Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow Охтирка запросила сусідні села під своє крило. А чи вони захочуть?
Охтирка запросила сусідні села під своє крило. А чи вони захочуть? Печать
Автор ГородА   
11.07.2016 г.
Після тривалого затишшя тема об’єднання територіальних громад зазвучала в Охтирці знов. У четвер 30 червня міська рада ухвалили звернення до сусідніх сільських громад про об’єднання.

Охтирка запросила під свою протекцію села, розташовані у радіусі 20 кілометрів і запропонувала якнайскоріше розглянути привабливу пропозицію. Йдеться про Бакирівську, Бугруватську, Височанську, Кардашівську, Лутищанську, Пологівську, Сонячненську, Староіванівську, Чернеччинську та Хухрянську територіальні громади.

«Охтирська міська рада декларує свою готовність до спільного вирішення важливих соціально-економічних проблем і пропонує розглянути питання щодо об’єднання Вашої територіальної громади в інтересах місцевого населення в одну Охтирську територіальну громаду. Дане об’єднання дасть змогу більш зручного управління суспільними справами, надання якісних послуг у сфері освіти, культури, медицини, соціального захисту, житлово-комунального господарства, охорони громадського порядку та в інших життєво важливих сферах», - задекларовано у зверненні за підписом міського голови Охтирки Ігоря Алєксєєва.

Нагадаємо, що за перспективним планом об’єднання територіальних громад, затвердженим Сумською обласною радою минулого року, Охтирська міська територіальна громада має об’єднатися з селами Будне, Стара Іванівка, Піски, Поділ, Сосонка, Климентове з адміністративним центром у місті Охтирка. А загалом на Охтирщині, за тим же перспективним планом, намічено утворення 5 громад: Охтирської, Чупахівської, Грунської, Комишанської і Чернеччинської , яка фактично охоплює Охтирку з усіх сторін, утворюючи з неї півострів.

Чи вплине звернення Охтирської міської ради на вже сформоване рішення ради обласної? Чи це лише привід для дискусії? Яка, власне, і відбулася в Сумах 1 липня на Першому регіональному форумі місцевого самоврядування «Досвід реформ».

Ідея про внесення корективів у раніше затверджені перспективні плани на цьому зібранні звучала не раз. Нагадаємо, що об’єднання територій відбувається відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», ухваленого Верховною Радою 5 лютого 2015 року, але просувається поволі.

Станом на 1 липня у Сумській області створено лише одну об’єднану територіальну громаду. Це Березівська територіальна громада у Глухівському районі, яка об’єднала 7 сільських рад і близько 6 тисяч населення. На регіональному форумі досвід Березівської громади та інших об’єднаних громад з Полтавської, Чернігівської, Харківської областей назвали позитивним і привабливим фінансово.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg