Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Ветеринари повідомили про епізоотичну ситуацію в Охтирці
Ветеринари повідомили про епізоотичну ситуацію в Охтирці Печать
Автор Редактор   
11.01.2016 г.
Державна ветеринарна служба, що діє на території м. Охтирки, оприлюднила інформацію про свою роботу за наслідками минулого року. За даними ветеринарів, епізоотична ситуація в Охтирці - стабільна та контрольована.

Служба державної ветеринарної медицини міста складається із управління ветеринарної медицини в м.Охтирці, міської державної лікарні ветеринарної медицини м.Охтирки, Охтирської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини та лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ПСО «Охтирський ринок».Крім державної служби в місті працюють 5 приватних підприємців, які надають послуги з лікування, профілактики та реалізації ветеринарних препаратів.

Про це йдеться в інформації начальника управління Р.М. Чуприни, оприлюдненій 4 січня під час апаратної народи при міському голові.

В зоні обслуговування міської державної лікарні ветеринарної медицини м. Охтирки в приватному секторі нараховується: ВРХ – 119 голів, свиней – 956 голів, птиці – 26125 голів. З 2013 року територія міста залишається благополучною щодо сказу тварин. Щеплено проти сказу: собак – 3503, котів – 2502. Роботи по знищенню безпритульних тварин шляхом евтаназії не проводились.

У приватному секторі міста було досліджено 119 голів ВРХ на лейкоз, туберкульоз, бруцельоз. Виявлено 1 тварину з позитивною реакцією на лейкоз, яку згодом власник здав на забій. На території міста знаходяться об’єкти, на яких здійснюється державний ветеринарно-санітарний контроль уповноваженими лікарями: ПАТ Охтирський м’ясокомбінат, м’ясний цех супермаркету Екомаркет, ТОВ «Охтирка м'ясо», ТОВ «Сумські м'ясні вироби», ПП Охтирський інкубатор та інші.

Охтирська міжрайонна лабораторія ветеринарної медицини в 2015 році одна з перших в області пройшла атестацію та акредитацію відповідно до європейської системи ДСТУ ISO: 17025, що дало можливість значно розширити спектр проведення досліджень сировини та готових продуктів харчування та надавати протоколи випробувань міжнародного зразка. Всього за 2015 рік лабораторією проведено 846 досліджень зразків патологічного матеріалу та 2306 досліджень сировини та готової продукції.

Лабораторією ВСЕ на ПСО «Охтирський ринок» проведено більше 20 тис. досліджень харчових продуктів, м'яса, риби, молочних продуктів, яєць та інших продуктів, що реалізуються на ринку міста. Управлінням ветеринарної медицини в м.Охтирці проведено 6 позапланових перевірок суб'єктів господарювання, діяльність яких, пов'язана із реалізацією живих свиней, забоєм та переробкою м'яса свинини.

Всього по місту налічується 42 об'єкти, які підлягають ветеринарно-санітарному контролю, але в зв'язку з введенням мораторію на перевірки та вступу в дію нового Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» в 2015 році вказані підприємства не інспектувались. На 2016 рік заплановано інспектування 2 об'єктів: ПСО «Охтирський ринок» (в травні місяці) та ПАТ «Охтирський м'ясокомбінат» (в серпні місяці).

Підготовлено за матеріалами офіційного сайту Охтирської міської ради

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg