Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Майбутні медалі за 100 тисяч
Майбутні медалі за 100 тисяч Печать
Автор ГородА   
06.03.2017 г.
ImageПідбиваючи підсумки зими член виконкому обласної Федерації легкої атлетики, тренер ДЮСШ Олександр Маслюк, сказав так: "В зимових змаганнях охтирчани виступили добре, але могли б ще краще". Що не вийшло у наших спортсменів, і чому саме - ми попросили розповісти Олександра Івановича більш детально.

Маслюк О.І.:

- На сьогодні в Охтирці є все для того, щоб досягати висот у легкій атлетиці - талановиті і, що дуже важливо, працьовиті діти. Досвідчені і, що не менш важливо, небайдужі тренери. Є й підтримка влади, але живемо ми в імпульсному режимі - від літа до літа. Бо немає у нас не те що зимового, а взагалі ніякого легкоатлетичного стадіону. В теплу пору року ми якось викручуємося, а коли холодає, фактично вішаємо шиповки на гвіздок. Особисто мені прикро бачити, як ми губимо, втрачаємо величезний потенціал юних охтирчан. Впевнений, якби сьогоднішнім вихованцям ДЮСШ дали б базу для тренувань, завтра в Охтирці з'явилися б олімпійські чемпіони. Сподіваємося, що наша молодь використає свій шанс пробитися, коли вступить до спеціалізованих вишів. Правда, залікових балів, як було раніше, Охтирка, згідно нещодавно введених змін у спорті, за своїх вихованців вже не отримає. А був би стадіон, діти встигли б розкритися ще вдома.

- Ви не полишаєте своєї мрії про будівництво стадіону?

Image- Вже сьогодні ми могли б розпочати будівництво, т.я. в міському бюджеті лишалася невитраченою  величезна сума, але після того, як вкотре відправили кількамільйонний транш на добудову лікарні (а саме 15 млн.), на спортивні об'єкти вже нічого не лишилося. Безсумнівно, будувати лікарню потрібно, але не за рахунок усього іншого.

В Україні діє програма "Здоров'я нації". А як ми виростимо здорову зміну без спортивних об'єктів? Стадіон - це не лише можливість підготувати олімпійців вдома, але й залучити до активного способу життя широкі верстви населення. Ми зможемо регулярно проводити регіональні, і, можливо, республіканські турніри. Чим більше до нас приїздитимуть гості, тим краще буде нашому місту.

- Без стадіону легкій атлетиці ніяк?

- Без стадіону про високі олімпійські цілі можемо відразу забути. Для того, щоб підтримувати, розвиток дітей нам у міжсезоння потрібно виїжджати на тренувальні збори у місцевість де хоча б більш м'які кліматичні умови. А в ідеалі, де є на додаток криті легкоатлетичні об'єкти. Доступні варіанти ми вивчили. Тільки не кожна сім'я зможе виділити 5 тис. грн. за раз. Таких зборів, щоб досягти певної ефективності, потрібно провести хоча б чотири. Для міста виділити на підготовку талановитої дитини 20 тис. на рік не така вже завелика сума, а для родини це просто не підйомний тягар. Хоча б у якості експерименту профінансували б невеличку групу у 4-5 чоловік і побачили б потім результати.

- Ви просили 100 тисяч у мера?

- Марна справа. Нам не дають і того, що отримували раніше. Скрізь режим економії. Я готовий навіть надати клопотання з обласної Федерації. Але якщо усі гроші вже розподілені, то звідки ж їх узяти?

- Чи можна сказати, що попри всі негаразди легка атлетика в Охтирці усе рівно на підйомі?

- Про те ж і мову ведемо. Не можна втрачати такий шанс. Доки жевріє вогник, потрібно підкинути хоча б оберемок хмизу. Зараз є об'єктивні причини вкладатися у легку атлетику, тому що ми усі - і Охтирка, і юні легкоатлети відразу побачимо віддачу. Можливість поїхати, оздоровитися та добре підготуватися узимку десь на морі чи у Карпатах - це гарний стимул для кожної дитини, щоб подвоїти старання.

- Хотілося б почути об'єктивні показники, які свідчать про успіхи наших легкоатлетів.

- Протягом останнього місяця вихованці Охтирської ДЮСШ взяли участь у трьох турнірах: чемпіонаті України серед юнаків, який відбувся у Запоріжжі, а також серед юніорів, а потім серед дорослих  у Сумах. Діти виступали і в особистих заліках, і у складі команди Сумської області.

Олександра Лещенко здобула "бронзу" у чемпіонаті України серед молоді у штовханні ядра. Турнір проходив у Сумах з 16 по 19 лютого. В команді Сумської області крім Олександри були Андрій Губаренко (бар'єрний біг), Антон Слізченко (400 м), Євгенія Мучарова (400 м). Женя пробилася у півфінал, де була наймолодшою спортсменкою.

Губаренко ще відновлюється від травми і не може виступати у багатоборстві, як раніше. Зараз він сконцентрувався на "бар'єрах", де встановив особистий рекорд 9,16 сек. У Лещенко цей сезон спочатку не задався. На чемпіонаті області вона не розкрила свій потенціал. А зараз з першої спроби встановила особистий рекорд 11 м 17 см.  В складі естафетної команди Слізченко зайняв ІІ місце (серед молоді), Мучарова - ІІІ. До речі уся жіноча естафетна команда Сумщини складається з юніорів, які на 2-3 роки молодші конкурентів. Це я акцентую для того, щоб ви усвідомили потенціал нашої молоді.

- Попри відсутність бази все ж таки перемагаєте.

- Перемога це коли ти найсильніший. Ми поки що перспективні. Цього року у нас із-за суворої зими не було взагалі можливості тренуватися на свіжому повітрі. В минулому році ми хоч інколи виходили на вулицю, а зараз просиділи у коротеньких спортзалах. Готувалися до виступів через змагання. На жаль діти хворіли і втрачали форму. Дві Дарини - Косенко і Маслюк пропустили змагання із-за хвороби. І це дуже шкода, бо вони першими серед дівчат за історію ДЮСШ змогли вибігти з 8 секунд на дистанції 60 м. На зимовому турнірі в Києві Маслюк пробігла 60 м за 7,88 с, що є рекордом нашої ДЮСШ, а  26 лютого Косенко з результатом 7,96 перемогла на турнірі на призи ЗМСУ Юрія Білонога. В складі естафетної команди ці дівчата були четвертими. У турнірі серед юніорів на естафеті 4х200 Дариною Маслюк і Євгенією Мучаровою був встановлений рекорд області не тільки серед юніорів, а й серед дорослих (1 хв, 43,83 сек), що дозволило взяти "срібло" Чемпіонату України.

6 днів на неділю тренуються наші діти. Віддають багато енергії, але зимовий сезон завжди відкидає нас назад. Те що нас постійно викликають у збірну області вже само по собі є певним визнанням, але хотілося, щоб ми змогли реалізувати весь свій потенціал. Хочеться перемог.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg