Головна
Прокуратура повідомляє. Закон України «Про амністію у 2016 році» Печать
Автор Охтирська прокуратура   
18.09.2017 г.
7 вересня 2017 року набрав чинності Закон України «Про амністію у 2016 році» (далі - Закон) від 22.12.2016 №1810-VIII, відповідно до якого розширено коло осіб, до яких може бути застосована амністія.

Відповідно до ст. 1 Закону «Звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, осіб, визнаних винними у вчиненні умисного злочину, який не є тяжким або особливо тяжким відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України, осіб, визнаних винними у вчиненні необережного злочину, який не є особливо тяжким відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України, а також осіб, кримінальні справи стосовно яких за зазначеними злочинами розглянуті судами, але вироки стосовно них не набрали законної сили»

Законом передбачено, що звільненню від відбування покарання у вигляді позбавлення волі засуджених за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими, крім загальної категорії громадян (вагітні, неповнолітні, інваліди, пенсіонери тощо), передбачено і низку спеціальних категорій.

Зокрема, підлягають звільненню від відбування певних видів покарання особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій.

Окремо Законом визначено перелік громадян, до яких норми Закону про амністію не застосовуються. До цього переліку, зокрема, увійшли ті особи, які вчинили злочини проти національної безпеки.

Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою особи, яка підтримує публічне обвинувачення в суді чи здійснює нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.

«Слід зазначити, що застосування амністії не допускається, якщо обвинувачений (підсудний) або засуджений заперечує проти цього. Особа, щодо якої вирішується питання про застосування амністії, дає свою згоду суду в усній чи письмовій формі з обов'язковим зазначенням цього в журналі судового засідання», - повідомив прокурор Охтирської місцевої прокуратури Дмитро Заяц.