Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow У В’язовому буде храм
У В’язовому буде храм Печать
Автор ГородА   
05.09.2016 г.
На жаль, до Бога звертаються тоді, коли стає зовсім сутужно. Село В’язове Охтирського району, мабуть, дійшло до тієї точки, коли терміново треба молитися Всевишньому. Там почали будувати власний храм.

«Помирають водій автобуса і священик. Святий Петро розподіляє: «Водій – до раю, а священик до пекла». Ті дивуються, чому саме так, адже священик 25 років служив у церкві, жодної молитви не пропустив, а водій 25 років возив людей, пив горілку, матюкався. Святий Петро і каже: «Ти дійсно за 25 років не пропустив жодної молитви, але жодної людини не навернув до Бога, а він, коли віз людей, так вів автобус, що всі пасажири молилися, аби він скоріше їх висадив», - розповідає анекдот о.Андрій Бринчак. Він особливо актуальний на дорозі до В’язового, адже шлях і дорогою назвати важко – суцільні ями, та ще й місцеві шумахери намагаються тебе обігнати. Тож не знаєш, якому богові й молитися.

ImageУ селі господарює наймолодший у районі голова Роман Москаленко. «Вперше бачу такого молодого сільського голову», - дивується громадська активістка Наталія Панова. «А що тут такого?», - відповідає той. – Звикли що сільський голова престарілий і лінивий. А може ж бути і по-іншому». Він зустрічає нас не в костюмі і краватці, а в футболці і спортивних штанях, саме в той момент разом з односельчанами роблять ремонт у бібліотеці. Каже, що так економніше, ніж наймати бригаду, розробляти кошторисну документацію. Звичайно, зі звітністю додається мороки, але для бюджету – значна економія. 27-річний Роман Іванович уже 3 роки править сільською радою. До цього був дільничним міліціонером, але відчув, що то не його справа, а от на посаді сільського голови відчуває себе комфортно. За його ініціативи у селі проводяться свята, грає і досягає успіхів футбольна команда, робляться ремонти у закладах, будується церква, з’явилася патріотична зупинка.

Image19 серпня відсвяткували вязівчани День села. Спочатку змагалися місцеві волейболісти з гостями з Полтавщини, а потім насолоджувалися концертом місцевих аматорів сцени. Підприємці допомогли з продуктами для польової каші та юшки, а ввечері селяни відривалися на дискотеці та співали в караоке. Але починалося все з святкового Богослужіння.

У В’язовому ніколи не було церкви. Раніше службу правили у центрі села, а тепер – біля недобудованого храму. «Ініціатива, щодо побудови храму належить виходцю з села, який зараз проживає в Луцьку, - розповідає голова сільської ради Роман Москаленко. - Бізнесмен Віктор Чорнуха давно мріяв побудувати в рідному селі церкву. Для нього принциповим було питання, щоб храм був саме Київського патріархату. Він взяв на себе основний фінансовий тягар, сільська рада виділила землю, а отець Андрій займається всіма організаційними питаннями». Уже зведені стіни храму, залишилося облаштувати дах. Отець Андрій привіз будівельників з Великописарівського району, які й займатимуться дахом. Кажуть, що якщо добре попрацювати, то за два тижні можна справитися. Отець Андрій сподівається, що до зими вже й службу відправлять у храмі.

Гарно, що в селі з’явиться власна церква, гарно, що до влади приходять молоді, активні й незаангажовані керівники, гарно, що на місцях починаються зміни. Щоб змінити країну, почати треба з себе. Роману Москаленку це вдається. Може колись і дорогу вдасться поремонтувати.

А.Яшмагу

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg