Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Верховна рада ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу
Верховна рада ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу Печать
Автор НФ   
30.01.2018 г.
18 січня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон України 7163 «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

Згідно з текстом закону, до тимчасово окупованих Росією територій у Донецькій та Луганській областях входять земля, річки, озера, внутрішні морські води, надра та повітряний простір над цими територіями.

Наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій України незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав. Відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану Україні та її громадянам покладається на Російську Федерацію. Особи, що брали участь у збройній агресії чи окупаційні адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність.

 Закон 7163 був розроблений за ініціативи та під керівництвом лідерів Політичної партії «Народний Фронт». Закон прийняли лишена 3-й день розгляду, оскільки до нього було 673 поправки. Після початку розгляду законопроекту в сесійній залі в російських та українських про кремлівських ЗМІ розпочалися провокації щодо змісту поправок до проекту. Нажаль, в цих провокаціях беруть участь і деякі народні депутати. Так, з вечора 16 січня поширюється дезінформація про те, що Рада нібито відмовилася визнавати «ЛДНР» терористичними організаціями - відхиливши відповідну поправку.  

Народний депутат України Олег Медуниця прокоментував це так: «Ми відчували у парламенті, що стосовно закону про реінтеграцію Донбасу чиниться шалений опір та спостерігається істерія з боку Росії. Наша фракція «Народний фронт» більше року лобіювала це рішення в парламентських комітетах, переконували колег з БПП і коаліції об'єднати в один відповідні розрізнені законопроекти. Саме ми наполягли на тому, щоби із законопроекту були виключені «Мінські домовленості».

Також було багато спекуляцій навколо визнання чи відмови визнавати ЛДНР терористичними організаціями. Насправді, у схваленому Комітетом тексті законопроекту ЛНР і ДНР визнаються структурними підрозділами окупаційного режиму, які діють в інтересах держави-агресора. З точки зору міжнародного права, така кваліфікація передбачає значно серйозніші наслідки, - як для терористів ЛДНР, так і для самої Росії. Адже йдеться про державний тероризм путінського режиму, а не про тероризм у внутрішньому конфлікті. До держав, які визнаються «спонсорами тероризму», Захід застосовує жорсткі тривалі санкції. Крім того, Верховна Рада вже давно визнала ЛДНР терористичними організаціями - кількома Постановами від 2015 року. Тому маніпуляції тут недоречні.

Врешті консенсусу було досягнуто. Український парламент показав, що здатний об'єднуватися та ставити національні інтереси над партійними, і 18 січня закон 7163 таки був проголосований. Наразі він перебуває на підписанні у Президента».

Незважаючи на суперечки в сесійній залі депутатська фракція Політичної партії «Народний Фронт» домоглася ухвалення цього Закону у парламенті, яким визнано Росію країною-агресором. Та п`ята  колона Кремля відчайдушно намагається заблокувати визнання Росії агресором: депутати від «Окупаційного блоку» зареєстрували проект Постанови про скасування голосування за закон 7163. Але  їм нічого не вдасться: цей регламентний трюк дозволить лише відтягнути підписання ухваленого закону на три тижні. Верховна Рада провалить проект реваншистів на першому ж пленарному тижні 7-ї сесії (6-9 лютого 2018 року).

                                                                Алла Садовська

                                                                Голова Охтирської районної організації Політичної      

                                                                Партії «Народний Фронт».                            
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg