Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Легко вимикається, важко вмикається.
Легко вимикається, важко вмикається. Печать
Автор ГородА   
05.04.2018 г.
Мешканці будинку по провулку Штагера, 1 в Охтирці раптом залишилися без газу. Дзвінок про те, що четвертий день люди позбавлені елементарних зручностей журналісти отримали у неділю 25 березня.

За словами потерпілих, причини відімкнення від мережі їм невідомі, за телефонним номером колцентру жодних зрозумілих пояснень не надають - відсилають до виконавців. Люди ж підозрюють, що їм перекрили газ, бо за однією з квартир, власники якої виїхали за межі країни, утворився борг. До кого звертатися, і де шукати правди вони не знають. От і потерпають безвинно...

І відколи ви без газу?

З четверга, - відповідають...

Мій письмовий діалог з газовиками відбувся наступного дня у понеділок.

Прес-центр ПАТ «Сумигаз» відгукнувся на запит оперативно, проте відповідь була надзвичайно лаконічна. А саме:

«- Доброго дня, повідомте будь ласка про причини відключення газу у будинку №1 по пров. Штагера в Охтирці.

- За зазначеною адресою надійшов виклик на 104. При перевірці тиску у мережі зафіксовано падіння тиску. Для перевірки системи газопостачання необхідно потрапити у всі квартири на стояку. Мешканці не надають доступ. Для забезпечення безпеки мешканців та подальшого відновлення розподілу газу необхідно перевірити мережі у всіх квартирах.

- Версія мешканців дещо інша, вони вважають, що таким чином компанія прагне погашення боргу, який утворився за однією з квартир, власники якої виїхали з міста і мешкають в іншій державі. Поясніть будь ласка, що мають робити в такій ситуації сумлінні абоненти-платники, чи були вони завчасно попереджені про відключення газу і його тривалість.

- Причина - падіння тиску, відновлення після усунення причини». 

Депутат Охтирської міської ради Мирослав Нікулін вважає, що коли не бачиш акта про відключення, важко говорити про його правомірність. Якщо аварійної ситуації немає - відключення незаконне. Йому так само телефонували з проханням розібратися у цій ситуації, і він ще з минулого тижня намагається допомогти. За його словами, у правовому полі ця проблема може вирішуватися місяцями, водночас не вистачає активності самих мешканців.

На момент підготовки публікації про проблему знали і в управлінні капітального будівництва і житлово-комунального господарства, але на самому знанні борщу не звариш...

«Безгаз» по Штагера вкотре оголив дійсний стан речей. Споживач, скільки б грошей він не платив, залишається безправним і беззахисним, водночас людям не вистачає обізнаності і згуртованості. На жаль, немає й довіри до постачальника послуги, котрий не раз постарався для цього. Навіть якщо там була аварія, чому вона так довго усувається, чому не відновлюється постачання, якщо усунули її наслідки, чому так мало інформації? Якщо сусід у Росії, до чого тут решта мешканців під'їзду? Чи не проблема це самого постачальника? Забагато питань без відповідей, тим більше, що в Охтирці відомий не один випадок, коли газ вмикали-вимикали і не прагнули усі квартири обійти. Наприклад, коли встановлювали сумнозвісні загальнобудинкові лічильники... Тоді люди протестували проти так званої «колгоспної каші», а тепер вони винні за сусіда.

Характерно, що цими ж днями повідомлення про подібні історії буквально посипалися з інших міст області.

Наприклад, ресурс Шостка.Info подав подібну інформацію щодо будинку по Онупрієнка, 9, де газ перекрили по одному зі стояків, пояснивши витоком. На диво у Шостці, як і в Охтирці теж замаячив «привид боргу». «Вчера, 24 марта, жильцы узнали, что у соседа, якобы, имеется задолженность. Он утверждает, что долг выдуманный, и никаких законных оснований его взимать нет. Должник - инвалид II группы, является участником ликвидации последствий катастрофы на Чернобыльской АЭС...«Я не пойму одного: если у кого-то задолженность, так вы с ним разбирайтесь. Ну причем остальные люди!», - говорит житель многоэтажки», - повідомляє про подію Шостка.Info

Одночасно деякі сумські ресурси поширили інформацію про подібну ситуацію, що почалася 21-го березня навколо одної з багатоповерхівок в обласному центрі.

Тобто, раптом, по всій області виникли однакові проблеми, котрі як споживачі, так і постачальники пов'язують із тиском, тільки кожен має на увазі своє. Люди не виключають, що труба тут ні до чого, що це нова схема, м'яко кажучи, впливу. Якщо на стояку є неплатник, нехай тремтять сусіди? 

Отже, з одного боку монополіст відкриває сервісні центри, декларуючи якісне обслуговування клієнтів, а з іншого люди тижнями сидять у своїх квартирах без газу, не маючи жодної альтернативи у побуті і залишаючись наодинці з проблемою.

 

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg