Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Початок кінця. Більше не нафтова столиця
Початок кінця. Більше не нафтова столиця Печать
Автор ГородА   
03.04.2017 г.

ImageПро те, що життя - не казка свідчать, власне, самі казки. Сюжети більшості народних казок ґрунтуються на прикладах безжального прагматизму. «Був собі чоловік і мав собаку. Собака той, доки молодий був, то й стеріг хазяїна, а як постарівся, то хазяїн і прогнав його з двору...». То чого ми хочемо сьогодні від акціонерного товариства , мета існування якого одна - прибуток? Але люди продовжують вірити у вселенську справедливість, бо в тих же казках бита і зневажена Правда після довгих поневірянь таки перемагає Кривду.

У четвер 23 березня працівники управління бурових робіт прийшли з плакатами під стіни міської ради, де саме відбувалася сесія. Частина людей вдалася до перекриття вулиці шляхом ходіння по пішохідному переходу в той час як делегати піднялись нагору, до зали. Говорили про наболіле. Про те, що треба зробити максимум можливого аби зберегти за Охтиркою нафтовидобувну галузь - робочі місця, податки, перспективи... ПАТ «Укрнафта» (і це вже не новина) має своє бачення щодо майбутнього міста і воно відмінне від думки і бажання охтирчан.

Охтирку називали нафтовою столицею України. Тут виросли покоління нафтовиків, сформувалися династії, звичка, а головне - наявність вагомого промислового підприємства давала (поряд з екологічними проблемами) певний статус і шанси. З втратою цього ресурсу ми можемо перетворитися на одне з багатьох малих міст, що мляво жевріють з дотації. І першими під ніж потрапили буровики.

У цьому матеріалі я подам дослівні виступи спікерів. 

Олександр Скринник, профком УБР:

На сьогоднішній день у ПАТ «Укрнафта» творяться незрозумілі речі. Правління хоче ліквідувати певну кількість структурних одиниць, називаючи це модним словом «трансформація». Насправді ж, це ліквідація Охтирського та Прикарпатського УБР. І це тільки початок. Передбачається реорганізація наявних нафтогазовидобувних управлінь у дві одиниці. Де вони будуть?... Як у нас на базарі кажуть, мабуть, не в Охтирці.

Наші люди стоять з трьома прапорами невипадково: це український прапор, прапори Охтирки і ПАТ «Укрнафта». Бо збереження структурних одиниць, які сьогодні діють в Охтирці й Охтирському районі - це надходження до бюджету, це благополуччя охтирчан і світле майбутнє наших дітей.

Сьогодні народ збурений наскільки, що лунають заклики до блокування виробничих об'єктів, люди не вірять, що це можна вирішити шляхом мітингів. Ми закликаємо вас активізувати роботу. Давайте виступимо єдиним фронтом і збережемо український нафтогазовий видобуток, забезпечимо роботою жителів міста і збережемо Охтирку!

 

За словами Олександра Скринника, згортання бурових робіт почалося не сьогодні, але від звернень до посадовців різних рівнів - жодних результатів за всі роки.

З 2010 року ведеться ця робота, ми зверталися до колишнього президента і він відповів: буріння зупинено з ряду об'єктивних причин. Нинішній президент взагалі не відповів. Профільне міністерство відповідає, що воно не має впливу на ПАТ «Укрнафта». «Нафтогаз» - акціонерне товариство, всі рішення приймаються наглядовою радою та зборами акціонерів. Народні депутати мовчать».

Міський голова Ігор Алєксєєв говорить, що цілком поділяє турботу буровиків, підтримують їх і депутати, але усім зрозуміло, що листами справи з місця не зрушиш. Сьогодні актуальні прямі перемовини з керівництвом ПАТ «Укрнафта», зустрічі на найвищому державному рівні, бо йдеться не тільки про ліквідацію УБР, але й про відхід НГВУ. Місту запропоновано забрати увесь соціальний багаж нафтовиків: спортивно-готельний комплекс, гуртожиток, магазини і навіть футбольний клуб.

 

Ігор Алєксєєв, міський голова:

Похвастатися мені нічим. Нам вказують на те, що повноваження місцевого самоврядування не поширюються на господарську діяльність ПАТ «Укрнафта».

Між тим, заступник голови правління Геннадій Радченко сказав, і це підтвердив пан Наслєдніков, що прийнято попереднє рішення про проведення оптимізації, включно з ліквідацією НГВУ «Охтирканафогаз». З переведенням цієї структури у Полтаву. Мало того, сплата податків, ПДФО рекомендована до справляння централізовано, тобто не в бюджет міста Охтирки.

Радченко сказав наступне, що із 27 бурових станків на сьогодні в робочому стані знаходяться 5, інші потребують серйозних капіталовкладень і доцільності в їхньому ремонті не бачать. Один такий станок бурить свердловину в середньому рік - півтора. Вони затвердили фінансовий план по закупівлі нових мобільних бурових установок, які бурять по 4 свердловини на рік. Крім того, деякий час ПАТ «Укрнафта» не може продати власну продукцію, тому що на єдиний нафтопереробний завод України зайшов постачальник - Азербайджан, і потужності заводу повністю закриті. Нафта виставляється на аукціон, але її не купують. Фінансовий стан підприємства досить напружений.

Нібито прийнято рішення стосовно підвищення середньої заробітної плати тим працівникам, які залишаться, до 11 тисяч гривень. При цьому оптимізація і скорочення робочих місць невідворотні.

Всім співробітникам Охтирського УБР (і Наслєдніков це підтвердив) було запропоновано працевлаштування у структурі НГВУ «Охтирканафтогаз». І начебто є письмові відмови... Не знаю, правда це чи ні.

Також віце-президентом ПАТ «Укрнафта» була озвучена пропозиція Охтирській міській раді прийняти на свій баланс у власність усю соціальну структуру: готельно-спортивний комплекс включно з стадіоном і басейном, футбольний клуб, гуртожиток, магазини... Все, що є у структурі НГВУ запропоновано забрати.

Озвучено, що вони беруться перший рік 100% фінансувати утримання цих закладів, другий рік - 90, а там як домовимося.

Це означає для нас одне єдине - небезпека ліквідації підприємств нафтогазової промисловості в Охтирці реально існує.

Про цю розмову я доповів губернатору області Миколі Клочку.

Виявляється, що до сьогоднішнього дня комунікації між місцевим самоврядуванням і керівництвом ПАТ не було. На жаль. Така домовленість з учорашнього дня є. Найближчим часом мають відбутися зустрічі.

Мною, як міським головою, пану Радченку було запропоновано наступний варіант:

Ми хочемо укласти соціальну угоду між ПАТ «Укрнафта» та Охтирською міською радою на таких засадах:

- гарантії працевлаштування співробітників нафтогазовидобувного комплексу;

- збереження структурних одиниць, я не кажу юридичних осіб, в Охтирці;

- сплата податку на доходи фізичних осіб тут, у місті;

- ремонт окружної дороги.

Тільки після виконання цих умов ми можемо говорити про прийняття соціальної сфери.

Наші служби вже почали напрацьовувати лист до президента стосовно необхідності втручання в ситуацію. Найближчим часом має відбутися прямий візит до президента України і прем'єр-міністра. Сподіваюся, що за участі міського голови.

 

Ця інформація прозвучала у сесійній залі, пізніше на брифінгу для ЗМІ міський голова додав: «Яка ж це в біса децентралізація, коли фінансовий ресурс концентрується в Києві? Вони можуть ухвалити будь-яке рішення, але качалки, трубопроводи і ГПЗ вони не заберуть. Люди будуть працювати, капремонт може працевлаштувати бурильників, теоретично. Але надходження податків - питання болісне».

Сьогодні важко і страшно уявити Охтирку без НГВУ і УБР... Чи виросте щось на попелищі? Не факт... Охтирка більше не нафтова столиця. Це звісно не та біда, що в Балаклії з канонадою, але як житимемо далі - ніхто не знає. Тліло-тліло і загорілося... А в цей час навколо чекатимуть свого часу чергові потенційні згарища. Наприклад, міські очисні...  Охтирка як і вся країна продовжує жити латанням дірок - від одної надзвичайної ситуації, до іншої. Десь там на горі кожен зайнятий собою. Стратегічне планування кажете? Ага...

Анна Протасова 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg