Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow В Охтирці пом’янули героїв Небесної Сотні. Календар подій
В Охтирці пом’янули героїв Небесної Сотні. Календар подій Печать
Автор Газета "Город А"   
29.02.2016 г.
Image«Зараз або ніколи. всі на Грушевського, на смерть», - останній запис на своїй сторінці «ВК» залишив РОМАН ГУРИК з Івано-Франківська, студент факультету філософії Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника.

Йому було лише 19. А хлопець свідомо йшов на смерть... за Україну, за наше краще майбутнє. Крім нього ще Роман Точин, Сергій Байдовський, Ігор Бачинський, Михайло Костишин, Євген Котляр, Владислав Зубенко, Олексій Братушка, Олександр Плеханов, Устим Голоднюк, Олександр Капінос...  в основному молоді та мрійливі хлопці... Небесна сотня, так охрестили українці своїх героїв, але їх більше сотні, і їхні імена треба запам'ятати, мусимо знати цвіт нації.

18, 19, 20, 21 лютого - Україна вшанувала пам'ять НЕБЕСНОЇ СОТНІ. У всіх містах і селах пройшли урочисті мітинги, уроки пам'яті, реквієми з нагоди другої роковини трагічних подій на Майдані. Як це було в Охтирці?

18.02.2016 - у міській та районній бібліотеках пройшли години пам'яті. Працівники бібліотек підготували програму-спогад про Майдан, про події на Інститутській, хвилиною мовчання вшанували НЕБЕСНУ СОТНЮ. На зустріч запросили учнів ДНЗ «Охтирського центру ПТО» і учасників Революції Гідності, тих охтирчан, які перебували на Майдані в різний період  у грудні, січні, лютому 2013-14 років, а також підтримували його в Охтирці. У районній бібліотеці показували відеохроніку Майдану, її коментувала і ділилась своїми спогадами про своє перебування, свої враження і про свій другий день народження 18 лютого 2014 року, одна з активістів Майдану Ольга Косарєва. Своїми думками і віршами поділився Іван Краснокутський.
У міській бібліотеці бібліотекарі підготували змістовну програму про Майдан, підготували фото, книги, публіцистичні матеріали про новітню історію України, про Небесну Сотню. Про своє перебування на Майдані розповіли Лідія Зав'ялова, Олександр Скиба, Валерія Бакуліна, про охтирський Майдан розповіла Раїса Плахутіна. Учасник Майдану  - настоятель Свято-Успенської церкви о.Андрій ще раз нагадав, що робити, щоб бути Людиною, а не стадом, щоб жити в європейській Україні. Бути розумним, знати свою справу, знати історію України, пам'ятати і шанувати наших героїв. Потім усі учасники заходу з прапорами, свічками і квітами пішли до Стіни Пам'яті, щоб вшанувати Небесну Сотню.

19.02.2016 -  зустріч учнів ДНЗ «Охтирський центр ПТО» з охтирськими майданівцями, це Віталій Голобородько, Микола Мазурик, Андрій Гончаренко, о.Андрій Бринчак, Валерія Бакуліна, Олександр Скиба. Директор музею Людмила Міщенко нагадала учням значення Революції Гідності. Голос Сергія Нігояна, який читав вірші Тараса, звучав набатом і скорботою... Андрій Гончаренко розповів про події 18, 19 лютого, він був там в ту ніч разом з Ольгою Косарєвою, Мирославою Лисенко, Володимиром Гейком та Вадимом Косарєвим. А 20-го на підмогу приїхали Володимир Лисенко, Григорій Мірошниченко, Костя Глущенко, Василь Васильченко...  
«Вся наша історія - це боротьба за волю і незалежність, козаки, вояки УПА, герої Крут, тепер Небесна Сотня і Герої АТО» (Олександр Скиба).  Загалом у краєзнавчому музеї з 18 лютого щодня проходять години пам'яті і тематичні екскурсії по темі «Революція Гідності». Протягом трьох днів 18, 19, 20 працівники музею уже провели до десятка екскурсій для учнів Охтирки і району. В нашому музеї представлена доволі цікава експозиція про Майдан, речі і матеріали того часу передали охтирські революціонери - бруківка, кулі, посвідчення, листівки, протигази, каски, світлини... Художник  Іван Григорович Шаповал подарував музею триптих про Майдан і велике полотно «Земля». Музей працює щодня і подивитись на артефакти з Майдану можна, узгодивши час вашої екскурсії.

20.02.2016 об 11-й розпочався МІТИНГ -РЕКВІЄМ на Успенській площі біля Стіни Пам'яті. Вшанувати подвиг НЕБЕСНОЇ СОТНІ прийшли небайдужі охтирчани. Міський голова відкрив мітинг словами подяки і шани тим, хто загинув на Майдані. Охтирчани разом помолилися за Україну. О.Андрій провів молебен. Усі разом поклали квіти та запалили символічну «свічу пам'яті» хлопцям із Небесної Сотні і охтирчанам, що загинули на Сході. На мітинг на Успенську прийшли учасники буремних подій: Мирослава Лисенко, Андрій Гончаренко, Микола Мазурик, Олександр Скиба, Василь Васильченко, Микола Данилюк... Володимир Лисенко, Вадим Косарєв, Володимир Гейко - захищають нашу країну на Сході.

20.02.2016 о 16-й по головній вулиці Охтирки - вулиці Незалежності, від Покровського собору до Свято-Успенського храму, урочистою ходою з прапорами і бойовими гаслами пройшла колона молоді, небайдужих охтирчан, представників «Правого Сектору», «Свободи», які ще раз того дня вшанували пам'ять наших героїв.

Урок пам'яті пройшов у с. ЗЛАТОУСТІВКА, Волноваського району на Донеччині. Це прифронтова зона, сектор «М». Там несе службу і наш охтирський майданівець ВАДИМ КОСАРЄВ. 19 лютого його запросили в місцеву українську школу на урок мужності. Вадим розповів учням про своє перебування на Майдані, про свої враження і переживання в ту страшну ніч з 18 на 19-е лютого.

20.02.2016 вранці у Варшаві відзначили другу річницю трагічних подій на Майдані. О 17.00 біля Посольства України в Польщі поклали квіти і запалили лампадки під портретами Героїв Небесної Сотні. О 18.00 у приміщенні «Українського світу» відбулася зустріч зі свідками Революції Гідності, які провели на Майдані майже всі дні протестів. Вони поділилися із присутніми власними спогадами і переживаннями. Одна із учасників революції Гідності і наша охтирчанка ГАННА ЛИСЕНКО. Разом із сестрою ІННОЮ вони вшанували подвиг українців у Варшаві.

22.02.2016 в охтирській школі №8 пройшли уроки пам'яті в старших класах. Разом з дітьми дорослі подивились фільм-хроніку про події зими 2013-14 років, ще раз пережили велич, тривогу і біль Майдану та вшанували пам'ять нових героїв України.

Герої  НЕБЕСНОЇ СОТНЇ стали прикладом для всіх, як потрібно любити і захищати свою Батьківщину. Ми в боргу перед ними.

Підготувала Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg