Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow «Дитячий погляд через об'єктив». Перший ювілей
«Дитячий погляд через об'єктив». Перший ювілей Печать
Автор ГородА   
16.01.2017 г.
ImageВ останніх числах грудня був оголошений черговий міськрайонний фотокіноконкурс «Дитячий погляд через об'єктив». Творче змагання юних майстрів світлопису, започатковане керівником охтирської організації кіноосвіти «Кадр» Євгенієм Михайленком проводиться вже уп'яте. Ми поцікавилися  у Євгенія Володимировича, як вдається попри важкі часи, не тільки зберегти, але й розвивати «Дитячий погляд...»
 

Михайленко Є.В.:

- Ми повинні розуміти, що скільки ми сьогодні вкладемо в дітей, стільки ж отримаємо в майбутньому. Потрібно плекати прагнення молоді до знань, до творчості, до добрих справ. От тоді виросте гідна зміна. Якщо кивати на важкі часи і нічого не робити, то попереду нас чекатимуть лише негаразди. Тому, розуміючи важливість узятої на себе задачі, навкруги нашого фотокіноконкурсу згуртувалися громадські активісти, меценати, міська та районна влада.

- Це, мабуть, єдиний в Охтирці дитячий конкурс, де організатором виступає водночас і міська рада, і райдержадміністрація...

- Так. Великої подяки заслуговують мер Ігор Алєксєєв та голова РДА Віталій Супрун. Вони доклали вагомих зусиль, щоб зберегти конкурс «Дитячий погляд через об'єктив». Ми також вдячні їхнім попередникам, які зробили чимало для розвитку охтирського фотомистецтва. А воно дійсно розвивається.

Насамперед, завдяки успіху творчого змагання зі світлопису, розширилося коло тих, кого зацікавило це чарівне мистецтво. Особливо це стосується категорії найменших за віком фотомайстрів. Влада побачила інтерес дітей та профінансувала створення при КЗ «Охтирський міський центр культури та дозвілля» фотостудії «КАДР», де я на сьогодні є керівником. Сам фотографією захоплююся з дитинства, тому бачу в моїх учнях себе кільканадцять років тому.

На уроках ми не тільки вчимося технічним хитрощам, але спілкуємося, обговорюємо творчі заготовки, обмінюємося думками. Зрозуміло, що не всі з випускників студії стануть професійними фотографами, але хочеться вірити, що отримані знання допоможуть їм навчитися бачити красу навколишнього середовища, бути уважним до деталей та любити прекрасне.

- У вас вже є випускники?

- Так. Перше свідоцтво отримав Владислав Марченко. Хоч ця подія пройшла непомітно для громади, для нас вона визначна.

- Впевнений, у Вас є приводи пишатися успіхами «кадрівців».

- Наші діти доводили свою майстерність не тільки на місцевому рівні, але й на відкритих регіональних та навіть міжнародних змаганнях. Як у фотономінаціях, так і відео. Мова йде не тільки про призові місця, але й про перемоги. Тобто, охтирчани доводили, що вони об'єктивно найсильніші.

У нас вже є ті, хто пішов навчатися фотомистецтву у виші. Першою ластівкою серед «кадрівців» була Анастасія Другова, яка поступила у КНУКіМ Михайла Поплавського. Потім ця талановита дівчина допомагала нам у проведенні конкурсу «Дитячий погляд...», навіть входила до складу журі. Здається вчора вона сама була конкурсанткою, а тепер вже справжній майстер! Зараз в Охтирці на «практиці»  студентка 2-го курсу Університету культури Вікторія Крощенко. Також на 2-ому курсі факультету кіномистецтва навчається Андрій Лещенко. Впевнений, незабаром «кадрівців», які дитяче захоплення перетворять у майбутню професію, побільшає.

- За рахунок чого юним охтирчанам вдається досягати певних висот у фотомистецтві?

- По-перше, це талант. Береги Ворскли мають якусь дивну силу. З Охтиркою пов'язано багато славних імен. Сподіваюсь, що даний список буде постійно продовжуватися. По-друге, в конкурсі «Дитячий погляд» для арбітражу залучаються шановані знавці мистецтва, суддівство неупереджене, тому й «на виїзді» у нас провалів не буває.

- Розкажіть детальніше про п'ятий фотокіноконкурс, про вимоги до робіт, суддівство.

- У ювілейному конкурсі роботи дітей будуть традиційно оцінюватися згідно вікових груп. Діти до 10 років змагатимуться поміж собою. Окремо - конкурсанти від 11 до 13 років та від 14 до 18 років. У конкурсі визначаються дві головні номінації - «Охтирські краєвиди» (пейзаж) та «Портрет сучасника» (репортажне та жанрове фото). Також оголошується дві додаткові номінації - «Експериментальне фото» (роботи з застосуванням графічних редакторів, техніки колажу і т. ін.) та «Кіно-міні» (короткометражний фільм з хронометражем близько 5 хвилин). Автор може надати свої роботи у всі номінації, або будь-яку номінацію на власний вибір.

Електронний варіант фотографії можна надіслати на e-mail: Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script . або передати у міській відділ молоді та спорту Світлані Долгановій.

Обов'язковим для претендентів на призові місця є участь у "Бліці". Тема завдання тримається в секреті і стане відомою учасникам тільки під час проведення даного етапу змагання, який запланований на 18 лютого у «Кнєжі» (початок о 10:00).

Запрошую усіх маленьких охтирчан до участі у нашому цікавому та пізнавальному змаганні. Бажаю успіхів та перемог!

А.Молот

 

 

На фото Євгеній Михайленко

фото Аліси Міхєєвої

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg