Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Коли держава віддасть обіцяних 700 грн. енергоефективним родинам?
Коли держава віддасть обіцяних 700 грн. енергоефективним родинам? Печать
Автор ГородА   
23.10.2017 г.

 

 

Чому не віддають обіцяних 700 грн. за економію газу, коли почнуть платити субсидію, як перейти з одних пільг на більш вигідні - про це і не тільки відбулася розмова з Катериною Сідельник ­- начальником управління соцзахисту населення (УСЗН) Охтирської міської ради.

 

- Катерино Олександрівно, Ви очолюєте управління, яке опікується соцзахистом, тривалий час. Який період найважчий?

 

Сідельник К.О.:

- Управління очолюю з 1997-го року. Ніколи не було легко, але зараз, мабуть, найважче.

 

- Чому?

- По-перше, обсяги роботи збільшилися в рази без принципових змін у штатах. По-друге, нашим працівникам доводиться постійно роз'яснювати очевидні речі. На кшталт того, що заяви, озвучені політиками, чиновниками чи ЗМІ, частенько не підкріплюються законодавчими актами. Тому на виплатах населенню вони ніяким чином не відображаються. Звісно, кожному хочеться повірити у «смачні» обіцянки, але ми працюємо, спираючись на норми. Від анонсу законопроекту до реального фінансування відстань величенька. Інколи доводиться вислуховувати претензії, адресовані не нам. Ми з розумінням ставимося до таких ситуацій, але це роботу нам  не полегшує. Повірте, як тільки з'являються законні підстави, то не рахуючись з особистим часом, колектив нашого управління робить усе, щоб адресна допомога дійшла до людей максимально швидко і в повному обсязі.

 

- Була інформація, що у вересні люди отримають приблизно по 700 грн. за зекономлений газ.

- Урядовий проект монетизації зекономлених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним родинам і вона прийде. Усі обрахунки нами відправлені. Якщо ви  заощадили хоча б 100 м куб. газу чи навіть менше - отримаєте еквівалент вартості. При опалюванні електроенергією, держава також повертає гроші у разі економії, але не більше ціни 150 кіловат.

Таким чином, мова не може йти про якусь сталу цифру компенсації. Для кожного споживача сума різна - комусь 690 грн., а комусь 100. Обрахувати, звести до купи усі цифри - доволі масивний обсяг роботи і ми з ним справилися.

Щоб отримати гроші, громадянину потрібно було надати в управління найпростіший пакет документів та написати заяву. Всім охтирчанам, хто мав право на монетизацію, направлялись письмові повідомлення. Також співробітники УСЗН додатково телефонували, але 100% результатом ми все рівно похвалитися не можемо. Термін подачі заяви сплив 1 вересня 2017 р.

 

- Чи багато людей побажало отримати грошову виплату за економію?

- Відгукнулися 85,6% з тих, хто мав таке право. У порівнянні з загальнодержавним - показник Охтирки навіть трошечки кращий, але не ідеальний. В принципі, приймати допомогу від держави чи відмовитися - це право людини. Ми намагалися достукатися до кожного. Але дехто зекономив лише копійки, іншому лінь, а комусь просто шкода часу. За різними, в т.ч. удаваними, причинами люди відмовлялись від візиту до УСЗН. Були й ті, у кого причини мались цілком поважні.

Тому саме для останньої згаданої категорії населення, уряд запропонував продовжити термін подачі документів до 1 листопада. Вже заяви ми приймаємо, а далі на засіданні комісії розглядаємо причини, які завадили людині звернутися в УСЗН вчасно.

Вірогідно, винагорода за енергоефективність буде перерахована усім водночас. Тому треба трішки почекати. З нашого боку затримки немає і не буде.

 

- Що змінилося при призначенні субсидій?

- З 19.08.2017 постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 609 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено деякі зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій. Видно неозброєним оком - законодавство коригувалося для того, щоб гроші, яких у держави зараз обмаль, дійшли в першу чергу сім'ям, де допомога найпотрібніша.

Зупинюсь на деяких суттєвих змінах. Тепер субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг - якщо ви хочете її отримувати з початку опалювального сезону - призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу за  перші 2 квартали 2017 року усіх осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні і яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

До речі, тепер опалювальний сезон для тих, хто має індивідуальне опалення, починається дещо пізніше (16-го замість 1-го жовтня) та закінчується раніш (15 квітня замість 30-го). Вже не можна накопичувати комунальні борги. При 2-місячній заборгованості у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів (340 грн.) допомога від держави повністю припиняється.

Усім працездатним особам, хто не має офіційних доходів, для призначення субсидії приймається показник у два прожиткових мінімуму. На сьогодні прожитковий мінімум наступний - загальний показник на одну особу з розрахунку на місяць - 1624 грн; для дітей до 6-ти років - 1426 грн; для дітей від 6-ти до 18-ти років - 1777 грн; для працездатних осіб - 1684 грн; для осіб, які втратили працездатність, - 1312 грн.

 

- Чи скоро охтирчани отримають субсидії?

- Як тільки на рахунок УСЗН прийде субвенція, ми відразу зробимо всі необхідні перерахування.

 

- Стосовно соціально незахищених, або як-то кажуть, пільгових категорій населення - чи всі вони обліковуються в нашому місті? А саме цікавить ситуація з обліком жертв нацистських переслідувань.

- Всі хто звертався в УСЗН і користується пільгами у нас обліковуються в спеціальному електронному реєстрі. Тут потрібно внести уточнення. Людина може відноситися відразу до декількох пільгових категорій водночас, але користується пільгою вищою за законом. Наприклад, учасники війни і жертви нацистських переслідувань (за виключенням в'язнів концтаборів) отримують однаковісінькі пільги, тому не дивно, що люди не бачать сенсу що-небудь змінювати.

 

- Чи пропонує управління людям ініціювати відповідні зміни в реєстрі? Яку взагалі роботу по виявленню, тих же жертв нацистських переслідувань, ви проводите?

- Наша робота - допомагати людям отримувати пільги встановлені державою. Ми не розшукуємо людей, але кожному, хто завітав в УСЗН надаємо вичерпну інформаційну й інші види підтримки. Підходимо до справи не формально, а з великою відповідальністю. Зрозуміло, що ті хто пережив жахіття Другої світової зараз у доволі поважному віці, тому зазвичай спілкуємося з ріднею ветеранів, їхніми довіреними особами. Якщо відвідувач забажає, щоб пільгова категорія була змінена, то технічно це нескладно зробити. Але нав'язувати людині за якою категорією їй отримувати - фактично ті ж самі пільги - ми не маємо ніякого права.

 

- А чи легко перейти, з категорії учасника війни в категорію жертва нацистських переслідувань, в разі бажання?

- Кожний окремий випадок є індивідуальним, у разі наявності у пільговика необхідних документів проблем з переходом на іншу категорію не виникає. Потрібно надати відповідний пакет документів, передбачений законодавством, здати в УСЗН  посвідчення учасника війни і отримати взамін посвідчення жертви нацистських переслідувань.

 

- А залишити відразу два посвідчення неможливо?

- Згідно з Законом - ні. Саме так передбачено Порядком виготовлення та видачі посвідчень жертв нацистських переслідувань.

 

- Мені відомо, що до вас зверталися з запитом щодо кількості жертв нацистських переслідувань, а виявилось, що у вашому реєстрі така інформація відсутня...

 

- Якщо в нашому реєстрі відсутня інформація про конкретну пільгову групу, це аж ніяк не свідчить, що в Охтирці таких людей немає. Цілком вірогідно, вони користуються іншими пільгами, що і відображається в нашому реєстрі. Інших даних у нашому розпорядженні, на жаль, немає.

 

Підготував Андрій Міхєєв

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg