Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Навіщо нам комунальний ринок?
Навіщо нам комунальний ринок? Печать
Автор ГородА   
11.12.2017 г.
Невдовзі в нашому місті може з'явитись комунальне підприємство «Комунальний ринок» Охтирської міської ради. З проектом відповідного рішення міськради від 21.11.2017 р. можна ознайомитись на офіційному сайті. Чи потрібний ще один ринок Охтирці?

Микола Васильович Невтриніс, очільник речового ринку  ТОВ «Маркет 777» по пл. Козацтва, 2 А переконаний, що міська влада повинна перш за все дбати про збереження існуючих робочих місць. А допомога від влади поки що непомітна! Від того, що зроблять ще один додатковий ринок - більше торговців в Охтирці не стане, а от проблеми для нині працюючих відразу виникнуть, і немаленькі.

Невтриніс М.В.:

- В чому різниця між комерційним підприємством і комунальним? У першому випадку приватники заробляють гроші громаді, поповнюючи міську скарбничку податками та платою за оренду землі.

 У другому - навпаки, ми, мешканці міста, руками нашої влади, цю скарбничку розпорошуємо за для утримання ринку, без якого спокійнісінько жили досі. Люди скаржаться на погані дороги, на невиплачену зарплатню, але ніхто жодного разу не просив ще один базар! Друзі, близькі наших можновладців, підкажіть їм, якщо вони цього самі не розуміють!

У пісні Висоцького «... Жираф, великий - йому видніше!», був такий епізод, коли хибне рішення усі підтримували, тільки тому що його прийняв Сам Жираф. Знаємо чим це закінчилося. В Охтирці скоро трапиться подібне.

Давайте порахуємо. Від оренди землі з великої території майбутнього комунального ринку доходів у бюджет міста буде аж цілий 0. Нуль! Таким чином, ринок за наш кошт будуть облаштовувати, утримувати якихось там посадових осіб, працівників та ще й сплачувати за різні послуги - лабораторію, вет.лікарів, страховиків тощо. Невже депутати не розуміють, що є у місті більш нагальні потреби, аніж замостити плиткою ще якусь нову дільницю, у даному випадку під ринком? От ви бачите від цього рішення якусь іншу вигоду? Я - не бачу. Так і підбиває сказати, коли ж ви наїстеся!

Бізнес зараз не живе, а виживає, та й то не весь. У грудні ФОП Куричев, який утримував базарчик біля залізничного вокзалу вже відмовляється від подальшої оренди земельної ділянки. Тому що невигідно! Навіть у нашого, найбільш потужного та гарно облаштованого ринку зараз вкрай непрості часи. Тому, я з розумінням ставлюся до рішення Куричева.

Ми запропонували не лишати людей з майданчика на вул. Танкистів-Кантемирівців напризволяще, а перевести їх до нас. У ТОВ «Маркет 777» територія велика - 4 га, умови для торгівлі гарні, крім того, у нас колектив - як одна сім'я. «Речовики» активно беруть участь у громадському житті міста і будуть раді новому поповненню.

Втім, з Ігорем Алєксєєвим ми порозуміння не дійшли. Дива! Якщо утвориться комунальний ринок, видатки громади збільшаться, а доходи зменшаться, при чому дуже суттєво. Мер, нібито, повинен робити все можливо аби уникнути подібного сценарію, чи хоча б не заважати. Відкриття ж комунального ринку, на мій погляд, це просто палка в колеса не тільки нам, «речовикам», але й усій громаді.

Зараз ми сплачуємо до міського бюджету у рік 600 тис. грн. Це майже 2 відсотки від усього бюджету розвитку, який на 2017 рік складав  35 млн. Тобто,  сума дуже й дуже поважна. При вимушеній відмові ТОВ «Маркет 777»  від оренди частини землі, з причини відсутності бажаючих торгувати - наші внески у бюджет міста відразу зменшаться втричі.

Зараз всі важелі в руках мера. Звертаюсь до нього та депутатів - будь ласка, підтримуйте розвиток підприємництва, а не лізьте самі торгувати! Ніколи і ніде держава не ставала ефективним господарем. В Охтирці тим більш. Відкриття комунального ринку принесе збитки для громади і загострить проблеми «речовиків» та працівників інших міських ринків.

Якщо базарчик біля вокзалу в комерційному плані себе не виправдує, наш ринок має можливості прийняти відразу усіх, не ігноруйте це! Давайте об'єднаємо обидва ринки на базі нашого - виграють і покупці, і торговці, і громада. Відповідне звернення до мера та депутатів, яке підписало більш 100 осіб, ми вже подали.

 

Ігор Алєксєєв: «Я не проти переїзду ринку»

В газету звернулися підприємці з речового ринку з проханням дізнатися про ставлення мера до ідеї об'єднання ринків. На їх погляд, за умови розформування торговельного майданчика який розташований поблизу залізничного вокзалу, виглядає цілком логічним запропонувати тамтешнім підприємцям перейти на пл.Козацтва, 2 А.

- Чи пропонували підприємцям з торговельного майданчика по вул. Танкистів-Кантемирівців перейти на речовий ринок?

Алєксєєв І.Ю.:

- Пропонували. Приходив до мене Микола Невтриніс (керівник речового ринку). Я його відправив туди, але люди відмовилися переходити у категоричній формі. Якими надалі повинні бути мої дії? Примусово гнати незгодних?

- Підприємці з торговельного майданчика відмовляються переходити бо  очікують утворення на цьому місці комунального ринку?

- Правильно. Трішки відступлю від теми. Згадаємо продуктовий ринок. Що було минулого року? Усі кричали: там безлад, рибою торгують поруч зі шкарпетками. Гаразд, давайте, щось робитимемо. Наприклад, створимо окремий комунальний продовольчий ринок. Бо іншим чином неможливо гарантувати порядок. Ні, не хочуть. А хочуть, щоб просто прибрали звідсіля тих, хто торгує шкарпетками.

У підприємців укладені договори, встановлені кіоски... Повезло, що хоч часи виганянь стусанами минули. Закони змінилися, норми змінилися, мораль змінилася... Виганяти людей за чиєюсь забаганкою тепер неможливо.

Повернемося до торговельного майданчика поблизу залізничного вокзалу. Якщо люди відмовляються переходити, потрібно переконувати їх, умовляти. Торговельний майданчик скоро ліквідується, втім території на речовому ринку вдосталь. Там зручно, місця «набиті», вигідна транспортна розв'язка, є освітлення й комунікації. Околиця міста повинна сподобатися й дрібним сільгоспвиробникам. Все це так. Лишилося донести інформацію у доступній формі.

Невтриніс пішов на перемовини, але йому люди відповіли: «Ніхто не піде, тому що тут створять комунальний ринок!». Так от, якщо ми хочемо перевести ринок на пл. Козацтва, а домовитись не вдається - здійснити це можна тільки єдиним чином. Перевести разом з юридичною особою.

- У Ваших планах спочатку утворити комунальний ринок, а потім його разом з підприємцями перевести на площу Козацтва?

- Якщо ми утворимо там комунальний ринок, тоді наберемо прав переводити його на свій розсуд, аж ніяк не раніше цього моменту. Тільки так буде і законно, і правильно. Примушувати переїжджати зараз ніхто нікого не буде.

- Якщо я вірно Вас зрозумів, Ви не проти переїзду торговельного майданчика на пл. Козацтва, тільки бачите це по-іншому?

- Абсолютно не проти. Переїзд цілком логічний. Але здійснити це можливо, або переконавши людей переїхати добровільно, або утворивши комунальне підприємство, яким будемо керувати на законних підставах.

 

Спілкувався Андрій Міхєєв

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg