Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Дивовижний світ кролевецьких рушників та петриківського розпису
Дивовижний світ кролевецьких рушників та петриківського розпису Печать
Автор ГородА   
25.07.2016 г.
Image14 липня відкрилась виставка «Нематеріальна культурна спадщина України». Це вже друга експозиція із фондів Сумського художнього музею ім.Никанора Онацького. На презентацію завітала Людмила Федевич – заслужений працівник культури, завідувач відділом декоративного мистецтва Сумського художнього музею.

Людмила Костянтинівна представила гостям презентації, здебільшого, охтирським майстриням, експонати із фондів художнього музею та коротко розповіла про їхню значимість і неповторність. «У цій виставці ми поєднали контрасти, - говорить Людмила Федевич. Це – рослинні заокруглені лінії петриківського розпису та симетричну геометрію кролевецьких рушників. Ми намагалися показати неповторність школи та авторського почерку майстрів.

От, наприклад, Тетяна Пата – вчитель та її учениця Ганна Самарська (петриківський розпис), Іван Дудар, Олена Петрова, Євдокія Коноваленко, Меланія Даценко (кролевецькі рушники). Їх можна відрізнити по почерку. Ми бачимо, що не можна повторити одні й ті ж прийоми, які творять майстри.

На жаль, фабрики ні в Кролевці, ні в Петриківці вже не існують. Але є люди, які продовжують створювати і нести в світ символіку України. І в Петриківці, і в Кролевці майстри продовжують шукати свій власний стиль. В ЮНЕСКО існує декілька списків нематеріальної спадщини людства. Наразі, формується новий список. І до цього списку можуть увійти і охтирські кожухи та плахти, і навіть Гелон.

Списки формуються з 1980-х років. Туди ввійшли Софія Київська, Києво-Печерська Лавра, Корсунь Кримський, старий Львів… А в нинішні ще можна встигнути внести охтирську нематеріальну спадщину». Тож, охтирчанам є над чим попрацювати, тобто заявити про себе світові, про свою культурну спадщину. А протягом місяця у виставковому залі музею можна роздивлятися і вчитися розрізняти художні стилі, відтворені у квітах Петриківки та рушниках Кролевця. Навіть назви створюють настрій. Слухайте: «Польові квіти», «Майори», «Зимовий букет», «Жар-птиця», «Блакитні квіти», «Осінь», «Букет з метеликами»… А рушник ювілейний називається «Древо».

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС – українське декоративно-орнаментальне мистецтво, яке сформувалось на Дніпровщині, в селищі Петриківка. Походження петриківського розпису пов’язують з козацтвом і заселенням Дніпровщини вихідцями з Полтавщини, Слобожанщини, Поділля. У 2012 році Мінкульт України визнав петриківський розпис об’єктом нематеріальної культурної спадщини України, його внесено до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

КРОЛЕВЕЦЬКІ РУШНИКИ – приваблюють урочистістю, святковістю, красою і монументальністю візерунків. Для кролевецьких рушників характерне поєднання білого і червоного кольорів. На білому фоні між густо червоними паралельними смугами багатий орнамент, яким ткачі передавали навколишній світ умовними знаками. Зокрема, пряма горизонталь означала Землю, хвиляста – воду, хрест – вогонь. На кролевецьких рушниках часто зображена квітка, яка означала початок життя.

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg