Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Як урятувати Будинок Офіцерів
Як урятувати Будинок Офіцерів Печать
Автор ГородА   
11.01.2016 г.
ImageНапередодні новорічних свят у центрі міста виникла резонансна пожежа. Загорівся колишній Будинок Офіцерів по провулку Харківському, 5. В місті відразу поповзли чутки – чи то керівники «Цукерочки» планують розширятися, чи то, навпаки, їхні конкуренти капостять «сусідам» перед Новим роком, а, можливо, самі власники вирішили позбутися неліквідного активу та побудувати на цьому місці щось новеньке та модернове.

Споруда по пров. Харківському, незважаючи на свій оригінальний вигляд, не належить до архітектурних пам’яток, тому на занедбаний стан об’єкту міська влада роками закривала очі. Навряд чи для хазяїнів (неохтирчан) Будинок Офіцерів є чимось іншим, аніж стареньким двоповерховим клубом. А от для тих, хто виріс в Охтирці - це набагато більше, ніж просто колишній заклад культури. Для охтирчан колись це був один з центральних танцмайданчиків: тут знайомилися, відпочивали, освідчувалися у коханні.

29 грудня 2015 р. перехожі, помітивши дим, який ішов з-під даху будівлі, не лінувалися дзвонити на пункт зв’язку 6-ої державної пожежно-рятувальної частини (ДПРЧ-6). Від численних викликів телефон чергового швидко «почервонів».

Як каже начальник Охтирського районного відділу ДСНС України в Сумській області, майор служби цивільного захисту Мамченко А.В., добре, що пильність перехожих дозволила вчасно виявити пожежу. Незважаючи на передсвяткові клопоти, люди звернули увагу на прояви пожежі, про що сповістили за телефоном 101.

Допомогла ранкова пора. Нічне загоряння виявити набагато складніше. Саме в темну пору виникає переважна більшість підпалів. Будинку Офіцерів у цьому сенсі, якщо можна так сказати, пощастило.

Інформація на ПЗЧ надійшла о 10 год. 42 хв. Перший рятувальний підрозділ прибув та розгорнув рукавну лінію о 10 год. 46 хв. На момент прибуття пожежників вже горіла площа у 150 м. кв. Вогнеборці подали два стволи «Б». Після оперативної розвідки керівник гасіння пожежі (КГП) викликав підмогу. Для гасіння потрібні були не тільки додаткові руки, але й постійне підвезення води. Будівля тривалий час не експлуатувалась, мала великі розміри (10х25м), конструкції перекриття та даху дерев’яні – тому існували передумови для швидкого розповсюдження пожежі.

Для боротьби з вогняним лихом викликали три основних пожежно-рятувальних автомобілі ДПРЧ-6, та один з 31-го професійного пожежного посту с. Климентове (ППП-31). На ліквідацію пожежі залучили 13 ДСНС-ників та 4 спецмашини. Керував роботою начальник 3-го державного пожежно-рятувального загону (ДПРЗ-3), підполковник служби ЦЗ Броварник О.Ю.

Завдяки злагодженим діям працівників Служби 101, «червоного півня» швидко вдалося приборкати. Об 11 год. 20 хв. вже була передана інформація про локалізацію, а о 14 год. 15 хв. про остаточну ліквідацію пожежі. За попередніми ознаками джерело запалювання знаходилося у кімнаті 2-го поверху (розміром 3х4 м) поблизу зі сценою.

Під час гасіння місцеві безпритульні жалілися, що з-за недбалості «декого з своїх» можуть втратити таке чудове місце для ночівлі. Конкретніше про того самого «декого» безхатченки відмовлялися розказувати, бо ж вони «своїх не здають!». Зараз винних у виникненні пожежі шукає Охтирська поліція. Без сумніву, безпритульні почували себе тут, як удома. Наприклад, під час розборки рятувальниками покрівлі, вони швидко підбирали з землі листи заліза та скручували їх у рулони, щоб здати потім на металобрухт.

Незважаючи на те, що слідство щодо причини загоряння ще ведеться, можна цілком впевнено сказати: виною пожежі стала безпритульність. Безпритульність самого Будинку Офіцерів. Споруда тривалий час не експлуатувалася, приходила у занепад. Ніхто її не охороняв. Виникнення пожежі на об’єкті було лише питанням часу.

Внаслідок чиєїсь недбалості пошкоджено перекриття будівлі на площі 150 м.кв. та конструкції даху на площі 20 м.кв. Збитки нанесені великі, хоча пожежні працювали оперативно та самовіддано. У нашому місті та районі зосереджені потужні частини ДСНС, завдяки чому керівництво має змогу швидко залучати на гасіння 4 та більше спецавтомобілі. В іншому випадку, подолати таку пожежу було б непросто і будівля, можливо, згоріла би до тла.

Проблему Будинку Офіцерів намагалися вирішити (чи хоча б озвучували таке бажання) і діючий міський голова Ігор Алєксєєв, і його попередник, в.о. міського голови Олександр Цілуйко. Однак, особливих успіхів у цьому напрямку містяни не помітили. Хоча шляхи вирішення доволі прості.

Перший  –  знайти спільну мову з власниками. Переконати їх використовувати будівлю у комерційних цілях – чи то самим вести бізнес, чи то здавати приміщення в оренду місцевим підприємцям. Другий шлях – міській владі потрібно почати процес повернення споруди у комунальну власність.

Сподіваємось, що передноворічна пожежа примусить посадовців ворушитися швидше. Бо чим більше ушкоджень отримуватиме будівля – тим більше бажання виникатиме доламати її, допалити, розікрасти до ручки. Сніги та дощі швидко довершать справу, яку не закінчив червоний півень.

Щоб зберегти Будинок Офіцерів потрібно діяти невідкладно!

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg