Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Кому потрібні нафтовики з їхніми проблемами
Кому потрібні нафтовики з їхніми проблемами Печать
Автор Андрій Міхєєв   
21.06.2017 г.
ImageОпівдні 20 червня відбулася анонсована за тиждень акція протесту під стінами контори буровиків. Профспілкові комітети охтирських нафтогазових підприємств (насамперед ОУБР та НГВУ) провели велику підготовчу роботу.

Важлива річ - питання яке виштовхнуло на вулицю людей, - є суто промисловим. За останній період було продано 26 свердловин. Одне нафтогазове родовище - Південно-Панасівське, що розташоване на території Липодолинського району вже повністю закрито. Чи то правильніше, видобуток там призупинений у зв'язку з непродовженням ліцензії. Але по факту нафтовики залишилися без роботи, а чотири села: 2 у Липоводолинському та 2 у Роменському районах - без газу.

26-27 червня призупиняться ще 4 Сумських родовища: три у Роменському та одне в Охтирському районах (Рибальське). Якщо завтра Держгеонадра не продовжить ці ліцензії, то ситуація з  Південно-Панасівським повториться, і для нас це буде болісно.

Продовження ліцензій повинно турбувати насамперед керівників нафтогазових підприємств. Однак, жодного з них у вівторок на мітингу не було.

Висвітлювати пікет видобувачів чорного золота прибули місцеві, обласні та  центральні ЗМІ (ТРК «Україна», «Спецкор», «UA Суми»). Активісти залучили до лав протестантів понад 500 чоловік. Вийшли у народ очільники міста та  району, депутати. Не проігнорували захід громадські активісти.

Image Image Image 

Місцеві профспілки вже наїдають собі зуби. Ще зовсім недавно з'явитися у юрбі мітінгувальників побоювалася переважна більшість нафтовиків. Зібрати 2 десятка прихильників на любу мирну акцію - вже вважалося певним успіхом. Люди вкрай неохоче брали до своїх рук плакати з гаслами, а якщо й стояли, то переважно мовчки.

Сьогодні ми побачили, що зміни в суспільстві, все ж таки відбуваються. Плакатів значно побільшало, добавилися усілякі приладдя для утворювання шуму. Протестанти не відмовчувалися, а відкрито задавали питання можновладцям. Не боялися потрапляти в об'єктив, давали розгорнуті  коментарі телеканалам.

На жаль, ще достатньо тих, кому краще гарнесенько пообідати, аніж відстоювати подальше майбутнє галузі. Згадуються слова класика:

«Свету ли провалиться, или вот мне чаю не пить? Я скажу, что свету провалиться, а чтоб мне чай всегда пить».

Сподіватися, що ваші інтереси якось відстоять інші, звісно, можна. Але якби потім не прийшлося гризти лікті. Якщо потрібна нафтовикам робота, якщо місто планує зберегти нафтогазові підприємства то треба не лінуватися виходити з відповідними вимогами.

Нафтовики традиційно протестують тільки у неробочий час. Таким чином вони намагаються зібрати якмога більше людей на акцію, в тому числі і за рахунок містян, які працюють на інших підприємствах.

«Картинки» з поодинокими протестувальниками центральні канали не цікавлять, тому масовість заходу є ключем до успіху. Люди хочуть, щоб їх голос був почутий у Києві. ЗМІ, соціальні мережі, виступи політиків - все це примушує владу замислюватися та виважено оцінювати електоральні втрати від своїх дій. Шанси, що хтось «на горі» увімкне стоп-кран і бюрократична машина припинить тиск не такі вже й ілюзорні. Нам потрібно тільки продемонструвати, що нафтова проблема турбує широкі верстви населення, усе місто, а не тільки працівників НГВУ.

Image Image Image  

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg