Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Новини з виконкому
Новини з виконкому Печать
Автор ГородА   
29.08.2016 г.
ImageПлатити більше. Наше сміття найдорожче в області

Новим тарифам на вивезення сміття – бути. За це рішення проголосували шестеро з дев’яти членів виконавчого комітету Охтирської міської ради у середу 17 серпня.

Відтак, з початком осені охтирчани побачать нові цифри у платіжках від ДП «Верп». Платити доведеться більше на 32-38%. Для мешканців багатоповерхівок послуга коштуватиме 13,18 грн. з однієї особи, для приватного сектору – 13,30 гр. Підприємство обґрунтовує підвищення ціни значним ростом податкового навантаження (плата за землю та екологічний податок), дорожнечею паливно-мастильних матеріалів та об’єктивним збільшенням поточних витрат, серед яких і заробітна плата персоналу.

Опоненти вважають розрахунки завищеними і кажуть, що запропонована ціна – найбільша в області, проте, жодного зауваження до нових тарифів, як це передбачає процедура, ні письмово, ні усно подано не було. Теоретично, здешевити вартість послуги з вивезення сміття могло би збільшення числа абонентів. Але, виходячи з дискусії, що виникла на засіданні виконкому, цього найближчим часом не передбачається. Ті, хто платив - платитимуть більше, а ті, що возили непотріб по кущах чи палили його ранками на своїх городах – успішно робитимуть це й надалі.

Напередодні 375-річчя в Охтирці забракло дітей

Дітей в Охтирці меншає. І хоча садочки переповнені, це ніяк не свідчить про позитивні тенденції в демографічній ситуації. Місць у дошкільних навчальних закладах не вистачає у наслідок високих вимог до формування груп. Школи ж, де наповнюваність класів допускається значно більша, залишаються на 30% порожніми. На початок нового навчального року в Охтирці нарахували 5288 дітей у віці до 18 років, це на дві сотні менше, ніж минулого року.

За словами начальника відділу освіти Анатолія Троня, від’ємні показники утворилися не тільки внаслідок низької народжуваності, але й тому, що діти разом з батьками виїжджають закордон, зокрема, у Польщу та повертаються у східні області країни, звідки попередньо виїхали.

Наші гроші.

Чернов порадив вивчати бюджетну політику Охтирка стала одним з семи міст України – учасників програми місцевих фінансових ініціатив. Мета програми – активніше залучати до формування бюджету громадян. Програма почне діяти з 2018 року. Але вже й сьогодні місцеві жителі можуть більш детально цікавитися бюджетними процесами, використовуючи наявні інструменти. Адже усі роботи, які проводяться у місті, відображені у Програмі соціально-економічного розвитку, яка формується за участі депутатського корпусу. Про це сказав міський голова Ігор Алєксєєв, відповідаючи на закиди щодо використання коштів на облаштування плиткою охтирських дворів.

Станом на 1 липня планові бюджетні показники Охтирка виконала і в управлінні економіки і фінансів вже починається робота над бюджетом-2017. Пенсіонер, член виконавчого комітету Володимир Чернов порадив людям, які проявляють активність критикуючи витрачання бюджетних коштів, бути більш діяльними на стадії формування головного кошторису міста.

Крихкий баланс.

Віддали, щоб повернути? Охтирка унікальна тим, що майже увесь сектор комунальних послуг знаходиться у приватному бізнесі. Зокрема, приватні фірми, використовуючи комунальне майно, надають послуги з водопостачання, водовідведення та утилізації сміття. Їхня робота періодично викликає нарікання, що виливаються у заяви деяких депутатів про надмірну монополізацію галузі та доцільність повернення її під міське крило.

Прозвучала ця тема і на засіданні виконавчого комітету 17 серпня, на якому погодили Інвестиційну програму для ДП «Водоочистка» товариства з обмеженою відповідальністю «Водоторгприлад». Міський голова назвав ситуацію на ринку комунальних послуг непростою, але контрольованою. «Крихкий баланс на сьогодні знайдений», - сказав він, коментуючи зауваження Миколи Данилюка щодо співіснування приватного інтересу і бюджетних витрат на галузь, від якої залежить життєдіяльність міста. Зачепили й відновлення дороги на початку вулиці Армійської, де нещодавно копали й будували згадані підприємства. Олексій Шейко запевнив присутніх, що дорожнє покриття відновлять власним коштом, без залучення бюджету.

Громадські роботи. Трьох безробітних влаштують в УСЗ В управлінні соціального захисту побільшало роботи. Аби впоратися з навантаженнями, пов’язаними з призначенням субсидій, роботою з внутрішньо переміщеним особами та пільговиками, працівники управління потребують допомоги. Для цього хочуть залучити трьох осіб з числа безробітних, які перебувають на обліку у центрі зайнятості. Людей оформлятимуть на громадські роботи і платитимуть мінімальну заробітну плату за дольової участі держави і місцевого бюджету. За словами начальника управління Катерини Сідельник, на даний момент в Охтирці понад 12 тисяч отримувачів субсидій, а до подорожчання комунальних послуг було 4 тисячі. Окрім того, у місті зареєстровані 873 переміщені особи, що є практично найбільшим показником в області. Разом з тим, управління обслуговує 12 тисяч пільговиків та 577 учасників бойових дій на сході.

Анна Протасова

На фото: директор «Верпу» переконує, що за старими тарифами підприємство працювати не може

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg