Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow «Тришкин кафтан» охтирської стоматології
«Тришкин кафтан» охтирської стоматології Печать
Автор ГородА   
05.12.2016 г.
Продовжуючи стоматологічну тему, підняту у минулому номері газети ГородА, хочеться озвучити проблему зубопротезування. Майже половина з тих, хто отримує ортопедичну допомогу в  комунальному закладі «Охтирська міська стоматологічна поліклініка» - ОМСП - це "пільговики". А точніше таких 40%. Інваліди, учасники війни, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інші. Ці люди вже втомилися випрошувати у держави те, що їм повинно за законом.

Сумно, що деякі депутати міської ради, голосуючи за виділення коштів на довгобуд чи фінансуючи центральну районну лікарню (ЦРЛ) не розуміють, що ОМСП з цих грошей не побачить не копійки. А якщо вже казати про зубопротезування, то витрати стоматполікліники на ці цілі враховуються лише в кошторису по КФК 081002 «Інші заходи по охороні здоров'я». На 2016 рік затверджена сума 81 тис. грн. Багато це чи мало? Зробивши прості арифметичні дії побачимо 6 750 грн. на місяць - їх вистачає, аби запротезувати тільки 3-5 пацієнтів. До речі, на 2015 рік також виділяли саме 81 тис. грн. Тих коштів тоді усім пацієнтам не вистачило, але влада це чомусь не приймає до уваги. Хоча зараз, з урахуванням інфляції, коли вартість матеріалів для зубопротезування скакнула догори, логічно "підживити" фінансування. Також, погіршення рівня життя, спорожнення споживчого кошику, похитнуло стан здоров'я українців, в т.ч. у розрізі здоров'я зубів.

Ось деякі цифри по Охтирці. Черга пільгової категорії на першочергове зубопротезування станом на 1 січня 2016 року складала 55 осіб, а на 1 жовтня - 58 осіб. Ми бачимо, що черга не зменшується, а, навпаки, збільшується. Нарікати на міських стоматологів нам нічого. За січень-вересень 2016 року запротезовано 48 осіб на загальну суму 60 750 грн. (15 осіб - учасники бойових дій, 4 особи - учасники війни, 4 - особи прирівняні за пільгами, 13 осіб - інваліди війни, 1 особа - донор, 1 особа - ветеран військової служби). В тому числі запротезовано 10 осіб учасників бойових дій АТО на суму 11 785,29 грн, які звернулися за допомогою самостійно.

Щомісяця до закладу за зубопротезуванням звертаються інваліди війни, учасники бойових дій, особи прирівняні до учасників бойових дій, учасники війни - які відповідно до законодавства протезуються позачергово. Усі потребують допомоги і нікому наші лікарі не хочуть відмовляти. Але як ОМСП усім допомогти, якщо грошей немає і протези робити ні з чого? В середньому вартість одного зубопротезування становить півтори тисячі грн. Тому, навіть, тільки на згаданих раніше 58 пацієнтів вже потрібно грошей більше, ніж зазвичай виділяють.

Також потрібно врахувати, що в зв'язку з військовими діями на сході України, за стоматологічною допомогою самостійно звертаються учасники АТО, які приїхали у відпустку і через деякий час мають повернутися до своїх військових частин. Звідки ОМСП брати кошти? Лишається один метод, який придумав байкар Крилов. Називається він "Тришкин кафтан". Щоб прикрити дірки на ліктях, Тришка відрізав рукава. Щоб поправити довжину коротких рукавів відтяв фалди. Але як не крутив він, бідність прикрити не вдалося. Переставляти дірки - це не вихід, а бутафорія.

Обговоривши проблему з головним лікарем ОМСП Валентиною Корабельською, ми отримали конкретні цифри. Мінімальні орієнтовні витрати для зубопротезування пільгової категорії населення потрібно збільшити щонайменш до 124 тис. грн. Інакше, як у вищезгаданій байці, ми будемо тільки переставляти дірки. Від імені нашої організації прошу владу виділити зазначені кошти.

Нагадаю, що згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» позачергове безплатне зубопротезування (тут і далі за винятком протезування з дорогоцінних металів) надається:

учасникам бойових дій (ст.5);

особам прирівняним до учасників бойових дій (ст.6);

учасникам війни (ст.8);

особам на яких поширюється чинність цього закону (сім'ї осіб рядового та начальницького складу, які загинули або померли під виконання бойових дій, вдовам ветеранів) (ст.10).

Позачергове    безплатне         зубопротезування, безплатне забезпечення іншими протезами і протезно-ортопедичними виробами надається               інвалідам війни.

Безплатне виготовлення          і ремонт зубних             протезів надається особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (ст. 11).

Згідно Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист» із змінами від 24.03.1998 №203/98 -ВР першочергове безоплатне зубопротезування, безплатне забезпечення протезами та протезно-ортопедичними виробами надається         

ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, ветеранам Національної поліції, ветеранам, ветеранам податкової міліції, ветеранам державної пожежної охорони, ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранам служби цивільного захисту, ветеранам Державної служби зв'язку та захисту інформації України (ст.6).

Шановні охтирчани, якщо ви відноситеся до однієї з зазначених пільгових категорій і потребуєте стоматологічної ортопедичної допомоги, будь ласка, невідкладно зверніться до ОМСП. Це дозволить зібрати більш точні дані по необхідним коштам для 100% зубопротезування пацієнтів-пільговиків. При вашій підтримці, ми продовжимо вимагати від влади урахування важливих потреб соціально незахищених категорій населення.

 

Голова Охтирської міської організації ветеранів війни і військової служби "Маю честь" Леонід Могилко

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg