Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Михайло Корабельський розповів, як наводить у місті лад
Михайло Корабельський розповів, як наводить у місті лад Печать
Автор ГородА   
25.09.2017 г.
ImageДоки немає скарг від сусідів, чистота та порядок у приватній домівці лишається на совісті власника. А от з приводу землі та об'єктів громади - недбайливому орендарю чи відповідальній особі доведеться спілкуватися з інспекцією з благоустрою Охтирської міської ради. Її очільник Михайло Корабельський вважає, що для переважної більшості містян достатньо вчасно нагадати про необхідність дотримуватися встановлених правил.

- Чи легко обходитися без штрафів? - запитали ми у Михайла Анатолійовича.

Корабельський М.А.:

- Поки що вдається. Головне завдання інспекції з благоустрою не штрафувати, а добиватися позитивних змін шляхом контролю за станом територій міста. Складання адмінпротоколу є останнім кроком, аби домогтися виконання норм та правил благоустрою.

- Які ж інші шляхи окрім грошових стягнень є дієвими?

- Люди охоче йдуть назустріч, якщо їм вчасно нагадувати про необхідність усунення порушень. Тому ми, перш за все, приділили увагу інформуванню населення про вимоги до благоустрою. Перелік порушень надавався в місцеві ЗМІ. Публікувався на сайті Охтирської міської ради. Також ви можете знайти там і плани наших перевірок.

- Якщо не допомагає такий підхід, то..?

Ми розробили обґрунтовані попередження з вказуванням сум штрафів за кожне типове порушення. Людина може оцінити, скільки вартує її недбалість і маючи достатній час для виправлення недоліків, зазвичай, приймає вірне рішення. Інколи доводиться писати приписи, це вже перший крок до «покарання гривнею». І порушники усувають вади.

- Можете пригадати декілька випадків, коли вдавалося добитися покращень благоустрою?

- Вдалося «причесати» центр міста, де дуже багато було бур'янів, також вул. Шевченка місцями нагадувала хащі. Сьогодні відповідальні особи набагато краще слідкують за прилеглою територією. І фізичні, і юридичні особи. Є у нас проблема з покинутими оселями. Вони не тільки псують обличчя міста, але й несуть серйозну небезпеку. Там знаходять притулок «безхатченки», тварини, плодяться змії. Боротися з такими випадками складно, але вже є приклади, коли ми відшукали господарів і примусили їх дотримуватися Закону «Про благоустрій населених пунктів» (вул. Сумська, Пушкіна, Армійська).

За останній час вручено 86 попереджень, розглянуто 4 письмових звернення громадян. Проведені перевірки прибудинкових територій багатоквартирних будинків, споруд системи збирання та вивезення відходів.

- Однак, недоліків на вулицях Охтирки багато...

- Я закликаю до совісті. Це стосується усіх без виключення. Якщо можеш навести порядок - наведи, без усіляких попереджень. В Охтирці вже так повелося, що спочатку дивляться у бік сусіда, а тільки потім помічають купу піску перед власним подвір'ям. Починають палити листя в одному кінці Охтирки і скоро все місто у диму! Жити в безпечному, чистому, мальовничому місті приємно, тому не потрібно кивати на когось.

Чому ми не можемо позбутися вуличної торгівлі з асфальту, хоч усі добре розуміють про шкоду місту, незручності для покупців, пішоходів та й самих продавців? Тому, що тільки  намостивши «магазинчик» на тротуарі, відразу починають шукати очима, тих, хто так само торгує з землі. Якщо йому можна, чому мені зась?!

Хотілося б переламати цю психологію. Порушувати закони не дозволяється нікому. Якщо кожний почне слідкувати за собою, відпаде потреба у будь-яких інспекціях.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg