Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про організацію та проведення призову громадян України
Про організацію та проведення призову громадян України Печать
Автор Редактор   
04.10.2017 г.
На підставі Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та Указу Президента України від 24 лютого 2017 р. № 44/2017, наказу № 104 від 07.09.2017 «Про організацію та проведення призову громадян України 1990-1997 років народження на строкову військову службу»  військового комісара Охтирського ОМВК  проводиться призов громадян на строкову військову службу до Збройних сил України та інших військових формувань України.

На строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статті,  придатні за станом здоров'я до військової служби в мирний час, яким до дня відправлення у військові частини виповнилось 20 років (з 18 років за бажанням), та старших осіб, які не досягли 27 річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Згідно Постанови кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 року № 587 «Про затвердження Порядку виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу» допомога виплачується громадянам України, які призиваються на строкову військову службу, в розмірі двох мінімальних заробітних плат.

Термін проходження військової служби в армії України для призовників без вищої освіти - 18 місяців, зі ступенем спеціаліста або магістра - 12 місяців.

Призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці.

У разі, якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України, тобто не пізніше 10 жовтня 2017 року.

Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

У ході проведення чергового призову зміна місця військового обліку громадян призовного віку не допускається, за винятком підтверджених відповідними документами випадків, які передбачають:

 

  • переведення на роботу в іншу місцевість;
  • переїзд на нове місце проживання;
  • прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання;
  • направлення за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу.

 

У разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

 

  • перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

 

Ухилення від призову:

Згідно зі статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення військовозобов'язаними процедури ведення обліку - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне порушення - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У відповідності до статті 335 Кримінального Кодексу України, ухилення від призову на строкову службу карається позбавленням волі на строк  до 3 років.

Відстрочка від призову

Право на відстрочку від строкової військової служби  можуть отримати такі категорії громадян (згідно статті 17 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу»)

 

  1. Якщо призовник має непрацездатних батьків або осіб, над  якими здійснює опіку.
  2. Має вагітну дружину, 2 або більше дітей або дитину до 3-х років.
  3. Має дитину - інваліда чи дружину-інваліда.
  4. На відстрочку має право один з двох  рідних братів  призовного віку.
  5. За станом здоров'я .
  6. Якщо призовник є  студентом денної форми навчання, аспірантом, інтерном до першого відрахування або переведення на заочну форму навчання.
  7. Призовник є сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування.
  8. Відстрочка надається педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів та медичним працівникам сільської місцевості при повному навантаженні.
  9. Священнослужителям,сільськім та селищним головам, резервістам, поліцейським.
  10. Призовникам, яким оголошено підозру у скоєнні кримінального злочину.

 

Призовники, які отримали відстрочку, зобов'язані щорічно до 1 жовтня подавати у військові комісаріати підтверджуючі документи.

Громадяни, які призвані на строкову службу, з зону проведення антитерористичної операції (АТО) не направляються,  вони будуть виконувати свої функціональні обов'язки в місцях дислокації військових частин на мирній території.

Відповідно до ч.3 ст.119 Кодексу Законів про працю України за працівниками, призваними на строкову військову службу під час дії особливого періоду на строк до його закінчення  або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб- підприємців, у яких вони працювали на час призову.

У відповідності до статті 335 КК України, ухилення від призову на строкову службу карається позбавленням волі на строк  до 3 років.

 

 

 

 

Військовий комісар Охтирського ОМВК

підполковник                                                          В.Г. ГОНЧАРОВ

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg