Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Марно батогом махати, коли кобила здохла
Марно батогом махати, коли кобила здохла Печать
Автор ГородА   
01.08.2016 г.
Міський голова Ігор Алєксєєв засумнівався в доцільності існування міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

На одній з апаратних нарад він «наїхав» на доповідача, начальника управління соцзахисту населення Катерину Сідельник, мовляв що ваша комісія зробила для того, щоб підприємці легалізували робочі місця?

Відкриваємо склад комісій на офіційному сайті: голова робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення – Ігор Юрійович Алєксєєв. Виходить, що голова комісії не знає, чим вона займається.

Робоча група здійснює збирання і моніторинг інформації про факти нелегальної зайнятості та виплати заробітної плати, розглядає результати роботи з цих питань, проведеної Охтирським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, Охтирською об’єднаною державною податковою інспекцією головного управління ДФС у Сумській області.

Фактично, у комісії немає жодних важелів впливу. Вона тільки збирає інформацію і може порекомендувати підвищити рівень заробітної плати і виплачувати її без конвертів. Але на практиці, ситуація така, що плювати хотіли підприємці на рекомендації комісії.

Тоді дійсно, навіщо такий орган, який не має повноважень?

На виконання рішення міської робочої групи управлінням соціального захисту населення Охтирської міської ради підготовлені і направлені, за підписом міського голови, звернення на 8 підприємств міста з рекомендацією вжити всіх можливих заходів по підвищенню заробітної плати і збільшення кількості робочих місць. Такі «листи щастя» отримали: ПАТ «Охтирський м’ясокомбінат», ТОВ «Водоторгприлад», ДП «Водоочистка» ОУБР ПАТ «Укрнафта», ТОВ ОМПК «Славія», ТОВ ФК «Нафтовик».

За перше півріччя було проведено 6 засідань робочої групи, заслухали пояснення аж двох керівників підприємств та 15 підприємців, які використовують найману працю. І як результат - підвищили заробітну плату двом працівникам на 1 підприємстві та шістьом у ФОП, легалізовано аж три робочих місця.

Якщо брати до уваги ці цифри, то виходить, що в Охтирці проблема легалізації робочих місць не стоїть гостро. Все у нас гарно й красиво.

Порекомендували збільшити зарплату, аж двом працівникам підвищили (тільки в звіті робочої групи не говориться на скільки її підвищили, може на гривню чи дві), пожурили пальчиком – трьом особам оформили трудові книжки. Але ж на цьому проблема не вирішилася. І вина в цьому не робочої групи, а політики в державі. Не вигідно нині підприємцю працевлаштовувати офіційно, особливо на початковому етапі ведення бізнесу. Бо що заробиш, те й заплатиш до бюджету. Та й самі працівники взагалі не маючи засобів для існування згодні на будь-які умови. Працюють ненормованими робочими днями, отримують мізерну платню, про пенсію навіть не замислюються.

Майже половина українців отримує заробітну плату в конвертах. Зайди до будь-якого магазину, закладу чи підприємства і обов’язково зустрінеш людину, яка там на пташиних правах. Люди жодним чином не захищені законом. Працедавець може робити з ним все що завгодно. А куди ти пожалієшся? Не подобається – йди. На твоє місце прийде троє. І влада все це прекрасно знає і бачить, але замість того, щоб зацікавити працедавців у легалізації робочих місць та заробітної плати, віддає розпорядження створювати комісії, які моніторитимуть ситуацію та підвищує штрафи за нелегальну працю.

Кнут не завжди дієвий, інколи треба застосовувати й пряника.

А.Яшмагу

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg