Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Запалили свічку пам'яті
Запалили свічку пам'яті Печать
Автор ГородА   
05.12.2016 г.
Image«Збожеволілі від голоду матері з'їдали своїх дітей. Ви, матері цілого світу, чи можете уявити собі такий стан і такий режим, коли б ви могли з'їсти власну дитину?» («Чому я не хочу вертатись до СССР?». Іван Багряний. 1946 рік)

Гарольд Джонс, англійський журналіст уперше в західній пресі заявив під власним іменем, що в Україні у 1932-33 роках відбувався Голодомор. Його репортажі були надруковані у «Manchester Gardian» та «New York Evning Post» після нелегальної подорожі до Радянського союзу у березні 1933 року. «Я пройшов через безліч українських сіл... скрізь я чув плач: «У нас немає хліба... Ми помираємо...». А світ мовчав. Архіви у СРСР почали відкриватись у 1988 році. На піку голодомору, влітку 1933 року щодня гинуло 34 тисячі людей... Зараз нам уже багато чого відомо про злочин сталінського режиму.

Перший знак пам'яті жертвам Голодомору в Охтирці з'явився у 2007 році в Успенському сквері - це простий дерев'яний  хрест. З того часу до нього в цей день приходять небайдужі охтирчани, щоб запалити свічу пам'яті і згадати всіх загиблих від голоду українців. Так було і цього року. 26 листопада зранку зібралися парафіяни Успенського храму, громадські активісти та учні школи №8.

Настоятель Храму Успіння Божої матері о.Андрій відслужив панахиду по убієнним голодом. Охтирчани прийшли до Хреста з рушниками, колосками, калиною і караваєм і роздали кожному по шматочку, пом'янули, поставили свічки і лампадки, згадали про ті страшні часи для українського народу. Старшокласниці Катерина Бездрабко та Анастасія Портнова зачитали рядки із багрянівського памфлету і нагадали нам про страшну статистику. Тоді по чисельності в Україні зникло 7 сучасних Латвій  і 10 Естоній. І треба було добряче постаратися, щоб цього не помітити.

Поминали жертв Голодомору і біля другого хреста на околиці Охтирки біля Соборного цвинтаря. Там зібралися представники адміністрації, освітяни. Міський голова Ігор Алєксєєв нагадав присутнім про геноцид української нації, представники культури відтворили образи трагедії Голодомору. Поклали квіти, запалили свічу пам'яті.

І ввечері на вікні небайдужих горіли свічки. Ми пам'ятаємо...

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg