Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Основні моменти спадкування за законом
Основні моменти спадкування за законом Печать
Автор Агентство «Розшук»   
07.04.2016 г.
ImageЩо таке спадкування, знають усі, зазначимо, що успадковувати можна не тільки після того, як людина померла, але і якщо людина в судовому порядку оголошена померлою.До видів спадкування відноситься спадкування за заповітом і за законом.

В нашій статті розглянемо саме спадкування за законом.

Спадкування за законом відбувається тоді, коли спадкодавець (померла людина) не залишив заповіту.

Цивільний кодекс України дозволяє успадковувати майже всі права і обов’язки, які мав спадкодавець на момент відкриття спадщини. Відкриття спадщини — це настання певних обставин, за яких у відповідних осіб виникає право спадкоємства. Як ми вже зазначали законом передбачені такі обставини, що викликають відкриття спадщини – смерть громадянина і оголошення громадянина померлим. Наприклад, успадкувати можна: нерухомість, автотранспорт, різні речі, право на земельну ділянку, банківський вклад, право на отримання страхових виплат, право на відшкодування збитків, морального збитку і оплату неустойки, зобов’язання відшкодування збитку, який був нанесений спадкодавцю і багато іншого.

Але є і виключення, при спадкоємстві. Не можна успадкувати право: на аліменти, пенсію, допомогу і інші виплати (це не стосується виплат, нарахованих спадкодавцеві, але не отриманих їм за життя – вони передаються членам його сім’ї, а у разі відсутності таких – включаються в спадщину); на участь в спілках і право членства в об’єднаннях громадян.

Спадкування за законом здійснюється в порядку черговості, причому кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, за виключенням окремих випадків.

Перша черга спадкоємців це діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

До другої черги відносяться рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Третя черга – рідні дядько та тітка спадкодавця.

За четвертою чергою право на спадкування за законом отримують особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

П’ята черга – інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення і народження самого спадкодавця не входить до цього числа. Також у п’яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

Спадкоємець має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

Існує цікавий момент: оскільки частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними, то спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них, а також спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Спадкоємці, які протягом не менш як одного року до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім’єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в розмірі частки у спадщині, яка їм належить, а спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі цього майна, у межах їхньої частки у спадщині, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців, що мають істотне значення.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, строком у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування (сільському голові) заяву про прийняття спадщини, вказана заява подається особисто.

Також суттєво, що у випадку прийняття спадщини спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора, причому повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов’язаний задовольнити вказані вимоги особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині і шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

Більш детальне висвітлення Ваших питань Ви самостійно знайдете у відповідних розділах і статтях Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV, постановах Пленуму Верховного Суду України та інших підзаконних нормативно-правових актах, або завітавши до детективного та правозахисного агентства «Розшук» за адресою: Сумська область, м. Охтирка, вул. Армійська, 1, 3-ій поверх (колишня прохідна заводу «Нафтопроммаш»).

12.04.2016 Правозахисне агентство «Розшук» проводить день відкритих дверей, що включає в себе надання безкоштовних юридичних консультацій в наступних галузях права: кримінальне та кримінально-процесуальне, цивільне та цивільно-процесуальне, трудове, господарське, сімейне, спадкове.

Чекаємо Вас з 9 до 18 години за адресою: м. Охтирка, вул. Армійська, 1, третій поверх (колишня прохідна заводу «Нафтопроммаш»), тел. 066-649-49-54.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg