Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Новини виконкому
Новини виконкому Печать
Автор ГородА   
22.01.2018 г.
Тепло в квартирах подорожчає

Засідання виконавчого комітету, що відбулося у понеділок 15 січня, стало багатим на новини: звичайні, хороші й очікувані. До останньої категорії належить рішення про зміну тарифів ТОВ «Брокенергія». Користувачі тепла, яке виробляє ТЕЦ, платитимуть у новому році на 19% більше. Хоча вагомій частині абонентів боятися нічого - субсидія допоможе.

 

Про приємне: ключі від квартири і почесні звання

Наприкінці грудня 2017 року Президент України присвоїв звання «Мати-героїня» двом охтирчанкам. 15 січня 2018 року посвідчення про присвоєння почесного звання жінкам вручив міський голова. Ігор Алєксєєв передав державні відзнаки Барановій Альоні Володимирівні, яка народила та виховує семеро дітей та Великород Аліні Георгіївні, у якої росте шестеро дітей.

Втішилися присутні і врученням ключів від двох квартир. Квартири придбані як соціальне житло дітям-сиротам за державною програмою також у грудні 2017 року, їхня вартість - 543 тисячі 116 грн, гроші надійшли з державного бюджету. На засіданні виконавчого комітету ці квартири були передані у власність територіальної громади м.Охтирки та розподілені молодим людям як соціальне житло.

 

Росте тариф, збільшується число субсидіантів

Ще в жовтні минулого року ТОВ «Брокенергія» подало документи до міської ради з метою підвищення тарифів. Процес узгодження позицій тривав аж до сьогодні. Здорожчання послуги підприємство мотивує ростом ціни на її виробництво, великими втратами на транспортування тепла та майбутніми інвестиціями у мережу. В.о. директора Григорій Юрко презентував інвестиційну Програму на транспортування теплової енергії ТОВ «Брокенергія» на 2018 рік - в якій зокрема йдеться про модернізацію мережі постачання гарячої води на проблемній ділянці (Чкалова, 29- 29а, Малиновий, 24 та частково Перемоги, 8а) та встановлення приладів обліку тепла у двох будинках (Петропавлівська, 1 та Чикала, 2).

Масове застосування лічильників оголило проблему колосальних втрат підприємства, розрахунковий показник яких - 31, 4%, (нарікають, що у грудні він фактично досяг майже 40%). Виробник скаржиться, що причина криється у протяжності відкритих мереж до кінцевого споживача у приватному секторі. Йдеться про 3-4 локальних місця, куди подається теплоносій без належного використання. Наприклад, по вулиці Миру, де було 80 абонентів, а зараз лише 3, схожа ситуація, як кажуть, по Кірова, Полтавській. Отже резерви не в останню чергу слід шукати у скороченні витрат за рахунок впровадження заходів енергофективності. Якщо перевести цих споживачів на інший вид опалювання, втрати можуть зменшитись на 8%.

Ситуацію навколо ТЕЦ називають непростою, а підвищення тарифу на 19% - вимушеним і необхідним кроком, без якого можуть настати гіркі наслідки.

«Кивати ні на кого, - каже міський голова. -  Затвердження тарифу проводиться органами місцевого самоврядування. Наші намагання долучити до перевірки складових тарифу орган, який контролює виконання ліцензійних умов, а це Сумська ОДА, успіху не мали, на жаль. Що стосується інвестпрограми, були досить жаркі розмови при її перевірці. Якщо ми знизимо втрати на 8%, це дасть змогу знизити і тариф. Це напрямок, в якому слід рухатися. Нам потрібно зменшувати втрати, кардинально. І до програми, і до тарифу ми повернемося після закінчення опалювального сезону, якщо вдасться провести до кінця процес передачі ТЕЦ у комунальну власність».

Ігор Алексеев застеріг громаду від інсинуацій щодо ТЕЦ, як він каже: «Щоб не було ніяких спекуляцій, у мене великих претензій до діяльності підприємства немає. Я вважаю, що використання майнового комплексу ТЕЦ проводиться по-хазяйськи і належним чином. І у мене, як міського голови, немає ніяких намірів щодо заведення інших структур до управління підприємством. Роботою колективу ТЕЦ, як міський голова я задоволений. Але ситуація непроста. Рівень рентабельності - 0».

Отже нові, більші на 19% тарифи ТОВ «Брокенергія», затвердили одноголосно. Орієнтовно з лютого місяця вони можуть бути застосовані до понад 8 тисяч абонентів. Наскільки це страшно для охтирчан? За словами Григорія Юрка, протягом опалювального сезону 2016 року 61,5% абонентів мали субсидію, у 2017 році відсоток субсидіантів зменшився до 57,7. Очікується, що за нової ціни на тепло, цифри знову вирівняються. Ланцюжок «бюджет - субсидіант - надавач послуг» працює. Але то вже інша тема.

 

Перевізники лише свої

Члени виконавчого комітету затвердили результати конкурсу щодо перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м.Охтирці. Як доповіла начальник відділу транспортної інфраструктури управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Інна Біскупська, конкурс відбувся по 13 маршрутах. Визначено 11 переможців, а  двох учасників не допущено до конкурсу як таких, що не виконали вимог чинного законодавства. Щодо 11 маршрутів - нових перевізників на ринок не зайшло, послуги надаватимуть місцеві перевізники, договори з ними укладуть на 3 роки, як це передбачено умовами конкурсу. По двох маршрутах конкурс відбудеться повторно.

 

 

650 гривень на творчість

Не перший рік в Охтирці діє програма підтримки творчих особистостей, за якою визначаються стипендіати міської ради. На 2018 рік розмір стипендії складе 650,00 грн. на місяць для дорослих і 300 для дітей. Отримають її люди, які за визначенням спеціальної комісії «внесли значний вклад у розвиток культури і мистецтва та талановиті учні початкових спеціалізованих навчальних закладів».

Стипендіатами 2018 року стали: Ходунай Ольга Миколаївна, керівник «народного» аматорського колективу вокального ансамблю «Барви» КЗ «Охтирський міський центр культури і дозвілля» - за професійну майстерність.
Бараненко Віталій Олексійович, художник - за досягнення в образотворчому мистецтві. Заїкін Василь Семенович, журналіст, краєзнавець - за досягнення у літературній творчості. Дудченко Анатолій Григорович, поет-пісняр - за досягнення у літературній творчості.
Учні Охтирської дитячої художньої школи ім. Т.Г.Шевченка Сергієнко Арсен та Качайло Вероніка. Та учениці Охтирської дитячої музичної школи ім.П.С.Білинника Тараненко Еліна й Габреліян Альона.

Анна Протасова

 ImageImage

На фото: Матері-героїні Альона Баранова та Аліна Великород; Ігор Алєксєєв передає ключі від квартир, придбаних хлопцям державою 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg