Головна arrow Наше місто arrow Достопримечательности arrow Як бути цікавим собі і людям, ще й заробляти на цьому гроші?
Як бути цікавим собі і людям, ще й заробляти на цьому гроші? Печать
Автор Газета "Город А"   
23.02.2016 г.
Image«Коли залізти на Успенську дзвіницю... і висунути голову, то можна побачити все місто, як на долоні... мереживо з вулиць, вуличок і перевалків забудовано хатами і хатками, великими будинками, школами, магазинами, клубами, заводами, паровими млинами, височіє аж 10 церков, крім Успенського собору». (Іван Багряний «Маруся Богуславка» 1957 рік)

Такою запам'ятав Охтирку Іван Багряний, і так починається його роман про місто Наше. Але, коли то було, і що з того залишилось?

Ми вже не можемо залізти на Успенську дзвіницю, бо її знесли в 1970-х. Вже маємо не 11 церков, а тільки 7, зникли заводи, клуби стали привидами, втрачаємо школи та унікальні архітектурні об'єкти, на древніх цвинтарях будуємо, що кому заманеться, і тільки хати, хатинки, та магазинів стає все більше...  Але ж Охтирка - старе козацьке місто, багате легендами і своєю історією, має всі шанси бути цікавим туристичним містом. Чому цього не відбувається?

Про це говорили 11 лютого в охтирському краєзнавчому музеї на презентації «ЗБЕРЕЖИ ОХТИРКУ!!!». Презентація мала дві теми: охорона пам'яток культурної спадщини Охтирки і, власне, презентація збірника «Козацькі старожитності Лівобережжя Дніпра 15-18 століть».  На подію місцевого значення були запрошені науковці із Полтавщини та Сумщини, вихованці МАН, викладачі історії  та представники ЗМІ. Тепер по порядку, що ж цікавого почули запрошені на цю конференцію.

ОХОРОНА ПАМ'ЯТОК ОХТИРЩИНИ

Директор музею ЛЮДМИЛА МІЩЕНКО нагадала присутнім про сміливі плани і про те, що мрії збуваються. У жовтні минулого року в Охтирському краєзнавчому музеї відбулася непересічна подія: «1-і Міжрегіональні археологічні читання». Історики-науковці різних рангів і з різних міст України з'їхались в Охтирку, щоб з'ясувати, наскільки наше місто цікаве в історичному аспекті і які археологічні дослідження можна і потрібно провести в нашій місцевості. Впродовж двох днів мали археологічні читання і польові дослідження в Охтирському районі. Результатом став  вищеназваний  збірник наукових статей. «Історію вивчити неможливо. Щодня відкриваються нові сторінки. Маємо в Охтирці величезний потенціал - маємо скарби історії, які потрібно вивчати», - впевнена Людмила Володимирівна.

Науковий співробітник охтирського краєзнавчого музею ЮРІЙ БЕРЕСТ свій виступ почав запитанням: «Що хочуть бачити туристи в Охтирці?». Як і скрізь - щось цікаве і неповторне. Що можемо показати - історичний центр, Свято-Троїцький монастир і оглянути експозиції в музеї. Зазвичай, цікаві екскурсії по місту. В Охтирці - це вулиця Незалежності від Успенського храму до Покровського собору плюс 200 метрів, що прилягають. Останнім часом кількість екскурсій в нашому місті збільшилась в 2-3 рази, а це приносить гроші до бюджету міста і підвищує наш імідж. Які маємо труднощі, напрацювання і побажання?

СВЯТО-ТРОЇЦЬКИЙ МОНАСТИР. Біля підніжжя монастиря знайдено історичні артефакти: три камені - піщаники з древніми написами-символами. Та питання стоїть у тому, чи дозволять нам монахи проводити дослідження на їхній території? (Відомо, що наш Свято-Троїцький монастир підпорядковується Московському патріархатові).  На сьогоднішній день монахи нас не дуже жалують, та й не тільки нас, вони навіть не всіх паломників допускають на свою територію. Тому потрібно юридично дослідити це питання. Цікавим місцем для туристів і для дослідників є майданчик перед входом в печери (!), де і є ті три камені. Питання можна вирішити, там не все так погано.

УСПЕНСЬКА ЦЕРКВА. Своїми думками про свій храм поділився настоятель о.АНДРІЙ. Він нагадав присутнім сторінки нашої історії і нашої церкви: «Місто Охтирку заснували козаки з правобережної України. І Успенська церква побудована була,  як фортифікаційна споруда, потім вона була першою кам'яницею. За часів радянського режиму - була знищена. Це злочин, і це все робилося для знищення української культури, традицій, мови. Як показує досвід, всі цінні історично-архітектурні споруди були збудовані нашими предками до революції. Якщо ми не змогли збудувати кращого, то наша задача ЗБЕРЕГТИ те, що маємо. По Успенській церкві - потрібно запросити науковців і провести широкомасштабні дослідження. Ті, що бажають  цим зайнятися є: збудувати Успенську церкву,  якою вона була і використати старі збережені і досліджені елементи. Один із підземних ходів церкви вів до річки. Це треба використати. В цьому - унікальність проекту. 

ПОСТОЯЛИЙ ДВІР Г. ЧИКАЛА  (ГОСТИНИЙ ДВІР, БУДИНОК ОФІЦЕРІВ). Це архітектурна пам'ятка обласного значення. Будівля побудована в провінційному стилі класицизму. Ця будівля відразу привертає увагу туристів і науковців. Як ведеться робота по збереженню архітектурної окраси міста. Що потрібно зробити? Знайти власника, відділу культури і туризму скласти ОХОРОННИЙ ЛИСТ. Представники обласного відділу охорони пам'яток архітектури визначать, що робити далі.  БУДИНОК ОФІЦЕРСЬКОГО ЗІБРАННЯ, так він іще називався, овіяний легендами, і неповторними архітектурними принадами, як ззовні, так із середини. До того ж і двір є, можна облаштувати цілий туристичний комплекс,  який даватиме дохід.

ПАРОВИЙ МЛИН КУПЦІВ КУРИЛІВ ТА БОЙКА (1896). Ця будівля  - історична пам'ятка. Млин мав понадпотужний паровий двигун. Пізніше відійшов до заводу «Сільгоспмаш». Будівля добре збереглась. Провівши певний ремонт, можна використовувати для культурних заходів. Зараз ведеться робота по організації необхідних документів для оформлення об'єкта, що підлягає охороні.

«Не буде вищеназваних об'єктів у місті - Охтирка втратить своє «історичне обличчя. А нащадки нас запитають, ЧОМУ  НЕ ЗБЕРЕГЛИ?», - так думає Юрій Берест.

«КОЗАЦЬКІ СТАРОЖИТНОСТІ ЛІВОБЕРЕЖЖЯ ДНІПРА 15-18 СТОЛІТЬ».

Збірник доступний для кожного в мережі Інтернет.

Науковий збірник містить широку географію авторів. Свої напрацювання представили науковці із Сумщини, Полтавщини, Брянська, Харкова, Києва. Одним із учасників проекту є вихованець МАН ВІТАЛІЙ ДУБІНІН, випускник Охтирської ЗОШ №11. Для нашого молодого дарування це є перепусткою у великий світ історії, що він і планує.

На конференції виступили гості з Полтавщини і Сум: С.І.ДЕГТЯРЬОВ (доктор історичних наук), Є.М.ОСАДЧИЙ (доктор історичних наук), І.І.КОРОСТ (директор комунальної установи «історико-культурний заповідник «Більськ»») . Вони поділились своїми напрацюваннями: пошуками в архівах і на полях, в експедиціях і у видавництвах. Представили свої книги, дещо подарували нашому краєзнавчому музею і запропонували співпрацювати. Маємо спільні інтереси, наприклад,  Більське городище включає в себе село Куземин, в інших спільних дослідженнях цікаві Чернеччина й Олешня. В Сумському архіві дуже багато ще не опрацьованих матеріалів, в т.ч. по Охтирці. Маємо спільну козацьку історію, дивовижну природу і унікальні об'єкти. З 2015 року був започаткований спільний проект «Літня польова археологічна  школа».

 

Директор музею поіменно подякувала всім спонсорам минулорічної наукової конференції, висловила надію на подальшу співпрацю з науковцями всіх областей і запропонувала в жовтні цього року провести наступну конференцію.

Збережемо Охтирку разом і зробимо місто Наше цікавим для туристів!

Підготувала Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg