Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow ЦНАП у Бюджеті участі. Готуємось до нового голосування
ЦНАП у Бюджеті участі. Готуємось до нового голосування Печать
Автор ГородА   
13.02.2018 г.
Як перемогти у боротьбі за фінансування громадського проекту? Це питання турбує громадських активістів, хто в минулому році ризикнув взяти участь у просуванні власної ідеї і переміг. Хоча спочатку ніхто з них не вірив, що майже півмільйона (400 тис. грн.) можна отримати від міської влади за так. Виявилося, що можна. Але не за так! Потрібно було знайти однодумців, які б масово проголосували за ваш проект через мережу Інтернет, або у центрі надання адміністративних послуг на Чкалова, 27 А.

Минулого року переможці «наскребли» по 400 голосів, що не здається піднебесною кількістю. Втім, якщо довіра до Інтернет-плебесциту висока, то державна установа, що організовує голосування, чомусь завжди лишається під підозрою.

Про участь ЦНАП у «виборчому процесі» нам з розповіла начальник адмінцентру Оксана Миколаївна Білоусова.

  - Оксано Миколаївно, це перший досвід ЦНАП у голосуванні за громадський проект. Млинець вийшов грудкою?

Білоусова О.М.:

- Навпаки, хочу подякувати усім співробітникам центру, які, незважаючи на нестачу досвіду в організації такого заходу, зробили все, щоб охтирчани змогли комфортно й без затримок віддати свої голоси за один з громадських проектів. Скарг на нашу роботу не надходило - ні від містян, ні від керівництва.

- Скільки охтирчан проголосувало в адмінцентрі?

- В пункті супроводу було прийнято 1584 бланки голосів.

- Як практично проходило голосування?

- Бажаючі проголосувати звертались до адміністратора. Відповідно до Положення про запровадження бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) міста Охтирки, затвердженого рішенням Охтирської міської ради № 559-МР від 22.12.2016р., голосування за проекти в пункті супроводу в ЦНАП здійснювалось шляхом заповнення відповідного бланку.

Якщо громадянин не знав, за який саме проект краще віддати голос, в залі прийому мались папки з відповідними інформаціями та фото. Відвідувачу ніхто з наших працівників не заважав, не схиляв до голосування за якийсь з проектів, не квапив. Людина робила свій вибір самостійно, спокійно, виважено.

Голосувати було зовсім нескладно. У бланку голосування за власним підписом необхідно було просто зазначити свої дані: прізвище, ім'я, по-батькові, дату народження, серію і номер паспорта або посвідки на проживання, адресу реєстрації, адресу проживання та номер проекту, за який громадянин віддає свій голос.

Адміністратор перевіряв відповідність даних згідно оригіналу паспорту. Далі, протягом доби, заповнені бланки із ЦНАП передавались до Управління фінансів та економіки.  Вносили голоси до електронної системи та відповідали за підрахунок не ми, а спеціалісти цієї установи.

- На етапі визначення переможців виникла деяка затримка, не знаєте з чим вона була пов'язана?

- Усі бланки нами передавалися вчасно. Останній раз на наступний день після завершення голосування. З нашого боку затримок не було.

- За скільки хвилин можна проголосувати у ЦНАП?

- При чіткому усвідомленні, за який проект бажаєш віддати голос, проголосувати можна за 5 хвилин. Але зазвичай люди знайомились зі змістом проектів. Цей процес і займав левову частку витраченого  часу.

- Хто голосував у адмінцентрі найчастіше - літні люди, держпрацівники, студенти?

- Така статистика не велась. Голосували усі, хто був на той час зареєстрований чи проживав в Охтирці. Єдине можу сказати, що у процесі голосування приймали участь всі категорії населення, особливо молодь.

- Скільки людей голосувало за добу? Активніше голосували вранці чи ввечері?

- Голосування відбувалось протягом двох тижнів з 9 жовтня по 23 жовтня 2017 року включно. Згідно розпорядження міського голови, прийом голосів здійснювався не тільки у будні, але й у вихідні дні. Робочими для адміністраторів стали - 14, 15, 16, 21 та 22 жовтня.

Не було такого, щоб протягом дня ніхто не прийшов голосувати. Найбільш насиченими видалися передостанні дні перед підбиттям підсумків. А так, люди приходили, зазвичай, рівномірно - і вранці, і ввечері, і в будні, і у вихідні.

Враховуючи те, що громадянин міг проголосувати як за один, так і за два проекти встановити середню цифру ми можемо тільки приблизно - від 50 до 100 чоловік щодня.

Протягом години могла звернутися тільки 1 особа, а то й взагалі нікого не було, а могли звернутися відразу декілька громадян. Інколи приходили голосувати цілою родиною.

- Чи часто в адмінцентрі відмовляли у прийомі бланків для голосування?

- Не приймали бланки голосів, якщо не пред'являвся паспорт громадянина України (в оригіналі) або особа не була зареєстрована в Охтирці. Крім того не могли проголосувати 14-15 літні підлітки, які хоч і отримали паспорти, але згідно Положення голосувати все рівно не могли. Це були поодинокі випадки, які ніяким чином не вплинули на результати голосування.

- Пропозиції щодо покращення системи голосування?

- Адмінцентр опрацював більш ніж півтори тисячі голосів. Якщо порівняти з загальною кількістю охтирчан, що взяли участь у формуванні Громадського Бюджету  - це доволі суттєва частка.

Тому ми можемо зробити певні висновки - і про належне інформування, і про довіру людей до влади, і про те, що робота в адмінцентрі була організована на належному рівні.

Особисто я вважаю, будь-яку систему, яка успішно довела свою дієздатність, змінювати не слід.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg