Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Якщо «швидка» на виклик не приїде...
Якщо «швидка» на виклик не приїде... Печать
Автор ОМВК   
07.05.2018 г.
Мало хто знає, але в нашій країні є дві служби, які приїжджають на виклики до пацієнтів. Звична для всіх "швидка" має офіційну назву "екстрена медична допомога", співробітники якої займаються випадками, що становлять загрозу для життя людини. Інша служба називається "невідкладна допомога", працівники якої обслуговують менш складні виклики. В м.Охтирка невідкладну медичну допомогу цілодобово надає пункт невідкладної медичної допомоги КЗ ОМР «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», який розміщений за адресою вул. Сумська,55, тел. 0953792817.

 


Згідно з постановою Кабінету МіністрівУкраїни від 21.11.2012 №1119 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події», звернення від громадян поділяються на екстрені та неекстрені. І 10-хвилинний норматив діє лише в першому випадку.
Медична реформа має на увазі, що працівники швидкої допомоги мають право відмовити громадянам, якщо вважатимуть, що випадок "неекстрений". Згідно закону про екстрену медицину, зазначені виклики мають обслуговувати бригади "швидкої", а неекстрені - служба невідкладної допомоги. Там же, де службу невідкладної допомоги ще не створено, виклики, які надходять диспетчеру у робочий час, "швидка" направляє у місцеві поліклініки, які надають первинну медичну допомогу, й пацієнта має відвідати дільничний лікар (сімейний лікар, терапевт чи педіатр).
У службі екстреної медичної допомоги Сумської області сформовано та працює 97 виїзних бригад: 16 - лікарських, 81 - фельдшерська бригада, які забезпечують виконання викликів від населення при раптових захворюваннях і станах, нещасних випадках, травмах. Звернення від населення усієї Сумської області приймає центральна оперативна диспетчерська Центру за єдиним телефонним номером «103». 
У грудні 2017 року в Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф почав працювати діагностичний телеметричний консультативний кабінет на базі телеметричного кардіологічного комплексу «UNET».
«UNET» - сучасний кардіологічний комплекс для забезпечення віддаленої висококваліфікованої ЕКГ-діагностики, незалежно від місцезнаходження лікаря-консультанта та хворого. Відтепер фельдшер екстреної медичної допомоги має можливість постійно підтримувати зв'язок із лікарем, який знаходиться у Сумах, і отримувати від нього кваліфіковану консультацію. Зняту за 1-2 хвилини ЕКГ фельдшер за допомогою «Юкарду» надсилає лікареві для розшифровування та отримання рекомендацій щодо надання невідкладної допомоги та подальшої тактики.
Створення діагностичного телеметричного консультативного кабінету дозволило суттєво поліпшити як діагностику кардіологічної патології, так і надання екстреної медичної допомоги кардіологічним хворим. З'явилася можливість не лише отримувати своєчасні професійні консультації, а й чітко планувати роботу з надання медичної допомоги пацієнтам, економити час, від якого часто залежить перебіг та прогноз кардіологічної патології. Збільшилася кількість діагностованих гострих інфарктів міокарда, ішемічних змін міокарда, порушень серцевого ритму і провідності тощо. Зростання кількості діагностованих гострих інфарктів міокарда у перші години захворювання дає можливість розширити проведення тромболітичної терапії на дошпитальному етапі, доцільність якої є беззаперечним фактом.
Звичайно, не всі люди можуть точно визначити, які саме проблеми зі здоров'ям вони мають та що саме їх турбує цієї миті. У такому випадку краще дзвонити на 103. Уже там диспетчер визначить, якій службі адресувати ваш виклик.
Також швидка допомога зобов'язана приїхати до пацієнтів із ознаками нервово-психічних розладів.
Також екстреними є виклики, що пов'язані з передчасними пологами у вагітних та кровотечею; транспортування важкохворих, що не можливе без участі кваліфікованих спеціалістів. Після отримання хоча б однієї з вищеперерахованих скарг, диспетчер негайно направляє лікарів до пацієнта.
У містах карети "швидкої" допомоги мають дістатися до потерпілого за 10 хвилин, а в населених пунктах за межами міста - 20 хвилин. Відлік починається з моменту надходження звернення до диспетчера. Проте час доїзду може бути збільшений на 10 хвилин через сезонні особливості, епідеміологічну ситуацію, складні погодні умови та стан дорожнього покриття. Саме останні два пункти критично збільшують час приїзду лікарів до хворого.
До категорії неекстрених - належать звернення, коли стан пацієнта не є невідкладним та супроводжується підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі; головним болем, запамороченням, слабкістю; підвищенням артеріального тиску; болем у попереку, суглобах; алкогольним, наркотичним, токсичним синдромом. Також до цієї категорії належать стани, зумовлені загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом дільничного лікаря.
Також не є першочерговими виклики пацієнтів в разі підвищення артеріального тиску. Бригади "швидкої" не повинні виїжджати до пацієнтів з болем у попереку, чи суглобах, які є проявами таких хронічних захворювань, як радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо.
Невідкладна допомога також показана пацієнтам із загостренням хронічних захворювань, які перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря. До цього переліку входить гіпертонічна хвороба, виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення жовчного міхура, хвороби нирок, суглобів, бронхіальної астми, тощо.
Пацієнти з больовим синдромом при онкології; з алкогольним, наркотичним, токсичним абстинентним синдромом потребують приїзду лікарів невідкладної медичної допомоги.
Після отримання такого виклику диспетчер відправляє бригаду невідкладної допомоги якщо це мешканець м.Охтирка або перенаправляє звернення до відповідного закладу охорони здоров'я первинної медико-санітарної допомоги Охтирського району.
Такі виклики можуть мати негативні наслідки для тих, хто насправді потребує екстреної допомоги. 
Пам'ятайте і про кримінальну відповідальність для тих, хто полюбляє жартувати зі спецслужбами, надаючи неправдиві дані.
Телефон для виклику пункту невідкладної медичної допомоги - 0953792817.

 

Варто почати з того, що законодавчо початок реорганізації "швидкої" допомоги було закладено ще в 2012 році, коли був прийнятий Закон "Про екстрену медичну допомогу" в новій редакції, а також було ухвалено постанови, які регламентують час приїзду лікарів до потерпілого, розподіл викликів на бригади швидкої та невідкладної допомоги.

Необхідно знати, що на нашій території, як і в усій державі, існує поділ швидкої медичної допомоги на екстрену та невідкладну. В кожної з них є об'єднуюча функція - надання необхідної медичної допомоги на догоспітальному етапі, але рівні надання медичної допомоги та спеціалізація дещо різняться.

Служба екстреної медичної допомоги Сумщини має у своєму складі 5 станцій у містах Суми, Конотоп, Охтирка, Ромни та Шостка, 13 підстанцій у районних центрах, 37 пунктів постійного базування виїзних бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги у сільській місцевості та 1 пункт тимчасового базування виїзних бригад екстреної медичної допомоги у місті Суми.

В м.Охтирка невідкладну медичну допомогу цілодобово надає пункт невідкладної медичної допомоги КЗ ОМР «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», який розміщений за адресою вул. Сумська,55, тел. 0953792817.

Зателефонувавши на 103, не панікуйте, спокійно розкажіть диспетчеру про те, що сталося, повідомте паспортні дані хворого та точну адресу виклику. Це дозволить правильно зорієнтуватися та направити до вас потрібних фахівців.

Пам'ятайте, що коли на виклик помилково виїжджає невідкладна допомога замість екстреної, втрачаються дорогоцінні хвилини для порятунку. Але не слід надавати неправдиву інформацію диспетчеру про перебільшену симптоматику, сподіваючись на швидке реагування бригади екстренної медичної допомоги.

Служба екстренної медичної допомоги покликана обслуговувати найтяжчі виклики, які часто межують між життям і смертю пацієнта.

Так, до категорії екстрених належать ті, при яких пацієнт перебуває у невідкладному стані, що супроводжується: знепритомненням, судомами, раптовим розладом дихання, раптовим болем у ділянці серця, блювотою кров'ю, гострим болем у черевній порожнині, зовнішньою кровотечею, ознаками гострих інфекційних захворювань; зумовлений: усіма видами травм, потерпілим внаслідок ДТП, ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловим ударом, переохолодженням, отруєннями, укусами, ушкодженнями різної етіології під час надзвичайних ситуацій, утопленням і потраплянням сторонніх предметів у дихальні шляхи; тощо.

 

А в разі відсутності такої можливості - направляє до пацієнта незадіяну бригаду екстреної медичної допомоги, яка протягом 1 години має приїхати на виклик.

Проте, у зв'язку з децентралізацією та збільшенням коштів у місцевих бюджетах, держава передає утримання невідкладної медичної допомоги на місцеві ради. Тому кожне місто, район чи ОТГ мають вирішити, чи візьмуть вони на своє утримання невідкладну допомогу.

Бригада екстреної медичної допомоги не виїжджає для виконання планових ін'єкцій, крапельниць, перев'язок, інших призначень; до хворих, які перебувають під наглядом дільничного лікаря і їх стан не потребує надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги; для видалення кліщів; для надання стоматологічної допомоги. Служба також не видає довідок, листків непрацездатності, не складає судово-медичних висновків, не транспортує трупи у патолого-анатомічні відділення і бюро судово-медичної експертизи.

Також часто на лінію 103 надходять хибні або безрезультатні виклики. Комусь стає нудно, і він вирішує зателефонувати та подивитися, чи вкладуться лікарі в час чи ні. Або ж жінка повідомляє, що чоловіку погано із серцем, а той з п'яними лайками відмовляється від надання йому медичної допомоги. До речі, за підрахунками спеціалістів, один такий виклик обходиться «швидкій» близько у 450-650 грн.

Служба екстреної медичної допомоги знаходяться на території КЗ «Охтирська ЦРЛ» за адресою: м. Охтирка, вул. Сумська, 57. Телефон для виклику екстреної медичної допомоги -103.

Пункт невідкладної медичної допомоги КЗ ОМР «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» знаходяться на території КЗ «Охтирська ЦРЛ» за адресою: м. Охтирка, вул. Сумська, 55. 

Інформація Відділу охорони здоров'я Охтирської міської ради

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg