Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Як святкували День Вишиванки в Охтирці?
Як святкували День Вишиванки в Охтирці? Печать
Автор Газета "Город А"   
30.05.2016 г.
ImageІЗ ІСТОРІЇ

«19 травня - одягни вишиванку зранку в дитсадок, у школу, на роботу!», - так вирішили українці всього світу. 19 травня - третій четвер місяця. Ця традиція зародилася 10 років тому. Спочатку виникла ідея одягнути вишиванки разом. Почалося з Чернівецького національного університету. Студент Ігор Житарюк постійно одягав вишиванку на пари. Леся Воронюк, також студентка цього університету запропонувала всім одягнути вишиванку наступного року в будній день травня. Для чого? Щоб відчути себе і заявити своїм одягом: « Я - українець!» Поступово традиція із одного українського університету поширилась по всій Україні, а нині по всьому світу.

Вишиванка - це генетичний код нації. Свято покликане зберегти народні традиції, створення та носіння етнічного українського одягу. Свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного свята. У цей день кожен УКРАЇНЕЦЬ  одягає вишиту сорочку й виходить у ній на роботу, навчання, на службу, чи просто на прогулянку. І зустрівши чужу людину у вишиванці, ти розумієш, що це свій.

ImageЯК БУЛО 19 ТРАВНЯ В ОХТИРЦІ?

Все було по плану. Відділ культури організував заходи в краєзнавчому музеї, в бібліотеці, біля пам'ятника Шевченку. Тож, заходжу в міську бібліотеку і відразу поринаю в атмосферу свята. Багато світла, посмішок, піднесеності, квітів, узорів на рушниках, сорочках, серветках. Ведучі Любов Губенок, Валентина Яковенко розповіли про значення вишиванки, історію свята, познайомили з присутніми майстринями. Це - Лідія Радько, Любов Сенченко, Надія Габчак, Лідія Ткаченко, Тамара Назарова, Надія Барановська, Ольга Косарєва, Людмила Сушко. Декому дали можливість сказати декілька слів про своє захоплення, про родинні традиції. На урочисту частину в бібліотеці було виділено 30 хвилин.

ImageПотім всі бажаючі вирушили з квітами й рушниками до Шевченка. Йшли манівцями, стежинами через парк, через дорогу, під огорожами, ще й обминаючи спецтранспорт біля Нарсуду. А біля міськради вишикувалась адміністрація. Вони вже зачекались. Але чомусь вони не всі у вишиванках? Та все ж відчувається, що нас, українців, у місті стало більше. Ігор Алєксєєв, Любов Бобарикіна та інші представники влади були поруч  з народом і у вишиванках. Музика, пісні і легенди про вишиванку, про Україну зігрівають душу і створюють святковий настрій. Музична школа подарувала охтирчанам це свято. Вихованці Лариси Крошки, Антоніни Теслі створили острівець гармонії. І малеча також порадувала віршами й піснями про вишиту сорочку. Юним артистам велика подяка. Підслухала коментар двох досвідчених туристок, що об'їхали всю Україну: «Ну оце вже на щось українське схоже і в Охтирці».   

Відомо, що вся адміністрація НГВУ була у вишиванках, у коледжі  організували вишиванковий флешмоб, мабуть у всіх школах, у Приватбанку вже давно одягають вишиванки, в музеї був цікавий захід... і просто на  вулиці зустрічаєш своїх. Мені не вдалось потрапити на святковий захід у краєзнавчий музей. Кажуть там було доволі цікаво. Людмила Міщенко і гості заходу розповідали про традиції охтирської вишиванки та родинні традиції. Була представлена вишиванка Семена Гафановича. Багато охтирчан її знають і пам'ятають. Цікавим було відкриття ще одної юної майстрині Юлії Остапенко. Але, виявляється, що про вишиванку розповідали у залі 2-ї Світової війни... Дивлюсь на фоторепортаж, і мені здається, що вишиванку «розстрілюють»... Все має значення, там же сум, у тому залі. Там немає радості... На жаль, в інших залах немає місця. Біля музею акція «Коса - дівоча краса». А, взагалі, було класно. Більш масово і святковіше в порівнянні з минулим роком. Кожен сам собі створював свято, одягнувши вишиту сорочку.

ImageУКРАЇНА  ПОНАД УСЕ!

Вишиванки цього дня одягнули майже всі українці світу. На фоторепортажах -  міста України, Польщі, Італії, Австралії, Америки, Канади, Франції... Наші  депутати у Верховній Раді всі у вишиванках. Уряд Канади одягнувся у вишиванки. Вся українська діаспора одягла свій національний одяг. Біля Ейфелевої башти - дефіле у вишиванках, біля Харківської опери - також. Вишивана хода в Сумах під дощем, у прифронтовому Слов'янську, в Чернівцях, Варшаві, Ризі, мегамарш вишиванок в Одесі. Здається, весь світ став Україною. Всі українці одягли свій національний одяг, свій оберіг, свій символ єдності і нескореності нації. От вам «УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!»

Наступного року в Охтирці треба організувати МЕГАМАРШ ВИШИВАНОК. Як вам така ідея?

Підготувала Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg