Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Область arrow Розцвіла "Лілея" на "Кролевецьких рушниках"
Розцвіла "Лілея" на "Кролевецьких рушниках" Печать
Автор ГородА   
26.09.2016 г.
ImageЮвілейний двадцятий Міжнародний літературно-мистецький фестиваль "Кролевецькі рушники" пройшов нещодавно в Кролевці на Сумщині. Охтирщину успішно представив народний вокальний ансамбль міського центру культури і дозвілля "Лілея" у складі: Руслана Лісова, Лариса Крошка, Світлана Волк, а також дев'ятирічна Альона Габреліян. Повернулися артистки сповнені вражень і сподівань.

Ще у 2006 році композитор і співачка Руслана Лісова брала участь у цьому фестивалі (тоді ще він носив звання Всеукраїнського) і стала його переможницею. Як приємно було через десять років знову зустріти голову журі професорку Київської консерваторії Євдокію Колесник, яка тоді вручала їй премію! Та радість збільшилася вдвічі, коли Євдокія Василівна впізнала нашу талановиту землячку.

"Я чула про цей фестиваль, але такого масштабу не очікувала, - зізнається Лариса Крошка. - На одній сцені виступали, як молоді, недосвідчені виконавці, так і заслужені діячі мистецтв. Можна було почути і класичну музику, і естраду, хоровий спів. Але головне - люди ходять на концерти. Для них це велике свято. На гала концерт розкупили всі квитки, яблуку ніде було впасти".

Гостей зустрічали з великими почестями. Безкоштовно надали і місця для проживання, і забезпечили харчуванням. А ще влаштували справжні невеличкі гастролі. Концерти відбувалися не тільки в районному центрі, а й у селах. Там співаків зустрічали як справжніх зірок. "Лілеї" пощастило побувати у селі Гузьке, яке славиться тим, що у ньому проживає турецька діаспора, яка береже свою культуру і традиції та гармонійно вписується в українські реалії. Наші артисти радували публіку авторським творами. Руслана Лісова виконала "Туман" на слова І.Багряного та "Там де ходиш ти" К.Квітчастої. Музику до віршів написала сама композиторка. Тріо "Лілея" виконували теж пісні авторства Руслани Лісової, слова "Криниці" написала Світлана Корнієнко, а автор пісні "Дві долі" - Григорій Комісаров. Охтирчани співали на одній сцені із Павлом Зібровим, хором "Берегиня", іншими Заслуженими діячами мистецтв.

Насиченою була і культурна програма. Чого тільки вартує Музей кролевецького ткацтва, який був відновлений з нуля. З напівзруйнованої будівлі зробили таку лялю, що й великим містам не снилося. Розташовується він у садибі Огієвських, саме в ній зупинявся Тарас Шевченко. З великою Любов'ю ставляться кролевчани до історичних експонатів. Там є зразки вишивки 1839 року. А неймовірне диво природи - яблуня-колонія?! Вона займає близько десяти соток землі, а вік налічує більше 200 років. Її унікальність у тому, що гілки, опускаючись до землі пускають коріння, і з неї виростає нове дерево. Таким чином яблуня продовжує собі життя. Але не тільки видатні місця кролевеччини вразили охтирчан. "У місті з населенням близько 20 тисяч на сцені є концертний рояль, - захоплено говорить Лариса Крошка. - А в Районному будинку культури - клавісин. Це недосяжна мрія для нас!" Дійсно, в Охтирці стільки талантів, а навіть сцени нормальної немає, не те що роялю. А ще важко в Охтирці знайти спонсорів поїздок. З бюджету кошти на участь у конкурсах і фестивалях не виділяють, а артистам щоразу доводиться йти з протягнутою рукою, або діставати з власної кишені. Наприклад, цього разу посприяли поїздці Олег Погорєлов, Євдокія Шейко і Роман Масло. Хоча з інших міст приїжджають за рахунок місцевої казни. Тим не менш, позитиву у дипломантів Міжнародного фестивалю тріо "Лілеї" хоч відбавляй. Вони гордо розповідають, що вони з Охтирки, і своїм талантом прославляють її. А ще сподіваються, що започатковані в рідному місті фестивалі, такі як "Під срібний дзвін бандур", "Кобзарська толока", конкурс-фестиваль ім.П.Білинника з кожним роком ставали все краще. І добра слава гриміла про них далеко за межами області. Ентузіазму й талантів вистачає, ще б трохи грошей...

А.Яшмагу

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg