Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Врятувати рятівника і звільнити арештовані ліки
Врятувати рятівника і звільнити арештовані ліки Печать
Автор ГородА   
26.09.2016 г.
ImageБагато сімей в Україні опиняються один на один з хворобою. І найгірша біда, коли тяжко нездужає дитина. Система охорони здоров'я, реформування якої декларується не перший рік, нерідко залишає родини наодинці з проблемою. І тоді дорогі й рідкісні ліки доводиться або купувати за власний рахунок, або збирати гроші усім миром, або сподіватися на поміч благодійних фондів і громадських організацій. Але, як показує практика, і благодійники можуть опинитися у скруті.

Нещодавно в Сумах стався показовий випадок, коли рятувати довелося рятівника. Жінка, яка везла ліки дітям, хворим на муковісцидоз, потрапила в поле зору митниці як порушниця закону. При перетині кордону на препарати не оформили необхідні документи. Отже все, що везла громадська активістка, вилучили. З одного боку над благодійницею нависла загроза велетенського штрафу, з іншого - діти могли залишитися без життєво необхідних ліків.

 

Розповідає Наталія Єсіна, помічник координатора Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах:

 

На Сумщині у складній ситуації опинилася громадська активістка та благодійниця з Росії пані Майя, яка при транспортуванні в Україну ліків для дітей хворих на муковісцидоз порушила митні правила ввозу. Як наслідок, препарати вилучили на митниці. Вирішувати складне питання треба було швидко: по-перше, хворі діти край потребують цих препаратів, а по-друге, без відповідного зберігання вони можуть зіпсуватися.

До того ж, вчинення цього адміністративного правопорушення у відповідності до ст.472 МК України тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості переміщуваних товарів, з їх конфіскацією. А вартість ліків між іншим складала більше 100 тисяч гривень.

Розгляд справи було призначено на 7 вересня у Ковпаківському районному суді м. Суми. До засідання ретельно готувалися.

Слід зазначити, що препарати, які везла жінка з Росії, непросто придбати в нашій країні. Тому громадські організації «Благодійний фонд «Відкриті долоні» та «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз» (об'єднує батьків хворих дітей) просили пані Майю привезти посильну кількість цих препаратів. Протягом багатьох років вона очолює російський Благодійний фонд «Тепло сердец», який спрямовано допомагає дітям. Неодноразово (починаючи з 2007 р.) Благодійний фонд знаходив ліки й гроші для українських дітей, яким було рекомендовано лікування в московських лікувальних установах відповідного профілю.

Таким чином, ліки, які жінка ввозила в Україну, є виключно благодійною допомогою. Вони не були придбані співробітниками фонду: цими ліками поділилися родини хворих дітей з Росії.

Завдяки вірно обраній стратегії і тактиці вирішення питання, Ковпаківський районний суд м. Суми прийняв справедливе, законне, обґрунтоване і вмотивоване рішення - благодійницю звільнили від адміністративної відповідальності за малозначністю діяння, обмежившись усним зауваженням, а справу закрили.

Сподіваюся, хворі діти врешті-решт отримають свої ліки.

Підготувала Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg