Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Підсумки роботи Охтирської місцевої прокуратури за півріччя
Підсумки роботи Охтирської місцевої прокуратури за півріччя Печать
Автор Охтирська місцева прокуратура   
28.07.2016 г.
Охтирською місцевою прокуратурою у продовж 6 місяців 2016 року пред’явлено 29 позовних заяв на суму 7 329 тис. грн. Задоволено повністю та закрито, у зв’язку з добровільним відшкодуванням – 15 позовів на суму 1 851 тис. грн., у т.ч. добровільно сплачено 25 тис. грн. На розгляді перебуває 15 позовних заяв прокурора на суму 5 456 тис. грн.

Так, на захист прав неповнолітніх заявлено 9 позовних заяв на суму 176 тис. грн. Дані справи стосуються стягнення одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, визнання права власності на майно за неповнолітніми тощо.

В інтересах держави пред’явлено 13 позовів на суму 7 125 тис. грн., на даний час задоволено 5 на суму 1 786 тис. грн., інші позовні заяви перебувають на розгляді суду. Площа повернутих земель та незаконне надання яких попереджено становить 30 га.

Більшість позовних заяв стосуються сфери земельних відносин, зокрема, розірвання договорів оренди, у зв’язку із несплатою орендної плати, невиконанням умов договорів, визнання угод недійсними, повернення незаконно наданих земельних ділянок у власність держави.

Так, на даний час у провадженні господарського суду Сумської області перебуває на розгляді позов Охтирської місцевої прокуратури про визнання недійсним договору оренди землі і повернення державі земельної ділянки площею понад 15 га. Як було з’ясовано прокуратурою спірна земельна ділянка передана в оренду без проведення її нормативно грошової оцінки, що є обов’язковим при укладенні правочинів щодо земельних ділянок. Зазначене порушення є істотним і призвело до зменшення сум платежів за користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, що не відповідає інтересам держави.

Краснопільським відділом Охтирської місцевої прокуратури заявлено позов щодо розірвання договору оренди на загальну площу земельних ділянок 141, 87 га., вартість яких складає 4,7 мільйони гривень.

Крім того, з початку року заявлено позови у бюджетній сфері, з питань державної та комунальної власності (про стягнення заборгованості за користування комунальним майном), у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також пред’явлено позовні заяви щодо стягнення коштів за лікування потерпілих від злочинів, відшкодування шкоди.

Відмовлено у задоволенні одного позову в інтересах неповнолітнього про стягнення одноразової грошової допомоги, проте за результатами перегляду справи суд апеляційної інстанції погодився з доводами прокурора і позов задовольнив, поновивши права дитини.

Окрім того, станом на 1 липня 2016 року сума за рішеннями судів, постановленими за позовами прокурорів Охтирської місцевої прокуратури, що підлягають виконанню, становить 2968 тис. грн., в тому числі за рішеннями 2016 року – 228 тис. грн. З них: на захист інтересів громадян – 32 тис. грн., інтересів держави – 2732 тис. грн.

Протягом 2016 року реально виконано судових рішень на суму 1766 тис. грн., з них на захист інтересів громадян – 8, інтересів держави – 1738 тис. грн.

З метою активізації виконання рішень суду в примусовому порядку органами державної виконавчої служби, усунення порушень чинного законодавства в порядку відомчого контролю внесено 17 скарг на рішення, дії та бездіяльність державних виконавців, всі з яких задоволено.

Перший заступник керівника Охтирської місцевої прокуратури     О. Плескач

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg