Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Інформація про результати роботи Охтирської місцевої прокуратури протягом 6 місяців 2016 року
Інформація про результати роботи Охтирської місцевої прокуратури протягом 6 місяців 2016 року Печать
Автор Охтирська місцева прокуратура   
25.07.2016 г.
Діяльність прокуратури була орієнтована на забезпечення протидії злочинності, забезпечення дотримання законодавства під час досудового розслідування, захист прав і свобод громадян та інтересів держави тощо, у зв’язку з чим досягнуто певних позитивних результатів.

Протягом 6 місяців 2016 року Охтирським відділом поліції зареєстровано 387 кримінальних проваджень (в минулому році 413) за фактами вчинення злочинів на території Охтирського району. Спостерігається збільшення кількості квартирних крадіжок з 10 у минулому році до 26 у поточному, розбоїв з 1 до 2, грабежів з 3 до 5, незаконного заволодіння транспортними засобами з 7 до 10.

Фактично усі кримінальні провадження за фактами розбоїв, грабежів та «угони» транспортних засобів розкрито, обвинувальні акти направлено до суду, або ж слідство знаходиться на стадії завершення. Поряд з цим, зменшилась кількість злочинів вчинених неповнолітніми (з 10 до 4), злочинів вчинених особами, які раніше вчиняли злочини (з 70 до 64), злочинів вчинених у стані алкогольного сп’яніння (з 53 до 43)

З метою подолання вказаних негативних явищ керівником місцевої прокурором у лютому скликано та проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів. Разом з іншими правоохоронними органами створено 2 постійно діючих робочих груп з питань протидії злочинності та корупції, 4 спільні групи по боротьбі з окремими видами злочинів, 3 спільних слідчо-оперативних груп щодо розкриття та розслідування конкретних кримінальних проваджень.

Протягом 2016 року Охтирською місцевою прокуратурою затверджено та направлено до суду 122 обвинувальні акти, з них щодо злочинів невеликої тяжкості – 44, середньої тяжкості – 60, тяжких та особливо тяжких – 18. Вчинені злочини здебільшого посягають на суспільні відносини у сфері власності (крадіжки, грабежі, розбої), проти здоров’я особи (тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості), невиконання такого виду кримінального покарання як громадські роботи, незаконне заволодіння транспортними засобами тощо.

Боротьба з корупцією є одним з першочергових завдань сьогодення. Охтирська місцева прокуратура бере активну участь у подоланні цього негативного явища. Так, протягом січня-червня 2016 року завершено шляхом складання обвинувальних актів та направлення останніх до суду досудове розслідування у трьох кримінальних провадженнях щодо вчинення особами корупційних кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 КК України – заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.Охтирським міськрайонним судом відносно 2 осіб винесено обвинувальні вироки, судовий розгляд одного кримінального провадження триває. Протягом зазначеного періоду Охтирською місцевою прокуратурою складено 16 протоколів про вчинення корупційного адміністративного правопорушення – порушення вимог законодавства щодо повідомлення про конфлікт інтересів. За результатами розгляду останніх Охтирським міськрайонним судом винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штрафу. Крім того, за фактами порушення

вимог корупційного законодавства внесено 40 подань в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції». Охтирською місцевою прокуратурою з початку року за наслідками застосування представницьких повноважень заявлено 29 позовних заяв на суму 7 329 тис. грн. Задоволено повністю та закрито, у зв’язку з добровільним відшкодуванням – 15 позовів на суму 1 851 тис. грн. На розгляді перебуває 15 позовних заяв прокурора на суму 5 456 тис. грн.

Так, на захист прав громадян, а саме неповнолітніх, заявлено 9 позовних заяв на суму 176 тис. грн. Справи стосуються стягнення одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, визнання права власності на майно за неповнолітніми тощо. В інтересах держави пред’явлено 13 позовів на суму 7 125 тис. грн., на даний час задоволено 5 на суму 1 786 тис. грн., інші позовні заяви перебувають на розгляді суду.

Більшість позовних заяв стосуються сфери земельних відносин, зокрема, розірвання договорів оренди у зв’язку із несплатою орендної плати, невиконанням умов договорів, визнання угод недійсними, повернення незаконно наданих земельних ділянок у власність держави. Крім того, з початку року заявлено позови у бюджетній сфері, з питань державної та комунальної власності (про стягнення заборгованості за користування комунальним майном), у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також пред’явлено позовні заяви щодо стягнення коштів за лікування потерпілих від злочинів, відшкодування шкоди.

Протягом 2016 року Охтирською місцевою прокуратурою вирішено 107 звернень фізичних та юридичних осіб. З них: задоволено – 7, направлено звернень до інших відомств для вирішення – 86, повернуто заявникам та залишено без розгляду – 7 (звернення громадян здебільшого поверталися у зв’язку з невідповідністю звернень вимогам ст. 5 Закону України «Про звернення громадян» - не можливо встановити суть порушеного питання, не вказано прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина (анонімні звернення) тощо). На особистому прийомі прийнято 92 особи.Категорії звернень: з питань досудового розслідування – 59, про права дітей – 3, з питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів – 1, з інших питань – 44 (земельних відносин, вчинення адміністративних правопорушень, оскарження дій та бездіяльності службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо).

Незважаючи на те, що органи прокуратури позбавлені функції так званого загального нагляду та не проводять перевірок діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, скарги з цих питань продовжують надходити, у зв’язку з чим збільшилася кількість звернень, спрямованих за належністю для розгляду та вирішення до інших відомств.

Протягом 2016 року Охтирською місцевою прокуратурою 64 рази висвітлено діяльність в засобах масової інформації, проведено 2 брифінги.

Виконувач обов’язків керівника Охтирської місцевої прокуратури

молодший радник юстиції                                                                                               О.Плескач

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg