Головна
Як народжується танець Печать
Автор ГородА   
10.10.2016 г.
ImageПід час концерту глядач розраховує насолодитися довершеним видовищем - будь то пісня, танець, чи театральна постановка. Якщо сподобався виступ, артист тоне в оваціях, а шанувальники не шкодують схвальних відгуків. Якщо ж щось не вийшло, готуйся до критики.

 Пересічний глядач і не задумується над тим, як створюється номер, скільки сил і натхнення вкладається в кожну постановку. Та навіть батьки, віддаючи свою дитину до того чи іншого гуртка, не завжди цікавляться, як воно там відбувається те навчання... Щоб показати «кухню» хореографічного мистецтва, продемонструвати як народжується танець від А до Я, хореограф Малопавлівського будинку культури Оксана Яковенко влаштувала відкрите заняття з хореографії. Основними глядачами того дня були батьки, які довірили своїх чад Оксані Миколаївні. Вдалося зазирнути за куліси і кореспондентці нашої газети.

У Малій Павлівці виховують зірок. І це не перебільшення, бо хореографічні колективи мають зіркові назви. Наймолодша група - це «Зірочки», середня - «Оріон», старша - зразковий колектив «Сузір'я».

На сцену виходять наймолодші. Вони ще тільки почали займатися танцями. Їхні рухи ще невпевнені, але вони прагнуть навчитися. Треба тільки бачити, якими очима вони дивляться на вчителя. «Батьки часто запитують, а чому діти не виступають під час концерту, - розповідає Оксана Яковенко. - Але для того, щоб вийти на сцену, треба виконати колосальну роботу. Ми починаємо з елементарного: вчимося тримати рівно спинку, як правильно стати, красиво повести ручкою і так далі. Якщо з самого початку дитина навчиться тримати себе на сцені, то уже в танці, вона не задумуватиметься над цими речами».

Середня група демонструє серйозні па і, навіть, фрагмент з нової хореографічної постановки. Ну а старші - це вже рівень. Вони, мов грації, рухаються по сцені з легкістю, сідають на шпагат і демонструють акробатичні рухи. Кожен їх виступ - це окрема історія, з певним сюжетом і виконавською майстерністю. Вони отримали звання «Зразковий», неодноразово перемагали у конкурсах, залишивши позаду колективи з інших міст.

Показавши вміння і навички трьох вікових груп, Оксана Яковенко дозволила батькам за одну годину прожити ціле життя дитини, яка вирішила займатися танцями. Продемонструвала, як народжується танець - від елементарних рухів до повноправної композиції. На завершення заняття кожен учень отримав свідоцтво про успішну здачу залікового заняття. Для малюків - це справжня подія.

Уже 18 років Оксана Яковенко навчає малопавлівчан танцювальному мистецтву. Важко повірити, але її випускники вже приводять до неї своїх дітей. Тобто, крізь зірковий шлях від «Зірочок» до «Сузір'я» пройшло вже два покоління. Вісімнадцятиріччя для людини - це повноліття. А для колективу - ціле життя і привід для аналізу. Здається, Оксані Миколаївні і її вихованцям є що згадати, а попереду ще багато нових звершень на шляху до зірок.

Олена Кущенко