Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Область arrow Медична реформа: з пацієнтів - у роботодавці
Медична реформа: з пацієнтів - у роботодавці Печать
Автор медіа-студія «Контент»   
05.05.2018 г.
На Сумщині на 30 квітня майже 19 тисяч жителів уже обрали своїх лікарів. Це - за місяць після старту, даного медичною реформою. Адже громадяни отримали можливість укладати декларації з лікарями з 2 квітня. В Україні від початку Національної кампанії «Лікар для кожної сім'ї» декларації підписали вже більше 2,2 мільйона громадян.

 

Спілкуючись у Сумах із медиками та журналістами, речник Міністерства охорони здоров'я Олександр Ябчанка, зауважив: така кількість українців, які вже підписали декларації, свідчить про те, що люди повірили в реформу. А вона реально назріла.

«У регіонах зараз різна динаміка щодо кількості підписаних декларацій. Вона залежить від співпраці зацікавлених сторін: пацієнта, лікаря, керівника лікувального закладу, органів місцевого самоврядування, місцевих адміністрацій, мас-медіа. Якщо кожен із учасників процесу виконуватиме свою частку роботи - процес відбуватиметься», - зазначив Олександр.

Згідно з результатами дослідження «Індекс Здоров'я. Україна», рівень довіри жителів Сумщини до первинної медичної ланки у 2017 році становив 49%. Рівень задоволеності від обслуговування в стаціонарі - 29%. А загальний рівень довіри до медицини - менше 30%.

Чи не всі опитані - 98,3% - згодні, що реформа охорони здоров'я потрібна, але тільки 6% вважають, що вона насправді відбувається.

Чого сподіваються від реформи? Згідно з опитуванням, найочікуваніші результати - зменшення витрат на ліки і правильне діагностування та відповідно - призначення лікування. Що ж, невдовзі матимемо шанс особисто пересвідчитися, чи виправдають запропоновані перетворення ці очікування.

Відбуватиметься реформа у три етапи. Розпочалася вона зі змін на рівні первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. У 2019 році почнеться реформа на вторинному рівні - спеціалізована допомога, у 2020-му - на третинному рівні  - високоспеціалізована допомога.

Для медичних закладів первинної ланки реформа почнеться після підписання договору з Національною службою здоров'я. Для цього заклад має бути реорганізований із бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство, тобто автономізуватися. Лікарня повинна підключитися до системи «Електроне здоров'я» і мати необхідне обладнання, про що мусить подбати місцева влада.

На Сумщині зараз активно проходить стадія автономізації, і тільки через це частина медичних закладів ще не розпочала підписувати декларації. Бо ж, поки триває реорганізація лікувально-профілактичних закладів і реєстрація закладів новостворених, пацієнти не можуть укладати угод із лікарями.

Головний терапевт Сумської області Галина Хомета впевнена, що в області процес автономізації і підписання декларацій завершиться за два-три місяці. Тобто до липня, коли почнеться фінансування «первинки» по-новому, заклади мають встигнути і відповідно зможуть укласти угоди з Національною службою здоров'я на оплату своїх послуг.

Паралельно з автономізацією лікувальні заклади Сумщини продовжують оснащуватися комп'ютерною технікою. Зараз на 538 дільничних терапевтів, педіатрів і сімейних лікарів області є майже тисяча комп'ютерів. Близько 60 лікувальних закладів і 405 лікарів уже зареєстровані у системі eHealth - іформаційно-телекомунікаційнй мережі, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному вигляді. Найактивніше в цьому напрямку працюють у Роменському, Конотопському, Охтирському, Лебединському, Глухівському районах.

Ще до старту медичної реформи в області почали працювати над відокремленням первинної допомоги від вторинної і третинної ланки. Вже створено 24 центри первинної допомоги, а сімейні лікарі обслуговують наразі 69% населення.

«У Сумах орієнтовна дата закінчення автономізації медичних установ - кінець травня», - повідомив заступник Сумського міського голови Максим Галицький. За його словами, теоретично декларації укладати можна, але після завершення реорганізації їх все одно доведеться переукладати.

Поки що тільки у комунальному закладі «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3 м. Суми» стартувала компанія з укладання декларацій з лікарями первинної медичної допомоги. Ця медична установа також буде перетворена у комунальне підприємство, але не змінить свій код ЄДРПОУ, який вноситься при заповненні декларації.

У лікарнях, де проводитиметься чи вже проводиться підписання угод, висітимуть спеціальні наліпки «Тут можна обрати свого лікаря».

«Для того, щоб укласти угоду з лікарем, якого ви обрали самостійно, причому незалежно від свого місця проживання, потрібно в лікарні підійти до реєстратури з паспортом та ідентифікаційним кодом. Вас мають провести до кабінету, де проходить реєстрація, далі ви отримуєте підтвердження від системи eHealth, що ваша декларація зареєстрована і вважається підписаною. Лікар може відмовити вам у підписанні декларації тільки у разі, якщо він уже набрав визначену кількість пацієнтів. Оптимальна кількість пацієнтів для терапевта - 2000, педіатра - 900, сімейного лікаря - 1800. Кінцевого терміну підписання декларацій немає. У разі, якщо обраний лікар вас не влаштував, ви можете підписати угоду з іншим лікарем. Попередня угода при цьому скасується автоматично», - роз′яснює, виконуюча обов′язки начальника відділу охорони здоров'я Сумської міської ради Олена Чумаченко.

Вже з липня цього року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт із Національною службою здоров'я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю. Це буде щорічна фіксована виплата за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. 25 квітня Кабмін прийняв постанову з офіційно зафіксованими тарифами. Загалом буде п′ять коефіцієнтів.

За пацієнта від 18 до 39 років лікар отримуватиме базову ставку, - 370  гривень. За обслуговування немовлят і дітей до 5 років ітиме висока ставка -за коефіцієнтом 4, тобто 370 множитиметься на чотири. Відповідно сума, яку отримуватиме лікар, становитиме 1480 гривень. За  дітей 6-17 років коефіцієнт буде 2,2, отож, базова ставка на таку дитину складе 814 гривень. Пацієнти від 40 до 64 років принесуть своєму лікарю 444 гривні (їх коефіцієнт 1,2). Для людей старше 65 років тариф 370 гривні множиться на 2 і становитиме 740 гривень.

Для порівняння: у 2016 році на первинну ланку виділялося трохи більше 200 гривень на людину на весь рік. Отож, ті, хто йдуть у реформу, отримуватимуть більше коштів; хто ні - отримуватимуть такі ж гроші, як і раніше. Власне, мета реформи і полягає у тому, щоб відійти від радянської системи фінансування закладів і ліжко-місць, а почати купувати у лікарні послуги з надання первинної медичної допомоги. Таким чином, пацієнт стає фактично роботодавцем для свого лікаря.

За словами Олександра Ябчанки, медична реформа одна з небагатьох, що закріплена законом. Отож, тепер, щоб зробити крок назад, доведеться змінювати законодавство. А цей процес у нас зазвичай ну дуже довготривалий. Тому - тільки вперед!

Світлана ШОВКОПЛЯС,

медіа-студія «Контент»

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg