Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Як на Харківщині відновили унікальне виробництво
Як на Харківщині відновили унікальне виробництво Печать
Автор А. Протасова   
04.08.2016 г.
ImageУкраїнським салом змащений шлях на ринки зарубіжних країн. Верстати з історією, на яких працюють у цехах дергачівського підприємства «АВВ-100», полюбляють саме це надійне мастило. І в цьому жарті є частка правди.

Спрацьований шматочок сала на натрудженому металі потрапляє в об’єктив і залишається в архіві на згадку про те, як журналістам трьох областей показували позитивний досвід.

На Харківщині не тільки вберегли унікальне виробництво від загибелі, але й продовжують його розвивати. Мед пробував кожен, і його знавців серед нас не бракує, а от побачити, як на світ з’являються агрегати для виготовлення вощини та медогонки, багатьом довелося уперше.

Директор підприємства Володимир Іванович Руденко може й зморився, але повторював кожному, хто не дочув, історію становлення виробництва: від майстерні Ломакіних початку ХХ століття до сьогодення. А не почути легко було. Верстати ж заради журналістів не глушать. Вони працюють, аби бджолам було легше будувати медові стільники, а бджолярам – той солодкий нектар качати.

У механічних цехах пахне мастилом і металом, але вершить гомінку композицію із запахів і звуків м’який і ніжний восковий дух. Віск, як сир. Жовтаві, округлі і довгасті голови застиглого воску ждуть свого перетворення на податливу, але міцну вощину.

І я такого ще не бачила! Першим ділом, для того, щоб виготовити вощину, потрібно вміти зробити для неї матрицю – гравірувальні вальці. Років 100 тому це була ручна робота. І тут у мінімузеї підприємства такі експонати є. Вони з майстерень основоположника цієї справи Володимира Івановича Ломакіна.

Історична постать. Українець Петро Прокопович придумав вулик, яким оперують сьогодні мільйони пасічників усього світу. А Ломакін започаткував технічне переоснащення виробництва меду в тодішній Російській імперії. Продовжувачем справи батька став його син Микола Володимирович Ломакін, який у 1913 році винайняв у Дергачах півтора гектари землі, збудував нові майстерні і розширив сімейне виробництво. У 1930-ому майстерні були націоналізовані і перетворилися згодом на турбокомпресорний завод, з невеличкою долею продукції для бджільництва.

На хвилях розпаду СРСР завод, як і багато інших промислових гігантів країни, не вцілів. Його потужності поступово різали на металобрухт, але ініціативою і завзяттям нинішнього директора і його команди, верстати «солодкої» лінії були врятовані.

Сьогодні підприємство, яке об’єктивно є спадкоємцем майстерень Ломакіних, працює достатньо успішно, а його продукція користується попитом не тільки у місцевих пасічників, а й серед їхніх закордонних колег.

У коридорах між виробничими майстернями і офісними приміщеннями на стінах рясніють грамоти і дипломи. Тут же на стендах – минувшина і сьогодення. У фотографіях – літопис становлення, розвитку, занепаду і чергового імпульсу до роботи: від ручних верстатів до сучасних машин.

Як виготовити найкращі вальці знає майстер Микола Бакуменко. Ось його унікальний верстат (той, що любить сало), ось бейдж англійською з котроїсь міжнародної виставки, а ось зошит, куди майстер вписує чисельні замовлення. Спокійно відкриває того зошита і читає, як по світу розлітаються витвори його натруджених, умілих рук: Польща, Франція, Болгарія, Іспанія, Китай, Марокко…

На завершення екскурсії - вощинний цех. Це там, де солодко пахне. Тут потенційним клієнтам демонструють вощинну машину в роботі і виготовляють вощину на замовлення - пасічникам, з їхньої сировини. Щоб не сумнівалися у якості.

Кінцевий продукт – ось він,сонячно лежить стосиком, чекає пакування. Повний цикл - від А до Я. Аж захотілося меду.

Так, у межах проекту «Реформи – шлях до успіху», вдалося побачити цікавий приклад: як працюють українські виробники в жорстких економічних умовах, за несприятливої кредитної політики, стрімких валютних коливань, без підтримки з боку держави. І за цих реалій їхні машини конкурують з кращими зарубіжними зразками.

Напевно, тут діло не тільки в салі, а ще й в людях… В нашій Охтирці, очевидно, таких не знайшлося, коли під ніж заводи пускали.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg