Головна arrow Наше місто arrow Достопримечательности arrow Чи цікава Охтирка туристам
Чи цікава Охтирка туристам Печать
Автор ГородА   
05.03.2018 г.
ImageЧи любите ви подорожувати? Більшість відповість: «Так!». Але без екскурсовода подорож виглядатиме, як просте пересування в просторі, бо саме екскурсовод наділить її колоритом, історичними подробицями і розфарбує легендами, наповнить інтелектуальним сенсом. 

Щорічно 21 лютого туристичні міста святкують день екскурсовода. Це свято було започатковане в 1990 році та вперше відзначалося в Лондоні, одному з найбільших туристичних центрів світу. Ініціатором була Міжнародна федерація асоціацій екскурсоводів.

Україна також прагне бути цікавою для туристів. Туристична галузь останніми роками динамічно розвивається, особливої популярності набуває внутрішній туризм. І якщо Західна Україна «туристично розкручена», то інші регіони лише починають відкривати свою місцевість, знаходячи історичні, географічні, культурні особливості краю. Можна брати приклад з наших сусідів харків'ян. Вони популярзують не тільки своє місто, а, й Слобожанщину: «Харків український», «Старовинні особняки», «Історія однієї вулиці», «Старий трамвай», «Екскурсії для своїх», «Театр Леся Курбаса», «Ініціатива інтелектуальних мандрівок» проводить «Екскурсії з рукавичками», «Лиманські віники», «Екскурсія з присмаком Парижа»...

ЧИМ ЦІКАВА ОХТИРКА?

«Я увидела много интересных картин, вещей. Они передают национальный колорит. Благодаря вам я узнала много интересного про историю вашей страны. Здесь очень уютно и гостеприимно. Спасибо. Вам Чжуньшинь. 23.12.2017».  

Це було записано ієрогліфами у книзі відгуків нашого краєзнавчого музею. Запис зробила студентка СумДУ з Китаю. А ще в журналі є відгуки написані болгарською, арабською, грузинською, англійською, російською мовами. Ну, і звичайно, українською. За що дякують люди? За популяризацію історії Охтирки, за бережне ставлення до історії, за гарно підібрані експонати...

«Туристам у нашому музеї дуже подобається», - говорить директор музею Людмила Міщенко. «По місту у нас розроблено 14 маршрутів. Найпопулярніші «Вулиця Незалежності - скарбниця минулого», «Охтирка - літературно-мистецька», «Охтирка - духовна скарбниця Слобожанщини». Ми тісно співпрацюємо з туристичними агенціями Києва, Харкова, Сум, Полтави. Вони замовляють екскурсії. І в залежності від їхніх уподобань складаємо маршрути. На жаль, Охтирка втрачає своє архітектурне обличчя, під сучасними ремонтами зникає цегляна кладка, унікальні орнаменти, засипаються печери, зникають купецькі особняки, пустує млин, споруда гімназії (а там кімната Бориса Антоненка-Давидовича і бюст Якова Щоголіва, - прим. автора)...

У нашому музеї не забуті імена поетів і письменників. Нещодавно підтвердилася версія, що Тарас Шевченко приїздив у Охтирку в 1846 році, щоб зустрітись із Яковом Щоголівим. В цьому році ми будемо брати участь в археологічних розкопках разом із науковими співробітниками історичного заповідника «Більське городище». Що це нам дасть? Коли науковці спілкуються - це завжди щось дає, обмін науковими напрямками, уточнення нашої музейної колекції. Більськ передає нам Куземин. Ірина Шрамко, завідувачка кафедри археології Харківського національного університету готова допомагати нам у цьому напрямку - вивчати Куземин. Та це наша робота, а туризм - це бізнесова сфера. Щоб Охтирка стала привабливішою для туризму, нашому місту потрібні професіонали, фахівці, які б займалися в'їзним туризмом на сучасному рівні».

«Досить часто в наш музей заходять поодинокі туристи із Грузії, Канади, Німеччини, США, Польщі. Їх цікавить козацька доба і всі зупиняються біля виставки про Революцію Гідності і героїв АТО», - доповнює ОЛЕНА БОЙКО, науковий співробітник краєзнавчого музею. За 8 років роботи в музеї вона провела майже 600 екскурсій.

«У нашому музеї розроблені маршрути стежками Гелону, стежками Сковороди. Туристів цікавить наш Гетьманський парк, Свято-Троїцький монастир і храми, яких уже немає... Туристам із Гадяча і Харкова подобається наш «парк Юрського періоду». І я думаю, що для розвитку туризму в Охтирці не завадили б додаткові туристичні об'єкти, наприклад, фортеця в центрі біля річки».

Працівники краєзнавчого музею - це наукові співробітники, а по сумісництву екскурсоводи. Вони, звичайно, роблять усе, щоб туристи їхали в Охтирку. А щоб вони «залишали тут свої гроші» - цим повинні займатись професіонали туристичної галузі.

Як бачимо, Охтирка цікава, а ми знаємо, що в місті є ще дуже багато можливостей, «нерозкручених» об'єктів, легенд, особистостей, з яких потім складаються маршрути, фестивалі, літературні конкурси. Ой, скільки ідей відразу народжується!..

Тож побажаємо нашому місту професіональних екскурсоводів, креативних рекламних агентів, прагматичних маркетологів, дбайливих господарів міста і силу-силенну гостей.

Марина Мороз

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg