Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow ОСББ, своя рука – владика,чи обраний чиновниками управитель
ОСББ, своя рука – владика,чи обраний чиновниками управитель Печать
Автор ГородА   
18.04.2016 г.
Що буде з мешканцями будинків, що й досі не створили ОСББ? – це питання стало звучати частіше і гучніше. Бо держава, з огляду на її останні кроки, таки взялася до радикального реформування житлової галузі. Час Х настає 1 липня. А далі - не кажіть, що вас ніхто не попереджав. Незнання закону не звільняє від його виконання.

Від 1 липня 2015 року діє закон № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Його назвали таким, «що руйнує монополію ЖЕКів», бо за цим законом мешканці самі мають обирати, хто обслуговуватиме їхній будинок. Або вони створюють ОСББ, або наймають, визначившись на загальних зборах, фірму-управителя. І визначитися треба до 1 липня 2016 року. Якщо ні – управителя призначить місцева влада.

Закону вже скоро рік, але для багатьох українців його основні положення і досі є незрозумілими. Його розробники стверджують, що закон прогресивний і покликаний поставити сектор ЖКГ на нові рейки. «Революційного тут немає нічого, - говорить Зоя Гопцій, радник з правових питань Проекту «Енергоефективність у житловому секторі України». – Закон чітко визначив права, обов’язки, а найголовніше – відповідальність співвласників багатоквартирного будинку. Отже, з 1 липня ми, як співвласники, маємо ефективний механізм для ухвалення спільних рішень, навіть без створення ОСББ. Рішення можна приймати на зборах співвласників більшістю голосів. У людей з’явилася можливість вибирати, хто буде обслуговувати будинок, хто надаватиме послуги з утримання і управління будинком».

Зоя Гопцій не погоджується з думкою, що закон знищує ЖЕКи. «Якщо співвласники задоволені ЖЕКом – немає жодних проблем, можна обрати управителем його. Але, якщо до 1 липня 2016 року нікого не обрати – органи місцевого самоврядування призначать управителя, якого визначать на конкурсній основі», - пояснює вона.

 

Що загрожує мешканцям багатоквартирного будинку, який до 1 липня не визначиться з формою управління?

В такому випадку місцеві органи виконавчої влади самі призначать управителя будинку на конкурсній основі. Чи буде з кого вибирати кандидатів - невідомо, але обрати когось доведеться. Договір на утримання будинку будуть укладати не самі мешканці, а представник місцевих органів влади. В свою чергу компанія, яка буде надавати послуги з управління будинком зможе встановити за цю працю тарифи на власний розсуд. Як кажуть спеціалісти, тарифи будуть в рази більші, ніж нині діючі. Договір укладатиметься строком на 1 рік. Його можна буде розірвати, але це теж певна процедура, тому що замовником послуг тут виступають не мешканці, а друга особа - працівник міської ради. Чи забажає влада розривати договір з тим, кого фактично призначила, питання спірне.

Очевидно, що послуги фірм-управителів будуть недешевими. А це, що не кажіть, підстава знову згадати про ОСББ, в яких мешканці зможуть встановлювати власні тарифи і розумно витрачати кошти на ремонти. Але часу на роздуми залишається не так вже й багато.

 

Головне – захистити свою власність

Голова правління ОСББ «Альма-Центр» Юлія Самойлова, з якою довелося зустрітися у вересні минулого року на тематичному семінарі у Харкові, посилаючись на власний досвід, говорить про перспективність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. ОСББ «Альма-Центр» (м. Харків) діє 18 років і є одним із перших в Україні. «Головна наша задача, - наголошує Юлія, - зберегти житловий фонд. Якщо житло почне руйнуватися, проблеми матимуть усі: і власники квартир, які втратять майно, і держава, бо доведеться про тих людей дбати».

Безоплатна приватизація 1992 року утворила силу силенну власників, які і досі не зрозуміли, що власність зобов’язує. Квартири люди отримали безплатно, а місця загального користування залишилися формально нічиїми і про них ніхто роками не дбав.

«За Союзу ми були квартиронаймачами у державному житловому фонді, який держава утримувала, ремонтувала і відшкодовувала 80% вартості комунальних послуг, – говорить Юлія Самойлова. - Приватизувавши квартиру, ми не знали скільки вона коштує. Тобто, у своєму активі ми мали «о», а зараз – реальні гроші. 98% населення отримало серйозні активи в доларах, які потрібно зберегти. Ось головне! Від того, в якому стані буде наш будинок, залежить і наш майбутній добробут». 

Юлія Самойлова – одна з тих, хто готував і просував Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Для неї прийняття закону є очікуваним, бо дає більші права і можливості для ОСББ. «За 18 років існування ОСББ в нашому будинку виросло нове покоління, - говорить пані Юлія. – Це покоління свідомих власників». На її думку, не головне, хто саме управлятиме будинком – загальні збори, ОСББ чи фірма-управитель. Головне – це захистити свою власність.

 

Можливі два варіанти поведінки: бездіяльна і відповідальна

Наші люди звикли не тільки нехтувати спільним простором, але й кивати на владу. «Влада не сказала, влада не попередила». Але ж квартира твоя, і дбати про неї окрім тебе ніхто не буде. Цікавтеся, читайте, звертайтеся до юристів. Я сама не раз подавала координати безкоштовних правових платформ. За руку вас ніхто водити не буде, але як і що робити – розкажуть.

Якщо тут коротко узагальнити алгоритм дій власників квартир за нових законодавчих умов, то можливі два варіанти поведінки: бездіяльна і відповідальна.

БЕЗДІЯЛЬНА

Ця поведінка найпростіша, утім кабальна. Якщо ви до 1 липня 2016 року не зробите вибір, хто і яким чином буде управляти вашим будинком,то місцева влада сама призначить управителя. І ви станете заручником власної байдужості – ви не зможете впливати на ціну та інші умови договору. Усе вирішать за вас.

ВІДПОВІДАЛЬНА

Усі ваші рішення приймаються на зборах співвласників. Тут можливі варіанти:

Управляти самотужки разом із сусідами. Така можливість є у невеликих будинках.

Обрати управителя (управитель діятиме на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком. Співвласники самі зможуть визначити перелік, періодичність та вартість послуг, висувати до управителя свої вимоги).

Створити ОСББ та діяти відповідно до статуту (про це треба писати окремо).

Ось алгоритм прийняття рішень у будинках, де ОСББ ще не створені.

ЗНАЙДІТЬ  2-3 СУСІДІВ-ОДНОДУМЦІВ

Ви ініціативна група проведення загальних зборів. Ознайомтеся з основними положеннями закону № 417-VIII.

ЗБЕРІТЬ ІНФОРМАЦІЮ

Про загальну площу усіх квартир та нежитлових приміщень, їхніх власників. Де отримати інформацію?

Безпосередньо у власників – ваших сусідів.

У державному реєстрі (зробивши відповідний запит).

ПОВІДОМТЕ ПРО ЗБОРИ

Мінімум за 10 днів до проведення вкажіть:

Дату, місце, час проведення.

Ініціатора.

Порядок денний зборів.

Повідомлення вручить:

Кожному співвласнику під розписку.

Рекомендованим листом на адресу квартири/нежитлового приміщення, що належить співвласнику.

Розмістіть його при  вході до кожного під’їзду будинку.

ПРОВЕДІТЬ ЗБОРИ

Рішення щодо обрання чи зміни управителя підтримують голосами власників, які разом мають у власності більше 50% загальної площі будинку. Для решти рішень потрібно 75% голосів.

ОФОРМІТЬ ПРОТОКОЛ ЗБОРІВ

Протокол підписують усі співвласники, хто брав участь у зборах. Кожен ставить підпис у списку голосування: ПІБ, документ, що підтверджує власність, номер квартири і її загальна площа.

ОПИТАЙТЕ ВІДСУТНІХ НА ЗБОРАХ

Якщо під час зборів для прийняття рішення не вистачає голосів, проведіть письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах. Таке опитування проводиться протягом 15 календарних днів із дати проведення зборів.

РОЗПОВСЮДЬТЕ ПРОТОКОЛ ЗБОРІВ

Протокол має бути у двох екземплярах: один зберігатиметься в управителя, другий – у виконавчому комітеті міської ради. Повідомлення про рішення не пізніше 10 днів надайте в письмовій формі кожному співвласникові під розписку. Розмістіть його при вході до будинку.

ПИЛЬНУЙТЕ ЗА ВИКОНАННЯМ

Рішення зборів є обов’язковим для усіх співвласників, включаючи тих, які купили квартиру після ухвалення рішення.

 

У підсумку. Без зміни психології людей у ставленні до житла, діла не буде. Настав час подивитися правді у вічі: або власники квартир беруть на себе відповідальність за свої будинки і хазяйнують так, як це робить приватний сектор, або безгосподарні споруди продовжать руйнуватися. Закон розписав механізм управління спільним майном, але він не здатен впливати на свідомість. Гасло «Твій будинок – твоя власність» для багатьох українців залишається порожнім звуком. «Квартира моя, а про будинок нехай дбає Пушкін.., або мер» - ця думка є досить популярною. Саме вона, вочевидь, і гальмує процеси створення ОСББ чи будь-яку самоорганізацію мешканців багатоповерхівок.

Анна Протасова

 

При підготовці матеріалу використані рекомендації Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Ось контакти організації. Хто цікавиться, звертайтесь.

Вул. Льва Толстого, 9a, 1-ий поверх, Київ, 01004

Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script

Тел.: +38 044 596 5960 Факс: +38 044 596 5961

http://www.merp.org.ua/

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg