Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Малий бізнес. Людмила Васюхно про «драконівські» штрафи
Малий бізнес. Людмила Васюхно про «драконівські» штрафи Печать
Автор ГородА   
03.04.2017 г.

ImageНаприкінці минулого року були прийняті зміни в закони, які збільшили розмір мінімальної зарплати до рівня 3200 гривень і підвищили штрафи для роботодавців до астрономічного рівня. На сьогоднішній день склалась така ситуація, що за недопуск державного інспектора до перевірки роботодавцям загрожує штраф в 100 мінімальних зарплат або 320 тисяч гривень, а за неоформленого працівника - 30 мінімальних зарплат або 96 тисяч гривень.

-  Найперше, що ми отримали - це масове закриття як «сплячих» підприємців, так і працюючих. Практика показала, що штраф у розмірі 320 тисяч, чи 96 тисяч також, не стримує порушення, а змушує тікати з бізнесу та з країни. Зупинити цей процес можна лише зниженням та впорядкуванням штрафів. Впливати на цей процес потрібно спільними діями роботодавців та працівників, оскільки і одні, і другі опинились в одному човні, - говорить про нові правила та реакцію представників бізнесу голова профспілки підприємців Охтирщини Людмила Васюхно.

Людмила Васюхно:

- Наведемо простий приклад. Нові розміри штрафів, які застосовуються до юридичних осіб та приватних підприємців за порушення законодавства про працю, прив'язані до мінімальної заробітної плати, яка на сьогоднішній день складає 3 200 гривень. А от розміри штрафів, передбачені так званою антикорупційною главою №13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, для корупціонерів прив'язали до мінімального неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що складає 17 гривень. А тепер давайте порахуємо: найбільший штраф для корупціонера, чи у разі подання завідомо недостовірних відомостей у декларації (стаття 172-6), складе 42 500 гривень. В цей же час, бізнес, який фактично «годує» державу, штрафуватимуть на 320 000 гривень.

Можна робити математичні підрахунки і різні рейтинги, а можна побачити поряд людей, підприємців, які закривають свою діяльність. Я думаю, що це паралельні реальності: одна реальність, коли влада звітує і говорить, що щось зробила, але насправді бізнес того не відчув, а інша реальність - це коли бізнес насправді змушений платити тоді, коли в нього немає коштів. Наприклад, з 1 січня підприємець навіть на загальній системі оподаткування, за відсутності жодного доходу, зобов'язаний платити ЄСВ (єдиний соціальний внесок) 704 гривні. Це ті гроші, яких немає, які треба заробити. Але держава вимагає, і владу не хвилює, є доходи чи немає.

Підприємці гуртуються для вирішення своїх проблем в громадські організації та об'єднання. Саме через звернення таких об'єднань ми пробуємо донести свою позицію до влади. «Підприємці Охтирщини» та інші громадські організації звертаються до спікера парламенту Андрія Парубія, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, голів парламентських фракцій та груп, депутатів-мажоритарників, місцевих рад. Ми повинні заставити владу прислухатись до підприємців. Коли чиновники діють в розріз з інтересами людей, їм потрібно нагадувати, що вони живуть на кошти платників податків. Тому мають виконувати їх замовлення, а не облаштовувати власне життя коштом тих, хто насправді утримує країну.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg