Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow По буднях школа, а вихідними - кочегарка
По буднях школа, а вихідними - кочегарка Печать
Автор ГородА   
24.10.2016 г.
ImageПро те, що на подвір'ї  школи № 6 спалюють опале листя, повідомила охтирчанка, що мешкає поряд з навчальним закладом. Жінка звернулась до редакції, бо їй не сила вже терпіти.

Спалювати листя та сміття ЗАБОРОНЕНО законом: ст.50 Конституції України; ст. 9.12 Закону України «Про охорону природу навколишнього середовища»; ст.16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря; ст. п.3.6, 6.42 «Правило утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах»; Закону України «Про благоустрій у населених пунктах».

Для кого це я пишу, нагадую, повідомляю? Думаєте для якоїсь затурканої людини, що живе собі, законів не знає і знати не хоче, і може відповісти на заборону «а у нас тут середньовіччя...». Ні, для директора школи. Бо за словами читачки, вона зверталася до директора не раз, але розуміння не знайшла.

Про свою біду розповідає  Синянська Олександра Михайлівна: «Листя опале і сміття палять в контейнерах. Стараються палити в суботу й неділю, тобто у вихідні, поки немає навчання. Це продовжується із року в рік. Влітку спалюють відходи від ремонту, коробки з-під фарби, зокрема. І ось знову осінь, і знову палять опале листя. Знову вечір напередодні вихідного - і ми задихаємось, ми повинні дихати смородом і вдихати гар і забруднене повітря. Ми, живемо в своєму дворі, але в двір вийти не можемо. У нашій сім'ї до того ж три інваліда, яким важко пересуватись.
Ми неодноразово звертались до директора школи Ольги Сотнікової, господар будинку вимушений був іти до неї на милицях, але вона заперечує, що вони палять, говорить, що вивозять. Охоронець втікає, або посилає до завгоспа, а та робить круглі очі: «Ми не палимо!». Я фотографувала згарище, дим, листя в контейнерах. Дуже хочеться запросити директора школи Ольгу Миколаївну у наш двір з вечора п'ятниці до неділі, щоб подихала смородом і згарищем разом з нами.
З іншого боку у нас санітарно-епідеміологічна лабораторія. Там раніше також спалювали свої відходи - перегній, шпріци. Ми вимушені були звертатись у Суми за допомогою, щоб якось вплинули на своїх підлеглих. Перестали там палити.
Ось тільки пройшов дощ, ливень...  І знову дим. Це знову в школі палять листя. Двірник чи шкільний сторож накидав листя й підпалив. Вогнище, а потім тліти буде довго... Де ж знайти управу на школу?», -бБідкаються люди.

А виявляється все дуже просто. Помітив, що палять опале листя та іншу суху рослинність - повідомляй у службу 101. Негайно!  Не забудь сфотографувати порушення! Викликай 102!
Поліція зобов'язана прийняти виклик і приїхати на місце злочину. Згідно зі ст.225 Адміністративного Кодексу України поліція складає акт про факт спалювання листя чи сміття. 
У разі виявлення фактів спалення опалого листя необхідно звернутись у: виконком міської ради; державну екологічну інспекцію; санітарно-епідеміологічну службу.
А щодо школи - дивно. Заклад освіти, неодноразово там проводили лекції про збереження навколишнього середовища. Учні школи №6 найбільше назбирали використаних батарейок. Діти не викидали батарейки на смітник, а започаткували збереження природи. Та коли діти ідуть на відпочинок, дорослі роблять по-старому, палять листя і сміття. Чи їм не соромно перед своїми учнями? Чи не знають, як це небезпечно для навколишнього середовища? Як це небезпечно для здоров'я людей, підвищує пожежну небезпеку.

Відповідальність за порушення Закону України в цьому випадку передбачена. Тому Синянські можуть звертатись до суду. А може на їхню інвалідність вплинуло спалювання листя?

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg