Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow «Хатинка лісника» душить охтирчан
«Хатинка лісника» душить охтирчан Печать
Автор ГородА   
08.08.2016 г.
Image«Хатинка лісника», таку невинну назву має Харківське підприємство, яке займається виготовленням деревного вугілля. Продукт нині користується популярністю, тож бізнесмени не сидять склавши руки. Ось і в Охтирці з’явилася філія такої «Хатинки», щоправда проти волі місцевих мешканців.

Як повідомили редакції Лідія Григорівна Куст та квартальна уповноважена Катерина Олексіївна Вознікова, що по провулку Шовковичний (кол.Радсело) розгорнули діяльність палії. А жителі прилеглих вулиць змушені дихати їдким димом. Отже, ініціативна група місцевих мешканців вирішила не терпіти «бєспрєдєл» і почала гатити в усі дзвони та писати в усі інстанції. Та переписка поки що залишається всього-на-всього перепискою. Навіть виявлені порушення не призвели до ліквідації діяльності.

Так Державна екологічна інспекція за підписом першого заступника начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Ірини Кашпур повідомила, що за результатами розгляду звернення була проведена позапланова перевірка. Дійсно виявлено вісім печей реторт для випалювання деревного вугілля. На момент перевірки випалювання не велося, але печі були забиті дровами. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та будь-яка документація на проведення діяльності по випалюванню деревного вугілля на підприємстві відсутня. Інспекція надіслала листа до охтирського відділу поліції про взяття питання під контроль і в разі початку виробничої діяльності провести перевірку із залученням працівників Держекоінспекції.

Але місяцем раніше поліція не виявила ознак кримінального правопорушення, про що відповідально відчиталася. «У ході розгляду звернення обставин. Що можуть свідчити про наявність ознак кримінального правопорушення не виявлено, тому підстави для внесення викладених у зверненні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань відсутні».

В той же час податкова інспекція в ході перевірки встановила, що ТОВ «Хатинка лісника» згідно договору з власниками нежилих приміщень Костенко І.В. та Костенко А.В. використовує об’єкти для зберігання дров, вугілля з деревини та інших цінностей. Також, зареєстроване в Харкові підприємство, не повідомило тамтешню податкову про наявність виробництва в Охтирці і на обліку в Охтирській ОДПІ не ставало. Тож листа про притягнення до відповідальності направлено до Східної ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області та Охтирського відділу поліції.

Переписка Матроскіна з Шаріком триває, а тим часом клуби диму продовжують труїти охтирчан. Доведені до відчаю мешканці написали відкритого листа Президентові П.Порошенку, міністру внутрішніх справ А.Авакову та Генеральному прокуророві Ю.Луценку. «Просимо Вас припинити злочинну діяльність та бездіяльність. Неодноразово ми зверталися на гарячу урядову лінію та до поліції, але клуби їдкого диму продовжують нас труїти.

Просимо Вашого втручання. Продемонструвати свою громадянську і державну позицію, інакше таке зволікання з боку правоохоронних органів доведе жителів до відчаю, не може існувати таке небезпечне виробництво в місті за 500 метрів від осель. Стан здоров’я мешканців прилеглих вулиць катастрофічно погіршується, захворювання серцево-судинної системи та органів дихання стали постійними. На нашу думку, життя та здоров’я громадян є найцінніший скарб країни, який повинні захищати люди, яким ми висловили довіру та обрали бути нашою владою».

Та зазвичай, як підказує досвід, відповідь на такий лист буде приблизно такого змісту: ваше звернення уважно розглянуто і направлено до місцевих органів влади. Тож листування продовжиться не приносячи жодного результату крім накопичення макулатури у будинках активістів. А тим часом дим цілодобово стоїть стовпом отруюючи життя охтирчан.

А.Яшмагу

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg