Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Вимагали неможливого: позбутися черг і лікувати по-сучасному
Вимагали неможливого: позбутися черг і лікувати по-сучасному Печать
Автор Газета "Город А"   
04.04.2016 г.
ImageМісцева медицина в загоні. Люди не довіряють ні системі, ні лікарям. Про це говорили на громадській раді, заслухавши звіт начальника відділу охорони здоров'я Оксани Коваленко та заступника головного лікаря ЦРЛ Світлани Більченко. Серед претензій, які висувають громадські активісти медикам - низька якість медичних послуг та застарілі підходи до організації роботи галузі.

Вже давно нікого не дивує, що лікуватися (попри конституційні гарантії)  треба за власний кошт. Люди обурюються чергами, поганою організацією роботи, неуважним ставленням до пацієнтів. І це ті категорії, котрі не вимірюються грішми. Медицина фінансується на 36 % від потреби, що покриває видатки на заробітну плату та комуналку, але людяне ставлення за гроші не купиш. Воно або є, або його немає.

Хто придумав такий порядок, що «швидка» привозить хворого на «санпропускник», і перш ніж його направлять у відділення стаціонару, він лежать у передінфарктному стані дві-три години на «санпропускнику»? - питає Катерина Макаренко. – Хто придумав такий порядок?

Охтирчани отримують неякісну медичну допомогу, - каже Ігор Шарай і вносить пропозицію про звільнення головного лікаря ЦРЛ. Ініціатива ця, правда, не знаходить підтримки, але претензій до роботи людей у білих халатах звучить чимало. Від несприйняття запровадженої у лабораторії схеми прийому за талончиками до проблем дитячої консультації, що вже набили оскому. В Охтирці ніяк не придумають, як же розвести потоки хворих і здорових дітей, на що батьки скаржаться роками. Воно й не дивно, лікарі приймають діток Охтирки у пристосованій будівлі, якій вже понад 100 років. Очевидно, в старих стінах важко щось змінити.

Чому не призначається дільничний лікар? - питає Галина Кравченко, - неможливо потрапити на прийом до терапевта, бо кожен лікар відсилає до іншого «ви не з нашого участка». І графік прийому не витримується, зокрема в кабінеті мамографії.

Про «добровільну» грошову допомогу, яка зовсім не добровільна, говорить Олександр Шнайдер. А Ігор Новицький не розуміє, навіщо лікарні 23 бухгалтера.

Марина Портна пропонує періодично оцінювати, якщо не кваліфікацію медиків, то їхнє ставлення до хворих, бо люди лежать годинами без медичної допомоги, саме тому, вважає вона, що медики безкарно порушують етичні норми професії. Про невідповідність місцевої медицини вимогам часу свідчить і той факт, що спроможні представники громади лікуються в закладах інших міст, а не в Охтирській ЦРЛ.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg