів заклади культури області (від сіл до обласного центру) представляють концертні програми за участі аматорів сцени, презентують роботи майстрів народних ремесел, літературні твори сучасних місцевих авторів, виставки тощо.

Програма концерту майстрів народного мистецтва Охтирки, над якою у відділі культури напружено працювали не один день, склалася з-понад двадцяти художніх номерів, які режисери об'єднали навколо сюжету про легендарний дуб, з коріння якого проростає міцна рідина - сім'я, місто, країна. Головний режисер програми - Світлана Корнієнко, керівники проекту - Любов Бобарикіна та Марина Глущенко-Калач.

Гостя з Сум, заступник начальника управління культури Сумської ОДА Антоніна Ігнатченко, звертаючись до охтирчан, підкреслила значимість проекту і назвала його великим культурно-мистецьким рухом Сумщини. «Ми низько вклоняємося усім учасникам художньої самодіяльності, які будуть представляти Охтирку на цій сцені. Ми вітаємо вас, дорогі шанувальники, мистецтва. Що таке наш фестиваль?!. В ньому беруть участь аматори сцени від найменшого села до обласного центру. І вже є певна статистика... Сьогодні це 40 тисяч учасників. Це люди, які не є в штатних розписах закладів культури, це талановиті люди, які хочуть донести до глядача свій талант. Ми вважаємо, що це великий громадський культурно-мистецький рух Сумщини», - сказала Антоніна Ігнатченко і вручила грамоти.

За активну творчу діяльність, особистий вагомий внесок у розвиток культури міста та за підсумками творчого звіту грамотами управління культури Сумської обласної адміністрації нагороджені: Якимова Ганна Олексіївна, викладач Охтирської дитячої художньої школи ім. Т.Г.Шевченка; Захарченко Григорій Васильович, викладач Охтирської дитячої музичної школи ім. Петра Білинника; Народний аматорський колектив «Барви» (керівник Ольга Ходунай); Народний аматорський колектив театр української пісні «Калина» (керівник Катерина Макаренко); Зразкова балетна студія (керівник заслужений працівник культури України Зоя Наклицька); Зразковий вокальний ансамбль «Крошки» (керівник Лариса Крошка); Михайленко Надія Григорівна, заступник директора Охтирської міської централізованої бібліотечної системи; Міщенко Людмила Володимирівна, директор Охтирського міського краєзнавчого музею; Народний дитячий оркестр духових інструментів (керівник заслужений артист України Володимир Петрик).

Відзнаки міського голови аматорам сцени і працівникам культури вручила секретар Охтирської міської ради Валентина Попович. Грамотами міського голови нагороджені: Народний аматорський хоровий колектив ветеранів війни, праці та військової служби (керівник Олександр Кравченко); Військовий оркестр військової частини А 05 63 (диригент Євген Манько); бібліотекар Абаровська Людмила Іванівна; аматори комунального закладу «Охтирський міський центр культури і дозвілля» Стародуб Ірина Валеріївна, Волк Володимир Станіславович; Войченко Сергій Васильович, соліст міського центру культури і дозвілля; Дараган Олена Миколаївна, директор дитячої художньої школи; викладачі Охтирської дитячої музичної школи Тесля Антоніна Іванівна, Сушко Віта Володимирівна та Сушко Олександр Вікторович; головний зберігач фондів Охтирського міського краєзнавчого музею Бойко Олена Володимирівна.

Практично всі нагороджені були артистами на творчому звіті, за що їм величезна шана і подяка. Кожен, хто виходив на сцену, заслужив аплодисменти і овації, а це були і дорослі, і малі артисти...

Окрім концерту, захід мав і виставкову частину. На вулиці й у фойє розмістили роботи народних майстрів, викладачі й учні художньої школи проводили майстер-класи, демонстрували свої уміння вихованці гуртків позашкілля і навіть дошкільнята - Аня Кісліченко і Маша Сивокозова вправно працювали із соломкою, створюючи золоті візерунки.

«Сьогодні був чудовий день. Думаю, більше тисячі людей вклали «душу і тіло», щоб творчий звіт міста відбувся на височенному рівні. Не знаю, які враження у гостей з Сум, але я була приголомшена - настільки кожен номер на сцені не просто виконувався, а проживався виконавцями - талановитими охтирськими людьми... та усіх же не видно - скільки людей - набагато більше чим на сцені зробили так, щоб усе відбулося саме так. Ще раз переконалася - тільки разом - ми сила!» - написала згодом на своїй сторінці у соцмережі бібліотекар Людмила Абаровська і додала: «Щоб там не казали, а приємно отримати Грамоту міського голови. Хоч скептики говорять, що це просто папірець. От якби грошей дали... Та все-таки, я не погоджуюсь. Адже, хтось подавав мою кандидатуру для нагороди. І ці люди підтримують мене, вірять, цінять, створюють умови для моєї роботи - це колеги, директор, сім'я, усі люди, з якими і для яких я живу і працюю. Дякую всім Вам! Для мене це впевненість у тому, що я працюю не дарма, що я на правильному шляху, а ще поштовх до праці...».

 

...Чоловік, що випадково став моїм сусідом по глядацькій залі, виявився сумчанином. Чоловік подивувався, що охтирчан так багато прийшло на концерт (не скрізь так буває), йому дуже сподобалися нові костюми артистів і спів ветеранів. «А знаєте, що такого балету як у вас, немає ні в кого в області?» - запитав, коли дівчатка Зої Степанівни виконували складні па..., а згодом пожалів: «Жаль, що у вас своєї сцени немає. От у Шостці аж дві, а вам треба у району проситися...».

Програма фестивалю добігала кінця, майже усі виконавці вийшли на сцену, а це переважно діти... «Вставай, вставай!», - штовхає мене сусід і подає приклад. Як іще можна подякувати цій малечі за труд, якщо не стати перед нею на рівні? Скільки репетицій пройдено! Хороших і неоднозначних! Скільки сил витрачено... Як от написала мама котроїсь із малих артисток: «А ещё хочу добавить небольшой комментарий. Прежде чем подготовить концерт, наших детей вымучили репетициями с 13.00 до 16.30 и в конце им сказали, что они не будут выступать, это вообще как понимать? Почему нельзя было сразу сказать, что они не те, кто им нужен, зачем столько времени без перерыва надо было их мучить».

До цієї репліки дозволю й собі додати п'ять копійок. Безумовно, діти люблять співати й танцювати. Але дорослі, наділені владою, схильні перегинати палку...

Кошторис фестивалю в Охтирці - 47 тисяч гривень, про що свідчить рішення виконавчого комітету від 22 лютого 2018 року. За кошторисом 20 тисяч мали витратити на відеоролик, а 16 на спецефекти. Напевне, без спецефектів програма фестивалю не виглядала би такою видовищною. Але... як це вплинуло на популяризацію аматорського руху та відродження осередків традиційної народної творчості? Діти наші співають, танцюють і грають, бо є Зоя Степанівна Наклицька, Лариса Анатоліївна Крошка, Володимир Миколайович Петрик та інші, віддані справі вихователі... Є батьки, що прагнуть дати дітям якнайбільше. То власне їх бюджет фестивалю не торкнувся. Бюджет фестивалю - це разові витрати: плакати, емблеми тощо. Все це на один день, так звана «расходка»... То чи не занадто далекі подібні заходи від задекларованих ідей? Скажіть, що все це не для того, аби хтось нагорі поставив у потрібному місці потрібну галочку?..

 

Артем Котенко співає «Країну мрій», танцює ансамбль «Юність» - вихованці Ольги Ніконенко. У залі рясні оплески. А потім сцену захоплює цілий натовп малечі!.. Дуже багато дітей! Наші діти найкращі! І маленький Іванко (а насправді Соломія) поглядом дитини, яка все знає наперед, ніжно торкається вашого серця... «Мистецька родина Охтирки зичить вам добра та миру на довгі літа, на славні літа!». У нас все буде добре! Правда ж?

 

Анна Протасова

ImageImageImage

ImageImageImage

Image 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg