Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Новини виконкому
Новини виконкому Печать
Автор ГородА   
30.10.2017 г.
В Охтирці заговорили про інклюзивність. Як подолати бордюр на візку...

На виконавчому комітеті Охтирської міської ради, що відбувся у понеділок 23 жовтня говорили про літо й зиму: скільки дітей відпочило за теплої пори, і чи готове місто до опалювального сезону. Окремо прозвучала репліка про інклюзивність міського простору - навіть на центральній вулиці Охтирки бордюри є  нездоланною перепоною для дитячих та інвалідних візків.

 

Яка вода: гаряча, тепла чи холодна... І коли буде асфальт?

Відповідно до розпорядження міського голови від 13.10.2017 № 173-р «Про включення систем опалення» теплоносій почав надходити до помешкань охтирчан, у заклади культури, освіти та соціального захисту з 17 жовтня. 

Відповідно, для нарахування субсидій споживачам теплової енергії встановлено умовний опалювальний період з 17 жовтня 2017 року до 15 квітня 2018 року.

В заклади освіти та в окремі відділення Охтирської ЦРЛ тепло дали дещо раніше. У самій міській раді, у понеділок 23 жовтня, було ще досить прохолодно. Батареї гріли, але температура у приміщенні залишалося «помірною». Верхній одяг на засіданні виконкому мало хто наважився зняти.

Інформація начальника управління капітального будівництва і ЖКГ Олександра Демиденка про готовність міста до осінньо-зимового періоду викликала з боку членів виконкому чимало питань. Йшлося про стан централізованих мереж теплопостачання та дороги. Зокрема, по вулиці Широкій почали і не закінчили роботи: «Коли буде новий асфальт?» - питає Володимир Моісеєнко. За словами міського голови Ігоря Алєксєєва щодо ремонтних робіт на дорогах ми близькі до «негарного результату» і на це є певні об'єктивні причини. За його словами, в Україні почали виділяти гроші на дороги, але виявилося, що підрядних організацій не вистачає. Саме підрядник і затягує графік обіцянками. Міська влада при цьому не знімає з себе відповідальності за наявний стан речей.

Одночасно зауважили, що утеплення теплових мереж треба детально перевірити. Так само не слід закривати очі на температуру гарячої води, що тече по трубах до квартир. ОСББ, інші громадські осередки мають відстоювати свої права на якісну послугу, бо одноосібні звернення громадян є менш дієвими.

За словами міського голови Ігоря Алєксєєва, Охтирка перебуває посередині шляху щодо набуття ТЕЦ у комунальну власність. Завершення цього складного процесу очікується до кінця сезону, отже: «Нам доведеться вирішувати ці питання», - сказав міський голова.

 

Про безперешкодне міське середовище

Тому ж таки начальнику управління КБіЖКГ Олександру Демиденку адресували питання про доступність міських вулиць для людей з візками і на візках. У більшості місць пішохідні переходи упираються у високі бордюри, що стають нездоланною перепоною на шляху людей з особливими потребами. Молодим мамам з малятами теж не мед. На ці недоліки міського простору звернув увагу Володимир Моісеєнко. За словами Олександра Демиденка, там де капітально ремонтується дорога, вимоги щодо інклюзивності враховуються.   Інша думка, що цього недостатньо. До облаштування понижених бордюрів у потрібних місцях треба звернутися хоча б у центрі міста. Для початку. За наслідками обговорення цієї проблеми з'явилася надія на позитивні зрушення.

 

Масовий відпочинок - це пришкільні табори

За інформацією головного спеціаліста відділу молоді й спорту Охтирської міської ради Марії Головченко, кількість дітей, які змогли оздоровитися протягом літа перевершила запланований показник. Відсоток охоплення дітей оздоровленням склав 56,7% від загального числа дітей шкільного віку. Масовий літній відпочинок в Охтирці - це пришкільні й профільні табори, до яких звернулося більше дітей, ніж запланували. Загалом різними формами оздоровлення та відпочинку було охоплено 2577 дітей та підлітків.

За офіційною інформацією, послугами відпочинку та оздоровлення влітку 2017 року охоплено 1545 дітей пільгових категорій: 46 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 366 дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей; 33 дитини-інваліди; 22 дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; 188 обдарованих та талановитих дітей; 6 дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села; 738 дітей, які перебувають на диспансерному обліку; 4 дитини загиблих учасників АТО; 128 дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій та 14 дітей внутрішньо переміщених осіб.

У літній період на базі навчальних закладів міста працювало 24 табори відпочинку з денним перебуванням: 10 пришкільних, 5 профільних та 9 мовних.

У пришкільних таборах з денним перебуванням відпочило 1286 дітей, у мовних таборах - 373 дітей, у профільних таборах - 370 дітей. Всього у пришкільних, профільних та мовних таборах протягом літа відпочило 2029 дитей, що становить 44,6% від загальної кількості дітей шкільного віку. Із них пільгових категорій 1135 дітей.      

Термін роботи пришкільних та профільних таборів - 14 днів, вартість харчування - 30 грн. (20 грн. - за рахунок бюджетних коштів, 10 грн. - залучені кошти). Діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей, діти осіб, визнаних учасниками бойових дій, діти внутрішньо переміщених осіб харчувалися за рахунок бюджетних коштів. 

Для забезпечення проведення оздоровчої кампанії на харчування дітей використано 509,2 тис. грн. бюджетних та 210,3 тис. грн. залучених коштів. 

Одночасно з інформацією про підсумки літнього відпочинку повідомляється, що оздоровча робота з дітьми продовжується і восени. Зокрема п'ятеро дітей учасників АТО відпочинуть з 25 жовтня у дитячому таборі санаторного типу «Ровесник» у Сумах.

 

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg