Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Громадська рада при ОДА: про корупцію та інші проблеми
Громадська рада при ОДА: про корупцію та інші проблеми Печать
Автор ГородА   
13.06.2016 г.
6 червня в залі Сумської облдержадміністрації (ОДА) відбулось засідання громадської ради. Тема форуму – протидія корупції. На зустріч прийшли представники обласних силових структур, які доповіли про боротьбу з цим видом злочину на Сумщині.

У обговоренні жваву участь прийняли: народний депутат Олександр Сугоняко, перший заступник ОДА Олександр Марченко, керівник апарату ОДА Дмитро Живицький. Делегати з регіонів Сумщини піднімали питання хабарництва, непрозорих закупівель, пріоритет на різних конкурсах наближеним до влади особам.

Заступник голови обласного підрозділу "Міжнародної антикорупційної Асамблеї" Валерій Бабич після засідання провів перемовини з депутатом Олександром Сугонякою щодо конкретних дій по зупиненню будівництва молокопереробного заводу в Охтирці, який будується незважаючи на протести містян.

На жаль, громадська рада при ОДА не зібрала кворуму, тому офіційного рішення прийнято не було. Тим не менш, чиновники дослухалися рекомендацій активістів і деякі питання (наприклад, щодо вводу представників громадськості у різні "ласі" комісії на кшталт обліку "конфіскату" з митниці) пообіцяли вирішити відразу.

Перший заступник ОДА Олександр Марченко значну частину свого виступу присвятив електронній системі публічних закупівель ProZorro.

Відповідно до закону "Про Публічні Закупівлі" протягом 2016 року всі державні закупівлі будуть переведені в електронну систему ProZorro. Поки що Сумщина пасе задніх. Слобожанські чиновники ніяк не хочуть витрачати бюджетні кошти прозоро. Ми з Донеччиною за цим показником відкритості влади знаходимося у самому хвості України, а Охтирка у хвості Сумщини. Марченко повідомив, що ОДА протягом останніх місяців ситуацію намагається виправити.

Але, постає логічне питання, чи не запізно прокинулися наші держслужбовці, якщо вже з 1 серпня дія закону у примусовому порядку поширюється на всіх закупівельників?

Задали ми питання і по багатостраждальному довгобуду ОЦРЛ.

Охтирчани добре пам'ятають обіцянки "тієї" влади. От тільки "Нью-Васюки" лишилися на папері, мільйони гривень зникли, а будівництво зупинилося.

Прийшла влада нова. З великим трудом вкотре "пропхнули" питання довгобуду. Київ зі скрипом виділив кошти. Знову мільйони. Перший тендер зірвався. Левову частку грошей не використали.

Коли в черговий раз виділили кошти на ОЦРЛ, хоч і менше ніж раніше, але все рівно багацько, охтирчани стали подейкувати, що скоро зникнуть і ці. Разом з забудовниками. Бо корупція, на відміну від мільйонів в Україні щезнути не може.

Однак, Олександр Марченко під час засідання громадської ради запевнив присутніх на зібранні, що все буде добре:

– За гроші можете не переживати. Як ви пам'ятаєте, тендер відбувся не з першого разу. А це красномовний показник того, що ніякого "договорняку" не існувало. Інакше тендер би обов'язково пройшов з першого разу. Якщо потрібно, я готовий показати усі документи, усі пропозиції. Ніякої таємниці немає.

З міського бюджету Охтирки на будівництво виділено 10 млн. грн., з Державного фонду регіонального розвитку приблизно 15 млн. Це десь половина від загальної потреби. Проектну документацію по ОЦРЛ заздалегідь розбили на пускові комплекси. Виділених коштів вистачає для запуску кількох пускових комплексів. Будемо будувати ЦРЛ таким чином і поступово (частинами) вводити в експлуатацію.

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg