Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Причин ходити в міграційну службу поменшало
Причин ходити в міграційну службу поменшало Печать
Автор ГородА   
06.06.2016 г.
ImageЦентру надання адміністративних послуг додали повноважень. Тут на місці попереджають за незначні паспортні порушення, а стягнення штрафу проводять через виконком. Ще донедавна цим займалась міграційна служба.

Паспорт - основний документ громадянина, але буває всяке. Він може загубитись, його можуть і вкрасти. А ще, треба вчасно вклеювати фото та у встановлені законом строки реєструватися за новим місцем проживання… І якщо у вас проблеми з паспортом, для закону ви – порушник.

Донедавна адміністративні стягнення за статтями 197 і 198 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) здійснювала міграційна служба, яку в народі за багаторічною звичкою називають «паспортний стіл». З квітня ці повноваження, разом з реєстраційними функціями, передано місцевому самоврядуванню. А 25 травня виконавчий комітет Охтирської міської ради вже ухвалив своє перше рішення, яким стягнув на користь місцевого бюджету 306 грн.

«Притягнути до адміністративної відповідальності громадян згідно Списку…, визнавши їх винними», - цитата. Слова грізні, але боятись нічого. За цим рішенням, дев’ятеро охтирчан, які сплатять до місцевої казни - хто 17, а хто 51 гривню, зможуть відновити свої втрачені документи. Про особливості нового порядку розповідає начальник Центру надання адміністративних послуг Охтирської міської ради Білоусова Оксана Миколаївна.

За її словами, запроваджений розгляд адміністративних правопорушень щодо паспортів та реєстрації спростив людям доступ до цієї процедури. Відтепер не потрібно стояти в чергах міграційної служби. Все, що передбачено законом, можна вирішити біля одного «віконця», в ЦНАПі.

Говорить Білоусова Оксана Миколаївна: - Відповідно до Закону України № 888 від 29 грудня 2015 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», з квітня 2016 року з Охтирського міського сектору державної міграційної служби знято повноваження зі складання та розгляду протоколів про адміністративні правопорушення за ст. 197 та 198 КУпАП. Рішенням виконкому Охтирської міської ради, у зв’язку з передачею повноважень, в квітні 2016 року уповноважено адміністраторів Центру надання адмінпослуг на складання протоколів за вказаними статтями, а начальника Центру – розглядати матеріали про адміністративні правопорушення і виносити стягнення у вигляді попередження.

Поясню. Стаття 197 – відповідальність за проживання без паспорта громадянина України, за недійсним паспортом (прострочене фото у 25 та 45 років, не змінено прізвище тощо), а також проживання без реєстрації, - тягне за собою попередження. А якщо ті самі дії вчинені протягом року, порушення карається адміністративним стягненням у вигляді від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.). Тобто, якщо ви приходите з простроченим терміном на вклеювання фотографії у паспорт (25 і 45 років), я виношу постанову про попередження. Якщо протягом року з дня стягнення ви вчиняєте правопорушення, скажімо не зареєструвавшись у визначений законом строк, тоді ми складаємо протокол, а остаточне рішення про розмір штрафу ухвалюється на засіданні виконавчого комітету.

Відповідно до КУпАП, накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу - компетенція виключно виконкому міської ради. Що стосується статті 198 КУпАП, умисне зіпсуття паспорта чи недбале зберігання паспорта, що спричинило його втрату, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ми накопичуємо матеріали, готуємо їх до планового засідання виконавчого комітету, проект рішення оприлюднюється на сайті ради (додаток не оприлюднюється відповідно до Закону «Про захист персональних даних…») і потім це питання розглядається на виконавчому комітеті і набуває законної сили.

Гроші, що стягуються з людей у вигляді штрафів, направляються до бюджету м. Охтирки. На сьогоднішній день вже видано 70 постанов про адміністративне порушення, відповідно до яких громадян притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді попередження, та складено 9 протоколів про адміністративне правопорушення, які були розглянуті на засіданні виконавчого комітету 25 травня. Це за місяць з того дня, коли нам надали ці повноваження.

Новий порядок – це спрощення процедури. Вважає Оксана Миколаївна. Люди спілкуються виключно з працівниками Центру надання адмінпослуг. Документи запускаються в роботу з моменту звернення. Штраф теж можна сплатити на місці, через термінал.

Підготувала Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg