Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Щоб пам'ятали
Щоб пам'ятали Печать
Автор МВК   
20.04.2018 г.
Відкриття інформаційної дошки на приміщенні колишнього спеціального дитячого будинку для дітей, батьки яких загинули на фронтах Другої Світової війни, який працював з 1943 по 1966 рік, відбулося 18  квітня в нашому місті.

В заході взяли участь студенти і учні шкіл, представники громадськості, колишні вихованці дитячого будинку.

Після звільнення Охтирки у серпні 1943 у місті залишилося багато дітей, які втратили батьків на фронті. З метою опіки над ними, виховання та освіти був створений спеціальний дитячий будинок №1. Дітей збирали служби соціального захисту разом з представниками правоохоронних органів. Працівники совбезу їздили домівками та пропонували вдовам віддати своїх дітей на виховання, щоб полегшити їм утримання сімей. Дітей виявилося дуже багато - від 300 до 400 чоловік в різні роки виховувалися в дитячому будинку.

Фронтовик, директор дитбудинку Гордієнко Михайло Андрійович замінив дітям батька, діти належно утримувалися, отримували медичну допомогу, освіту. Особливою гордістю та окрасою закладу був духовий оркестр. Керував ним великий знавець і любитель духової музики, військовий музикант Микола Максимович Калюжний. Він сам виховувався в дитячому будинку і добре знав, що таке сирітська доля. Микола Калюжний збирав до себе найбільших шибайголів. Згодом всі, хто пройшов його школу, грали у відомчих оркестрах різних підприємств, залишалися в армії військовими музикантами.

Зі спогадів вихованців, які зберігаються в міському краєзнавчому музеї, відомо, що влітку підопічних дитбудинку на підводах під звуки оркестру вивозили у літній табір Доброславівки, де вони відпочивали та оздоровлювалися. 
Минуть роки, а пам'ять про дитячий будинок, про людей які в ньому жили і працювали, хай живе ще багато поколінь, як нагадування про людяність, милосердя, співчуття і шанобливе ставлення до людини.

 Image Image

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg