Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Фотопідсумки від «КАДРу»
Фотопідсумки від «КАДРу» Печать
Автор ГородА   
26.12.2017 г.
ImageЄвгеній Михайленко, лідер організації фотокіноосвіти «КАДР», поділився досягненнями та здобутками 2017 року.

 

- Чи може похвалитися «КАДР» своєю роботою у поточному році?

Михайленко Є.В.:

- Авжеж. Я по-справжньому задоволений темпами розвитку фотомистецтва в Охтирці. Задача «КАДРу» - популяризувати фотографію і кіно в нашому місті та районі. Є три основні напрямки для досягнення обраної цілі. У кожному з них ми досягаємо успіхів.

 

- Що це за напрямки?

- Перший - проводити творчі змагання серед дітей та молоді. За ними майбутнє. Другий - зацікавити владу підтримувати розвиток фотомистецтва. Третій - спонукати наших вихованців до професійних занять фотографією.

 

- Як колишній педагог, оцініть цю роботу за кожним з напрямків.

- Будь ласка. Скрізь ставлю «відмінно». Але, тільки одне уточнення - роботу з дітьми я не припинив досі. Існує дитяча фотостудія «КАДР» при міському центрі культури та дозвілля (директор МЦКіД Марина Глущенко-Калач).

Вже третій рік поспіль я викладаю науку світлопису юним любителям фотографії та кіно. Ми вже видавали перші свідоцтва про завершення навчання. Серед моїх вихованців та учасників наших конкурсів є ті, для кого захоплення вже стало, або невдовзі стане, професією. Три дитини, що займалися в нашій студії, вступили до вишів на профільні факультети. Двоє вже працюють у нашому місті як професійні фотографи, відкрили студію. Також є й ті, які періодично проводять фотосесії, створюють портфоліо.

 

- Плодите собі конкурентів?

- Роботи в Охтирці вистачить на всіх. А от, скажіть, де ви можете відзняти студійну сесію, щоб не сходячи з місця зробити фото з видом на Манхеттен, замальовку у стилі кантрі, чи серію Різдвяних світлин? Це унікальна для нашого міста пропозиція з'явилася саме завдяки ініціативі моєї учениці Маргарити. Вона облаштувала студію, де більш 10 фотозон, які відкриті для любительської зйомки. Я обома руками «ЗА» такий підхід до справи. Більше фантазії, більше творчості, більше зручностей для охтирчан!

 

- Зазвичай в Охтирці перед новорічними святами облаштовуються декілька тематичних фотозон.

- Не смішіть. Яке там освітлення? Майже ніякого. А фотографія не випадково називається світлописом. Хочете фото як на обкладинці - використовуйте професійне світло. Моя вихованка Маргарита Перепічай хоча і робить тільки перші кроки в професії, але на мою думку вже змогла запропонувати охтирчанам те, чого в нашому місті до цього ніколи не було.

В просторій студії у колишньому заводі медмеблів вона не тільки дозволяє знімати стороннім, але й консультує щодо композиції та роботи зі світлом.

На різному кольоровому фоні і у різних локаціях можна за одну годину зробити світлин на рік вперед. Все - від романтичної фотосесії до оригінальних сімейних портретів, від мандрівки до весільних замальовок.

На конкурсах раніше дуже рідко були представлені студійні портрети. Тепер у початківців є можливість опанувати цей вид мистецтва. Експериментуйте, творіть, ростіть у професійному плані.

 

- До речі, розкажіть про конкурси - які були, які будуть.

- Плануємо у наступному році повторити все, що було цьогоріч, а можливо ще й трохи добавити. У 2017-ому ми провели декілька колективних та індивідуальних виставок. Особливо плідна була осіння пора. Розпочалась вона для «КАДРу» колективною експозицією «Багряна осінь» у міській бібліотеці, а завершилася індивідуальними виставками моїх учнів Дмитра Гнойового «Осінні барви» та Аліси Міхєєвої «Українська осінь».

У поточному році ми підбили підсумки нашого першого творчого ювілею. Фотокіноконкурс «Дитячий погляд через об'єктив» в Охтирці проводився вп'яте. Він започатковувався як міський, але невдовзі розрісся до міськрайонного. Сподіваюсь, колись доросте й до обласного, а, можливо, республіканського чи міжнародного. На порозі Нового року усі мріють про щось казкове, от і у мене є така казкова мрія.

Журі, на чолі з заступником міського голови, визначило переможцями конкурсу наступних юних майстрів.

У номінації «Охтирські краєвиди» (тут та ділі конкурсанти вказуються по черзі - спочатку у молодшій, потім середній та старшій вікових категоріях): І місце - Надія Зубко (ЗОШ №3), Єлізавета Потапенко (гімназія), Тетяна Більченко (коледж СНАУ); ІІ місце - Владислав Колесников (ЗОШ №4), Віталій Савостян (Олешнянський НВК); ІІІ місце - Софія Єременко (гімназія), Сабріна Логвиненко (Височанський НВК), Анастасія Босенко (студія «КАДР»).

У номінації «Портрет сучасника»: І місце -  Надія Зубко, Єгор Заріпов (ЗОШ №3), Катерина Сухомлин (ЗОШ №1); ІІ місце -  Аліса Міхєєва (ЗОШ №1), Віталій Храпач (Комишанська ЗОШ), Тетяна Більченко; ІІІ місце -  Владислав Пінчук (ясла-сад «Теремок»), Єлізавета Потапенко, Анастасія Босенко.

У номінації «Бліц»: І місце - Софія Єременко, Іван Барабаш (Сонячненська ЗОШ), Тетяна Більченко; ІІ місце -  Анастасія Скороход (гімназія), Катерина Кліщ (ЗОШ №1) та Віталій Храпач, Яна Зуза (Хухрянська ЗОШ); ІІІ місце -  Надія Зубко, Руслана Гричковська (ЗОШ №3), Дмитро Гнойовий (ЗОШ №1).

У номінації «Експериментальне фото»: І місце - Юлія Рева (Олешнянський НВК), ІІ місце - Руслана Гричковська, ІІІ місце - Діана Огреб (ЗОШ №1).

Цей конкурс - «старожил», але є ще й дебютант.

 

- Він також пройшов під егідою «КАДРу»?

- Так. Спільно з відділом культури, туризму, молоді та спорту Охтирської районної державної адміністрації (начальник Шаталова Н.М.) ми наприкінці року провели творче змагання «Мальовничий Платоновий край». Серед переможців: І місце - Роман Казьмін (Олешнянський НВК), Інна Совало (Лантратівський НВК), Дарія Курилко (Чернеччинська ЗОШ); ІІ місце - Софія Єременко, Віталій Храпач, Яна Зуза (Хухрянська ЗОШ); ІІІ місце - Аліса Міхєєва, Сабріна Логвиненко, Вячеслав Павленко (Довжицький НВК).

Ні перший фотоконкурс, ні другий неможливо було би провести без підтримки влади. Тому, користуючись нагодою, дякую меру Ігорю Алєксєєву та голові райдержадміністрації Віталію Супруну, та сподіваюсь, що у наступному році, їхня політика щодо підтримки фотомистецтва не зміниться.

У час створення потужних територіальних громад закликаю їх голів започаткувати подібні творчі змагання у себе - ми підкажемо, допоможемо в організаційному плані, забезпечимо професійну обробку та друк. Долучайтеся до нашої дружньої родини «кадрівців» - будемо разом розвивати фотокіномистецтво в нашому регіоні! Це не тільки цікаво для дітей, але й допомагає їм обрати (про що я наводив приклади вище) гідну професію! Крім того, дитячі фотороботи є найкращим оздобленням вестибюлю будь-якої громадської будови.

Зараз виставка «Мальовничий Платоновий край» прикрашає Чернеччинський будинок культури. Є експозиція в Охтирському міському центрі культури і дозвілля та бібліотеці. Упевнений, новообраному голові Чернеччанської ОТГ Роману Бублику, який раніше на посаді очільника райради допомагав нам у проведенні міськрайонних фотокіноконкурсів, сподобалася «Платонівська» експозиція і він підтримає нас і в наступному році. Ми готові надавати фотороботи конкурсантів будь-якій державній установі міста і району безкоштовно, за умови охайного до них ставлення.

А.Молот

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg