Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow «Страх і ужас! Два гектари лісу – машина сміття»
«Страх і ужас! Два гектари лісу – машина сміття» Печать
Автор ГородА   
18.04.2016 г.
ImageДоки держава буде лояльною до забруднювачів лісу, доки серйозні штрафи і суворий закон не стануть на перешкоді любителям засмічувати довкілля, перспективи наші не втішні.

Це думка лісників, що разом з працівниками Гетьманського НПП запросили школярів на толоку.

У вівторок 12 квітня, учні місцевої гімназії прибирали за дорослими охтирчанами.

Про совість і сором, останніх, вочевидь, говорити марно.

- Тяжко з цим боротися, вірніше, неможливо. Прибирають школи, прибирає лісова охорона, представники Гетьманського НПП. А на другий день – все те ж саме…

Поки не буде суворого закону на рівні держави, ми сміття не поборемо.

Я буваю кожен рік у Білорусії, так там у лісі немає ні папірця, ні недопалка, а щоб висипати сміття, так як у нас висипають, – так це буде катастрофа, - говорить один з учасників акції від держлісгоспу.

– Там закон діє. Якщо нерест, так нерест, ніхто не вийде, бо тюрма! І не важно, хто ти – хоч який начальник… Закон працює!

А в нас? – питаю.

А у нас закон лояльний, - відповідає заступник директора НПП Олександр Яковенко.

- Штраф мізерний

-17 гривень.

17 гривень???? Лісники схвально закивали головами, приєднуючись до розмови.

Image- Ти йому щось скажеш про штраф, так він тебе пошле… І це в кращому випадку, а то й поможе піти… - Ситуація по району така ж катастрофічна. Навколо сіл – гори побутового сміття, – говорить пан Олександр.

– В жодному селі немає полігону по його утилізації.

- Це дуже страшне діло, - погоджуються лісники, – раніше такого не було. А тепер, з кожним роком, усе страшніше і страшніше. Таке враження, що люди не розуміють, що творять. Як відпочивати, так у ліс… І сміття викидати – теж у ліс.

- Ось, - показують, – на рівному місці, з 2 гектарів лісу – машина сміття! Страх і ужас!

- А можна якось обмежити вільний доступ до лісу. Шлагбауми, наприклад? – питаю.

Так їх палять, спеціально паскудять… Ліс же в нас народний!.. Ми, наприклад, в Литовському бору встановили 20 шлагбаумів на кошти Євросоюзу, які виділили нам для збереження аборигенних сосон, яким понад 200 років. Встановили ми ці шлагбауми, і рівно через рік їх стало удвічі менше. Їх повикорчовували, розтягли… Намагаємося вести роз’яснювальну роботу, працювати з дітьми.

…Самі діти, а це були учні 9 класу гімназії, разом з учителькою біології Світланою Гейко, наробившись, відпочивали. Машина чужого непотребу, що діти повизбирали лісом,готова була від’їхати на полігон. Натомість школярам привезли польову кашу – гарячу і смачну.

Ми кожного року прибираємо в Ківшарі, - говорить пані Світлана.

– А цього разу до Дня довкілля вирішили попрацювати тут, відгукнулися на запрошення Оксани Суслової з Гетьманського НПП. Дуже брудно, діти в розпачі від цих пакетів, мішків, що наносили з приватного сектору…

Питаю дівчат про враження.

Тих людей, що в лісі накидають, мабуть, у школі не вчили, - відповідають школярки і починають розказувати про свої закордонні подорожі …

І в Німеччині чисто, і в Англії чистота…

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg