Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Охтирці малювали на честь Костянтина Власовського
В Охтирці малювали на честь Костянтина Власовського Печать
Автор ГородА   
12.09.2016 г.
Image24 серпня відбувся міський фестиваль-конкурс пленер, присвячений художнику Костянтину Власовському, який жив і творив у нашому місті.

На вході до міського парку, там де любив відпочивати художник Сєров, охтирські музейники облаштували репродукції пейзажних полотен Власовського. Наукові співробітники музею розповідали зацікавленим про художника та його роботи. А понад берегом річки Охтирки розмістились учасники пленеру. І впродовж дня, поки народ гуляв, художники переносили на полотно чи ватман річку, літо, дерева, сонце... Кожен зі своєї позиції. Можливо, ми їм заважали зосередитись, а можливо й навпаки …

Але це ж не просто пленер, це ж був конкурс. Мета якого, в першу чергу - розвиток дитячої творчості. Конкурс проводився за напрямками живопису та графіки. У творчій події взяли участь 25 дорослих та дітей із Охтирської художньої школи, студенти Харківського художнього училища, Сумського вищого училища мистецтва та культури, Київської академії дизайну та мистецтва, із Липової Долини також.

Журі вибирало кращих. Голова журі – заввідділом культури та туризму – Любов Бобарикіна, заввідділом ужитково-декоративного мистецтва із Сумського училища – Віра Матюшенко та викладач цього ж закладу культури – Неля Латіфова. Конкурс проводився серед трьох вікових категорій. І журі так визначили переможців:

 

МОЛОДША ВІКОВА КАТЕГОРІЯ діти віком від 12  до 14 років):

1 місце – Марія Старусьова;
2 місце – Альона Коновал;
3 місце –Катерина Пелих;
1 місце –Ірина Петюкова;
2 місце –Аліна Кучерявенко (Липова Долина);
3 місце – Вікторія Ярошенко (випускниця Охтирської художньої школи)
1 місце –Сергій Жидєль;
2 місце –Олександр Шаповалов;
3 місце –ЛюдмилА Купка (Липова Долина)
3 місце – Тетяна Матвійчук.

 

 

СТАРША ВІКОВА КАТЕГОРІЯ (до 18 років):

 

ДОРОСЛІ:

Олена Дараган, директор художньої школи підсумовує  подію так: «Це було неймовірно – захват, радість, диво, ентузіазм! Нарешті, у нас вийшло. Ми довго йшли до цієї події у нашому місті. Протягом року була проведена велика підготовча робота і стараннями Яни Тіщенко розіслали повідомлення по всіх соцмережах. Все пройшло легко, і погода того дня нам сприяла, і святковий настрій  у місті. Зелений колір превалював, і це, як відродження, початок нового життя… Всі, хто взяв участь у нашому мистецькому фестивалі, відгукувалися із захватом і в них тепер є стимул готуватися до наступного подібного. І ми знову будемо готуватися. Зауважу, що і наші вихователі отримали новий поштовх у своїй творчості і в методах викладання. Раніше наші діти працювали поряд зі школою, на природі. А в наших планах – виходити в місто - в парки, на вулиці. Тепер конкурс-пленер, присвячений Костянтину Власовському, стане традиційним».

 

Довідка. Костянтин Власовський – художник, культурний діяч. Народився 7 серпня 1863 року в м.Суми, закінчив Полтавську військову гімназію, служив у Тираспільському гарнізоні під Одесою. 1895 пішов у відставку в чині поручика. Повертається в Суми до батьків. А в 1896 році влаштовується на службу в Охтирську земську управу. Наймає квартиру в багатого міщанина Гільченка. Тут Костянтин Іванович знайомиться, а потім одружується із Вірою Павлівною Гільченко. В Охтирці створює власний дім по вулиці Бульварній, в самому центрі міста. Так починається охтирська сторінка Костянтина Власовського, громадянина і художника. Так, саме художника, маловідомого, забутого на довгі роки. Потім перше відкриття - про свого батька нагадала його донька Марія Костянтинівна, але картинам  Власовського у 1980-х не знайшлося місця в Охтирському музеї і колекція потрапляє в Сумський художній музей імені Н.Онацького, де в 1986 році відбулася перша виставка Власовського «Художник у провінції». Найближчим часом сумські мистецтвознавці обіцяють привезти в нашу провінцію і показати нам роботи нашого художника.

1896 – 1986 – 2016 – закономірність? Можливо, або гра долі, чи магія чисел.

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg